Pedro Arco: "La 'Ciutat del Coneixement' no cobrirà cap necessitat dels ciutadans"

Entrevista al portaveu i regidor d'En Comú Podem, Pedro Arco

En un any, En Comú Podem ha passat de tenir tres regidors en la passada legislatura a tenir-ne només un en aquesta, sent la força política de Cerdanyola que va perdre més suport en les últimes eleccions municipals. Parlem amb el seu regidor i portaveu Pedro Arco. Aquesta entrevista està dins la sèrie d'entrevistes als portaveus de l'oposició de l'Ajuntament.

 

Com l'estan vivint aquest canvi amb menys força al consistori?

Com vaig dir a l'inici de la legislatura, en l'anterior mandat vam donar confiança al PSC perquè crèiem que la ciutadania necessitava que es posés en marxa tot el que no s'havia fet en el mandat 2015-19. Ens vam adonar que aquesta confiança es va perdre a l'inici d'aquesta legislatura perquè totes les coses en les quals s'havien compromès amb el nostre partit, no es van realitzar, i a dia d'avui no hi ha res d'allò que el PSC va dir que faria. No poden governar només per una part de Cerdanyola, han de tenir una visió més àmplia de la resta dels veïns que no els han votat.

"El PSC no pot governar només per una part de Cerdanyola, ha de tenir una visió més àmplia de la resta dels veïns que no els han votat"

Què és doncs el que l'Ajuntament no està tenint en compte?

Tenint un Ajuntament tan sanejat com tenim, no hi ha la voluntat d'impulsar accions per cobrir aquestes necessitats que la gent té avui dia. Per exemple, la gent jove necessita habitatge assequible. Cal impulsar un parc públic d'habitatge per influir realment en el mercat. Només amb lleis que regulin el preu, no és suficient.
 

Precisament, fa uns dies, l'Incasòl va vendre una parcel·la a dues cooperatives per a construir 283 habitatges protecció oficial.

Està molt bé construir habitatge de protecció oficial, però el que ha de fer l'Ajuntament és influir en el mercat tenint pisos de propietat i oferir lloguers per sota dels quals s'estan oferint ara mateix. No estem en una situació econòmica precària, cada any estem tancant els exercicis amb millors resultats econòmics, i cada any recaptem als veïns més diners dels que s'estan utilitzant per a donar millors serveis a la ciutadania. L'objectiu de l'administració és recaptar per tenir més i millors serveis. Aquí, en canvi, el que fa el PSC, de manera tradicional, és fer unes inversions molt concretes que no els hi donarà problemes i no es fa res més. Les festes són els ansiolítics que ens dona l'Ajuntament per calmar els problemes, però no serveixen per arreglar-los.

"L'Ajuntament ha d'influir en el mercat tenint pisos de propietat i oferint lloguers per sota dels quals s'estan oferint ara mateix"

De fet, l'augment de l'IBI va ser una de les accions del govern que més van criticar.

El PSC diu que era una acció necessària, però amb els comptes que tenim, no es justifica que l'Ajuntament hagi de demanar més diners al ciutadà. Els impostos són necessaris, està clar. Però si serveixen per tenir uns serveis adequats i avui en dia no és així. El que s'ha de fer és prestar més i millors serveis.
 

A l'últim ple municipal es va aprovar l'Agenda Urbana, un document que ha de servir per avançar en temes de sostenibilitat i medi ambient. Per què van demanar que hauria d'haver arribat abans?

Un dels exemples que aquest govern sempre va tard és la Zona de Baixes Emissions. Es va posar en marxa perquè era d'obligació legal, però sabien que portaria conflictes i el PSC no vol posar en marxa accions que els generin conflictes. La ZBE s'hauria d'haver treballat fa dos o tres anys, creant uns aparcaments dissuasoris a prop dels mitjans de transport públics, aprovar un pla de mobilitat adequat a les necessitats que hi ha i que la mobilitat de Cerdanyola sigui efectiva. El que no podem fer és foradar de nou el Parc Natural de Collserola, destrossant un dels espais patrimonials de Cerdanyola.
 

Durant aquest mandat s'ha d'aprovar el pla de mobilitat. Com ha de ser?

Cal interconnectar els diferents barris del poble, veient quines són les necessitats dels veïns i quins són els focus d'atracció d'altres poblacions per establir un circuit adequat. També cal fer infraestructures pròpies dins de cada barri per afavorir la mobilitat a peu, és a dir, concretar zones de vianants que afavoreixin la vida dins de Cerdanyola. Nosaltres creiem amb un model de "ciutat a 15", en què qualsevol ciutadà tingui dret a accedir a qualsevol servei a 15 minuts a peu.

"Nosaltres creiem amb un model de "ciutat a 15", en què qualsevol ciutadà tingui dret a accedir a qualsevol servei a 15 minuts a peu"

Després de les eleccions al Parlament de Catalunya i amb els comicis europeus a l'horitzó, estem veient com els partits d'esquerres perden força, mentre la dreta i l'extrema dreta que vegada guanyen més vots. Què estan fent malament les esquerres?

El problema de les esquerres és que manen els egos i no el programa. Julio Anguita sempre deia que cal anar programa a programa. No són les persones, són els programes els que han d'influir en el benestar de la gent. Cal veure les necessitats que té el poble i fer accions pel bé comú, no per fins personals i d'ego. Per exemple, el que s'està fent a Ca n'Altimira. Algú em pot dir què s'està fent?
 

La seu de la 'Ciutat del Coneixement'.

Què és això? Per a què serveix? Quines necessitats del dia a dia cobrirà la 'Ciutat del Coneixement' pel que s'aixeca a les 6 del matí per anar a treballar? Ni una. El que és prioritari és trobar solucions per a les persones que no poden arribar al dia a dia. Això és el que hem de fer els polítics, cobrir les necessitats i no dopar a la ciutadania amb ansiolítics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.