Després d’un mandat en què Junts s’ha mostrat partidari al consens, Joan Sánchez encara les seves segones eleccions municipals al capdavant del partit.
Com valoren els acords amb els quals han arribat amb el govern del PSC?
La valoració dels acords té llums i ombres. Les llums: que s’hagi dut a terme l’Oficina de Promoció Empresarial (OPE), que s’hagi posat sobre la taula el tema del Parc Arqueològic, que es faci un Mapa de l’Amiant o que s’estigui redactant un Pla de Millora de Polígons. Les ombres: que trobem a faltar que l’OPE no només sigui una eina per a gestionar tots els tràmits que afecten empreses i comerços i com a punt d’informació i assessorament per a emprenedors, sinó que també serveixi per a atraure inversions i empreses de valor afegit a la ciutat.
És aquesta la mateixa línia que volen seguir en el pròxim mandat?
Sí, perquè nosaltres hem vingut a la política a fer coses, no a fer discursos ni a barallar-nos amb ningú. Som partidaris de fer consens amb el PSC i amb qui hi hagi al govern. D’una banda, hem vist ganes de treballar per part del govern, però, d’altra banda, també hem vist alguns tics populistes que no ens agraden gens, com és el tema de la zona taronja.
Joan Sánchez (Junts): "Nosaltres apostem per la Ciutat del Coneixement, una marca que té moltes potencialitats, però que no l’estem aprofitant"
Més enllà de l’OPE, quines altres polítiques proposen per a dinamitzar l’economia a Cerdanyola?
Nosaltres apostem per la Ciutat del Coneixement, una marca que té moltes potencialitats, però que no l’estem aprofitant. És a dir, aprofitar les empreses de valor afegit que tenim per a atraure’n més. Que vinguin empreses és la millor política social per a nosaltres perquè genera ocupació de qualitat.
Alguna d’aquestes polítiques contempla la problemàtica del tancament de comerços locals i dels locals buits a la ciutat?
Crec que són problemes diferents, i cal veure perquè tanquen aquests comerços: alguns han tancat perquè s’han jubilat i no hi ha relleu. Tot i que en aquesta matèria els municipis tenen pocs recursos, s’han d’aprofitar eines com el re-empresa, perquè hi hagi una successió amb aquest tipus de negocis. El que sí que es pot fer des de l’ajuntament és una bonificació amb els impostos, com rebaixar l’IBI. També és necessari per al comerç que hi hagi un entorn amable. En aquest sentit, s’està estudiant pacificar l’avinguda Catalunya, però caldria fer-ho de la mà dels comerços que hi ha ara.
Joan Sánchez (Junts): Un cop construïts els habitatges de protecció oficial al Parc de l'Alba, aquests haurien de ser majoritàriament de lloguer i que es gestionin des d’una Oficina de l’Habitatge potent"
Pel que fa a l’habitatge, s’han posicionat sempre a favor de la construcció de nous habitatges. És aquesta la mesura que proposen per a afavorir que els joves es quedin a Cerdanyola?
Nosaltres creiem que amb la construcció de nous habitatges s’abaratiria el preu i, per tant, els joves ho tindrien més fàcil per a quedar-se. S’ha projectat la construcció de 5.000 habitatges al Parc de l’Alba i la meitat tenen algun tipus de protecció oficial. Aquesta mesura és molt important no només pels joves, sinó també per la gent gran, la gent que viu sola o els col·lectius més desafavorits. Un cop construïts aquests habitatges de protecció oficial, aquests haurien de ser majoritàriament de lloguer i que es gestionin des d’una Oficina de l’Habitatge potent.
Els preocupa que amb la construcció d’aquests 5.000 habitatges no puguin arribar els serveis necessaris per a tantes persones?
No. No ho veig com un problema, sinó com un benefici per a la resta de la ciutat. Sí que és veritat que caldrà fer una inversió inicial potent perquè aquests 5.000 habitatges tinguin uns serveis adequats des del principi, però els impostos que paguin aquests veïns i les empreses que s’instal·lin a la zona, repercutiran positivament per a la resta de la ciutat.
Més d’una vegada ha comentat que Cerdanyola és una ciutat desarticulada perquè els barris estan mal comunicats. Què proposen per a millorar aquesta comunicació?
És bàsic un transport públic urbà que articuli tots els barris amb el centre. És imprescindible un Pla de Mobilitat que permeti detectar les necessitats i oferir les solucions oportunes. El servei de bus urbà fa anys que l’hauria d’haver assumit l’AMB i encara depèn de l’ajuntament.
També hi ha un problema d’espai a la ciutat per a les entitats: el govern actual ha projectat un edifici polivalent i un nou pavelló. Creuen que és suficient per a potenciar l’activitat cultural i esportiva a la ciutat?
Tots dos són espais necessaris per a la ciutadania. Creiem que el nou pavelló amb la piscina pot ser una obra molt interessant per a Cerdanyola. I el tema de l’espai modular que s’ha empescat el govern, encara no el tenim molt clar perquè se’ns ha explicat molt per sobre. Hi ha secretisme, perquè crec que ni ells saben molt bé què hi va allà. De totes maneres, tot el que sigui donar espais a les entitats és bo. Aquí també jugarien un paper cabdal els centres cívics. N’hi ha que estan col·lapsats, però d’altres que estan desaprofitats. Caldria mirar de treballar-ho amb la figura del coordinador dels centres cívics i que pugui satisfer les necessitats de les entitats.
Joan Sánchez (Junts): "Cal donar confiança a les entitats. Això ajudaria que es responsabilitzessin de l’organització de molts actes que ara mateix organitza l’Ajuntament"
En aquest sentit, en el seu programa comenten que la política cultural de Cerdanyola s’ha estancat. Què creuen que fa falta?
Cal donar confiança a les entitats. Això ajudaria que es responsabilitzessin de l’organització de molts actes que ara mateix organitza l’ajuntament. Un exemple és la cavalcada de reis, que ara mateix s’organitza juntament amb una empresa.
Per a millorar participació ciutadana, proposen crear el Consell de ciutat. De què es tracta?
Serviria per a articular la participació que hi hauria d’haver, però que s’acaba no fent. Durant una època en què va sorgir el tema de la participació ciutadana, es van crear consells que han acabat sent merament informatius. I això passa, precisament, perquè no se’ls hi dona poder de decisió a les entitats. El que plantegem nosaltres és, d’una banda, revitalitzar tots els consells sectorials i crear-ne de nous, fent fins i tot els consells de barri, i d’altra banda, un cop l’any reunir tots aquests consells en un Consell de Ciutat.
Fa uns dies, representants de Junts d’alguns municipis de la comarca van demanar que es posés en marxa la construcció de l’Hospital Ernest Lluch. Per què és una de les seves prioritats de cara a la propera legislatura?
És una reivindicació que ve de fa molts anys. El que reclamem nosaltres és que el procés s’agilitzi el màxim possible, perquè no només ens beneficiaria als municipis que dependríem directament de l’Hospital Ernest Lluch, sinó que també ajudaria a descongestionar el Parc Taulí.
Joan Sánchez (Junts): "A Cerdanyola, la gent que formava part del PDECat es van integrar en bloc amb nosaltres"
Li preocupa que s’hagi presentat Ara Cerdanyola, que ve del PDECat, i us pugui treure vots?
No excessivament. A Cerdanyola, la gent que formava part del PDECat es van integrar en bloc amb nosaltres. Per tant, ningú del partit ha quedat orfe. Aquesta jugada d’Ara Cerdanyola, igual que Ara Sant Cugat, és perquè els dirigents que han quedat del PDECat necessiten sumar vots per a obtenir càrrecs a la diputació. Però no aporten res a la vida política local.
Ja per acabar, com és el Joan Sánchez fora de la política?
Intento ser el mateix que sóc a la política. M’agrada ser una persona coherent, que compleix amb el que diu. Sóc partidari de tenir una bona relació amb tothom i sumar esforços. També sóc així en la meva vida privada.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.