Helena Solà: “Som l’única candidatura que ens vam manifestar contra la investidura de Salvador Illa”

La cerdanyolenca Helena Solà, qui va ser regidora de l'Ajuntament durant 12 anys, és ara la primera dona que opta a la presidència d'Esquerra Republicana de Catalunya en els seus 93 anys d’història

La vida política de la cerdanyolenca Helena Solà va fer un gir radical en 30 dies. De voler deixar la militància d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), després de la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat, ha passat a ser la primera dona candidata a la presidència del partit, al capdavant de la candidatura de Foc Nou. La votació, en la qual s'han presentat tres candidatures més, es farà al congrés dels republicans el pròxim 30 de novembre.

Et comences a plantejar la teva continuïtat a ERC, després del cas dels cartells contra els germans Maragall?

Per a mi, amb el que es diferenciava a Esquerra Republicana és precisament amb les maneres de fer política. Pensava que allò que defensàvem, els valors republicans, també es reflectia amb tot allò que fèiem. El que més greu em va saber, és que no es tracta de quatre militants que es van dedicar a fer fotocòpies i a penjar cartells, sinó que hi havia una estructura, una planificació, i, a més a més, pagaments molt importants fets des del partit.

"Després del cas dels cartells, no reconeixia l'Esquerra Republicana de la qual he sigut militant des de fa 19 anys i mig i això em va aportar a prendre la decisió que em donaria de baixa"

Esperaves més de la cúpula del partit...

Sí, després d'això, també com a consellera nacional, m'esperava que al Consell Nacional es prendrien accions. Es va passar molt de puntetes, molt per sobre. Això va ser jo crec que més decebedor encara. Finalment, amb la votació a favor de la investidura de Salvador Illa, el 2 d'agost, vaig entendre que el partit i jo havíem fet ja rumbs diferents. No reconeixia l'Esquerra Republicana de la qual he sigut militant des de fa 19 anys i mig i això em va aportar a prendre la decisió que em donaria de baixa com a militant l'11 de setembre.

Què canvia des de la votació per investir a Salvador Illa fins que decideixes presentar-te com a candidata a la presidència d'Esquerra Republicana?

Hi ha un punt d'inflexió, que és quan em convoquen a una trobada el 2 de setembre a casa de l'Alfred Bosch, amb una vintena de persones més, les quals totes havíem manifestat públicament el nostre posicionament en contra de la investidura de Salvador Illa. En aquella trobada vaig constatar que hi havia més persones que pensaven i sentien exactament el mateix que jo i també disposades a fer alguna cosa que no fos donar-se de baixa, sinó intentar lluitar per l'Esquerra que creiem. I això és el que em va fer decidir fer aquest canvi d'aquest gir, inesperat per mi, de 180 graus.

La candidata a la presidència d'ERC, Helena Solà, durant l'entrevista amb el TOT Cerdanyola. FOTO: TOT Cerdanyola

La candidata a la presidència d'ERC, Helena Solà, durant l'entrevista amb el TOT Cerdanyola. FOTO: TOT Cerdanyola



La investidura d'Illa la va votar la militància i ara et vols posar al capdavant d'aquesta. Representa per tu algun inconvenient?

El resultat va ser molt ajustat. Va guanyar el Sí amb un 53%. Gairebé la meitat del partit va decidir no investir a Illa. Jo crec que no ens hem de fer trampes al solitari i hem de reconèixer que en aquells moments a ERC no teníem candidat, perquè Pere Aragonès ja havia dit que es retirava. Per tant, anar a unes eleccions volia dir que no teníem candidat i que el votant d'Esquerra Republicana, que és un votant crític, hagués fet un vot de càstig. Potser aquest vot de càstig s'hauria pogut revertir una mica, però més tard o més d'hora l'acabaríem tenint.

Ara mateix hi ha quatre candidatures, la d'Oriol Junqueras, Xavier Godàs, Xavier Martínez-Gil i la teva. En què és diferència, Foc Nou, de les altres tres?

A Foc Nou ens diferenciem per diversos motius. Primer, perquè nosaltres hem estat l'única candidatura que vam sortir comprometent-nos a fer una investigació a fons, si cal amb una auditoria externa. Segon, perquè hem estat els únics, que ens van manifestar de forma clara i pública en contra de la investidura de l'Illa. Tercer, nosaltres tenim un objectiu molt clar, que és arribar a la independència. La independència és un objectiu, però també és un mitjà perquè les persones visquin millor. I finalment, que tots i cada un de nosaltres tenim la nostra feina, tot i haver sigut alcaldes, alcaldesses, regidors o exregidors. I això encara que no sembla important, és molt rellevant, perquè hi ha persones que fa molts anys que viuen d'Esquerra Republicana, directament o indirectament.

"Tots els partits i entitats independentistes hem de ser capaços de fer autocrítica i veure quins són els nostres punts en comú per ser capaços d'anar a una"

Parles de l'objectiu de la independència. En alguna ocasió també has dit que cal recuperar la il·lusió de 2017, però per primera vegada des de 2010 no hi ha un govern independentista a Catalunya. És una il·lusió irreal ara?

No, la il·lusió l'hem perdut, perquè els partits independentistes el que estem fent contínuament és barallar-nos i això crea molta desafecció en la gent. Aquí hem de fer autocrítica a tots, des d'Esquerra Republicana, fins a Junts, la CUP i, fins i tot, les entitats com ANC i Òmnium. Hem de ser capaços de fer autocrítica, de fer una anàlisi realista, veure quins són els nostres punts en comú i ser capaços d'anar a una. Jo crec que hem d'anar amb una línia de defensar cadascú les seves idees i els seus programes, però tenint molt clar que si volem la independència, no hi ha cap altra manera. Hem d'aconseguir ser més del 50% de la ciutadania que en cas de tenir un referèndum, votin que sí.

Continuaríeu amb aquesta política d'eixamplar la base, llavors?

És que no hi ha cap altra via. És a dir, nosaltres hem de fer pedagogia, hem d'explicar per què la independència de Catalunya és bona. Això d'eixamplar la base se n'ha parlat molt i de vegades s'ha fet una mica d'aquella manera i a qualsevol preu. No es tracta d'això, es tracta que la gent entengui que totes les persones que viuen a Catalunya viurien millor amb una Catalunya independent.

La candidata a la presidència d'ERC, Helena Solà, durant l'entrevista amb el TOT Cerdanyola. FOTO: TOT Cerdanyola

La candidata a la presidència d'ERC, Helena Solà, durant l'entrevista amb el TOT Cerdanyola. FOTO: TOT Cerdanyola



Si el 30 de novembre guanyes les eleccions de la presidència d'Esquerra, què és el primer que fareu?

Cal fer molta feina. Internament, és evident que hem de fer molts canvis i que hem de ser capaços de fer una anàlisi dels diferents òrgans, els diferents reglaments i les persones que integren aquests òrgans. S'ha de fer una feina molt gran, perquè els fets que han passat, no es tornin a repetir. I externament, hem de ser capaços de parlar amb totes les forces independentistes.

I si no guanyeu? Deixeu el partit?

No, de moment el que fem és anar a guanyar aquest congrés, i si no guanyem, ens mantindrem amb fermesa amb les nostres idees dins del partit. El partit necessita, precisament, a persones que entenguin i que vegin aquesta realitat, perquè si no el partit continuarà amb aquesta mateixa línia que no és bona. Jo ja he pres la decisió que no deixaré el partit i que si no es guanya ara, ja es guanyarà més endavant, però anem a guanyar aquest 30 de novembre.

"Totes les persones que venim del municipalisme, hem estat en contacte amb la realitat del nostre poble, sabem com funcionen les administracions i el poder que té la ciutadania"

Has estat 12 anys com a regidora a Cerdanyola, què t'aporta aquests anys en l'àmbit d'experiència en la política?

Moltes coses, però sobretot, el coneixement de picar pedra. Totes les persones que venim del món municipalista, hem estat en contacte amb la realitat del nostre poble. Hi ha un aprenentatge molt gran de saber com funcionen les administracions, com funciona també el poder que té la ciutadania a l'hora de mobilitzar-se, perquè hi ha una experiència al darrere molt important. M'ha anat molt bé per molts motius, però també per entendre perfectament tots aquests companys i companyes militants de base, que estan al peu del canó quan la cúpula del partit ja ha perdut aquest contacte amb la gent del carrer.

I què és del que et sents més orgullosa d'aquests 12 anys?

Jo crec que haver retornat la representació d'ERC a l'Ajuntament de Cerdanyola, perquè quan jo entro al 2011, Esquerra només havia tingut representació dues vegades des de l'any 79. El fet de recuperar la representació i haver arribat a tenir cinc regidors és una de les fortaleses que hem tingut.

Per acabar, com adaptes tot aquest recorregut municipal que tens ara, a la política nacional?

Jo crec aquest bagatge em permet ajudar a companys i companyes en aquesta manca d'acompanyament des de la seu nacional. Això ho he pogut veure amb aquestes trobades que fem amb la militància, he pogut entendre perfectament com se senten. Aquesta frustració de saber que han estat treballant i que han perdut representació en els seus ajuntaments, i poder-los ajudar perquè entenguin que no han fet malament la seva feina, sinó que és un problema de càstig a nivell nacional.

La candidata a la presidència d'ERC, Helena Solà, durant l'entrevista amb el TOT Cerdanyola. FOTO: TOT Cerdanyola

La candidata a la presidència d'ERC, Helena Solà, durant l'entrevista amb el TOT Cerdanyola. FOTO: TOT Cerdanyola

 

 

 

Més info: La cerdanyolenca Helena Solà serà la candidata de Foc Nou a la presidència d'ERC

Més info: Helena Solà condemna la "campanya de desprestigi" a ERC, però diu que "cal depurar responsabilitats"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.