El conveni de Bellaterra, protagonitza les mocions del ple municipal

La majoria del ple va rebutjar la moció presentada per ERC, que demanava una millora del conveni amb l'EMD

El ple municipal del passat 26 de setembre va rebutjar la moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que demanava al govern iniciar els tràmits per a un nou conveni amb l'EMD de Bellaterra. La moció va encendre el debat, un cop més, de si Bellaterra ha de continuar formant part de Cerdanyola. Tant el govern com l'EMD de Bellaterra van assegurar que ja han començat les negociacions per a millorar el conveni, gràcies a la "bona relació actual que existeix entre ambdues parts".
 

Un nou conveni

Com ja havia anunciat prèviament el partit republicà, aquesta moció "respon a un simple exercici del principi de realitat i comprovar com l'actual conveni ni satisfà el veïnat, ni recull la totalitat de competències que podrien ser assumides per l'EMD, ni esdevé un mecanisme eficaç per la prestació dels serveis públics amb la deguda qualitat".

Segons el portaveu d'ERC, Íñigo García de Enterría, davant l'expedient de segregació presentat per la comissió de veïns 'Bellaterra és Sant Cugat', "cal que els representants de totes dues entitats s'asseguin a parlar i facin un nou conveni".
 

El PSC titlla la moció d'oportunista

L'alcalde Carlos Cordon va titllar la moció d'oportunista i va posar en valor la fenia que està fent el nou president de l'EMD, Josep Maria Riba, i el canvi de tarannà que hi ha hagut amb el seu mandat. En aquest sentit, el mateix Riba va assenyalar que "hem començat a posar les bases de la negociació pel nou conveni i això ens congratula molt".

Davant d'aquesta acusació, Enterría va respondre al batlle que des del 2015 Esquerra ha inclòs sempre en el seu programa la millora del conveni. "Dir que nosaltres fem les coses per oportunisme és un judici de valor seu", va etzibar. Des de les darreres eleccions municipals, el programa del Partit Socialista de Catalunya (PSC) també inclou aquesta millora del conveni en el seu programa, tal com va recordar Cordón.

El 2016, l'Ajuntament de Cerdanyola ja va intentar tirar endavant un nou conveni, però les negociacions es van acabar trencant per les diferències que hi havia entre el govern d'aleshores i l'EMD.
 

Discrepàncies dins del consistori

El portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, va ser l'únic, juntament amb el partit proposant, que va votar a favor de la moció i va afirmar que "hem arribat a aquest punt perquè tenim un greu problema de credibilitat amb Bellaterra".

D'altra banda, des de Guanyem Cerdanyola van ser bastant clars amb la seva postura: "No veiem cap motiu perquè existeixi l'EMD i, per tant, com ja vam dir en el seu dia, creiem que el millor és que sigui dissolta i Bellaterra sigui tractat com un barri més de Cerdanyola", va dir el seu portaveu, Ivan González.

 

Les altres mocions 

El ple també va debatre tres altres mocions. Dues van ser aprovades per majoria, mentre que l'altre va ser rebutjada. D'entre les que van ser aprovades, la moció presentada per ERC, Guanyem, Junts i En Comú Podem de suport al Correllengua 2024, va tenir el vot favorable del grup del PSC i van votar-hi en contra el PP i VOX. Joan Sánchez, va defensar que el Correllengua és "un instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat".

També va tirar endavant la moció d’ERC per reacondicionar l’intinerari de vianants i carril bici entre Cerdanyola i Sant Cugat. El regidor d'ERC, Albert Turon va denunciar que "l’itinerari per a vianants i carril bici del camí ral entre Cerdanyola i Sant Cugat, paral·lels a la carretera BP-1413, l’Avinguda del Parc Tecnològic i el carrer dels Boters pateixen una important degradació incompatible amb l’ús intensiu que se’n fa". Per aquest motiu va demanar al govern municipal que "executi la inversió necessària per recuperar la funcionalitat òptima per vianants i bicicletes en aquestes vies". 

Carlos Cordón va assenyalar que “podem estar d’acord amb tot el contingut de la moció i seguirem treballant per poder-hi fer una actuació el més aviat possible”.

Per contra, el ple va rebutjar la moció de Vox per millorar la visibilitat dels passos de vianants.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.