Cerdanyola presenta el Pla Local Feminista amb la idea de "transversalitat i interseccionalitat"

El Pla Local Feminista tindrà vigència fins el 2028 i serà l'eix vertebrador de les polítiques feministes de Cerdanyola

"Un pla potent, ambiciós i il·lusionant". Així s'ha presentat aquest dimecres 20 de desembre el Pla Local Feminista de Cerdanyola del Vallès, després de la seva aprovació al passat ple municipal del mes de novembre, amb els 22 vots a favor del PSC, ERC, Guanyem, En Comú-Podem i Junts, l'abstenció dels dos regidors del PP i l'únic vot en contra de VOX

Més info: El ple municipal aprova el Pla Local Feminista i el Pla d’Emergència per Sequera

En la roda de premsa celebrada a la seu del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), la regidora d'Igualtat i Feminismes, Andrea Borrego, ha posat en valor la transversalitat del Pla Local Feminista: "la voluntat és que s'expandeixi de manera transversal a totes les regidories i àrees de l'Ajuntament", ha comentat. En aquest sentit, Borrego també ha explicat que aquest Pla ha de ser "l'eix vertebrador de les polítiques feministes de Cerdanyola".  

Aquest pla s'estructura en tres fases: una primera fase de diagnosi, una segona que respon al pla d'acció i, la tercera, d'estratègia d'implementació i seguiment de les accions; i s'ha creat en base a vuit àmbits diferents: les polítiques internes de l'ens local; la participació de les dones i persones LGTBI; l'acció social contra les desigualtats, les discriminacions i violències de gènere; els usos del temps, cures i treballs; l'urbanisme; la salut, l'esport i la qualitat de vida; i, per últim, cultura i festes. 

La durada del pla serà de cinc anys, és a dir, fins al 2028, moment en què caldrà actualitzar-lo. Tot i això, la regidora d'Igualtat i Feminismes, ha puntualitzar que "també caldrà anar actualitzant les parts que calguin durant aquests cinc anys de vigènica, ja que el feminisme és quelcom molt viu".

 

19 objectius i 61 accions

Durant aquests cinc anys es portaran a terme els 19 objectius i les 61 accions que s'han plantejat en el Pla. Borrego ha volgut resaltar les que creu més importants:

- Crear una xarxa d'equipaments i comerços, amb el que anomenarem 'Xarxa lila', per tal que incorporin la perspectiva feminista. 

- Actualitzar el protocol d'abordatge de les violències masclistes. 

- Reforçar el Servei d'Informació i Atenció a les Dines. 

- Crear una taula d'educació feminista per tal de garantir una la transversalitat feminista als diferents centres educatius de la ciutat. 

- Promoure el talent femení, potenciant l'empoderament de la dona. 

- Promoure l'esport femení, potenciant l'ús de les instal·lacions per part de les dones mitjançant la priorització d'horaris i distribució equitativa dels espais. 

- Fomentar la creació artística i cultural des de la perspectiva feminista i actualitzar el protocol 'per unes festes lliures de violències heteropatriarcals'. 

 

Les polítiques LGTBI, la gran mancança del Pla

Tal i com ha assenyalat la regidora d'Igualtat i Feminismes, juntament amb la tècnica de l'Ajuntament, Clara Dachs, la gran mancança d'aquest pla és la l'absència de polítiques LGTBI. El motiu és que "quan vam començar a treballar amb aquest pla ens vam donar compte que el col·lectiu LGTBI a Cerdanyola necessita d'un gran impuls per part de les administracions públiques, i és per això que es va decidir que, tot i incloure-hi la perspectiva LGTBI, es treballaria en un pla a part", ha indicat Dachs. La intenció, doncs, és que al final "acabi sent un complement", ha afegit Borrego.

 

Bona acollida amb alguns "peròs"

Tot i que el Pla ha tingut una bona acollida entre la majoria dels grups municipals de l’oposició, aquests ja van recordar a l'anterior ple municipal que “ara cal veure accions”. En aquest sentit, el regidor d’En Comú-Podem, Pedro Arco, va demanar “formar part d’un grup de seguiment per a la implementació de totes les accions que es diuen al pla”, la qual cosa Borrego ja ha avisat que s'incorporarà aquest seguiment al Pla.

Tanmateix, la regidora de Guanyem, Cristina Gallardo, va assenyalat que els objectius estratègics del pla li semblen “poc concrets”, tot i “compartir-los al 100%”. Així doncs, considera que aquests “es queden al terreny d’allò abstracte i se’ns fa difícil fer-ne el seguiment”.

En aquesta mateixa línia, la regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Isabel Cruz, també va voler remarcar que “es troben a faltar eines concretes per a assegurar la perspectiva feminista en la praxis comunicativa del consistori”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.