L'augment de l'incivisme els darrers mesos, ha preocupat a l'Ajuntament de Cerdanyola, que vol posar fil a l'agulla a aquesta problemàtica que afecta a la ciutat. El ple municipal d'aquest 30 d'octubre ha votat a favor de la modificació de l'Ordenança de Via Pública, Medi Ambient i Convivència Ciutadana. Aquesta modificació es tracta d'una actualització de contingut tècnic i de les sancions, que encara estaven amb pessetes.
L'actual ordenança va ser aprovada el 1995 i segons el regidor de Seguretat Ciutadana, Jaume Folch, "els canvis que es volen introduir en l’ordenança són adaptacions a les normatives actuals, en concordança amb la societat del segle XXI".
Sancions de fins a 3.000 euros
Una de les mesures que vol tirar endavant l'Ajuntament, amb aquesta modificació de l'Ordenança, és l'actualització de les sancions per incivisme. Aquestes sancions estan encara en pessetes. Per infraccions lleus, la multa és entre 5.000 i 10.000 pessetes, el que equivaldria a entre 30 i 60 euros; les infraccions greus, fins a 15.000 pessetes (90 €); i les infraccions molt greus, fins a 25.000 pessetes (150 €). Amb la modificació de l'Ordenança, les multes passaran a ser de:
a) infraccions lleus, fins a 750 euros: per exemple, llençar o abandonar, per part dels particulars objectes, residus o altres deixalles fora dels llocs autoritzats.
b) infraccions greus, de 751 euros fins a 1.500 euros: per exemple, realitzar pintades o gargots no autoritzats a la via pública.
c) infraccions molt greus, de 1.501 euros fins a 3.000 euros: per exemple, talar arbres de titularitat pública.
L’augment de l’import de les sancions, segons el regidor de Seguretat Ciutadana, "no té cap afany recaptatori sinó, tot el contrari, el seu objectiu fonamental es el dissuasiu, es a dir, caldrà pensar-s’ho dos vegades abans d’infringir les normes de comportament recollides en les Ordenances Municipals". Una altre de les finalitats d'aquest augment és que "aquest fet contribuirà a reforçar l’autoritat dels nostres agents de la Policia Local", afrima.
L'oposició critica una modificació "poc ambiciosa"
Tot i que la totalitat dels partits del ple van estar d'acord en què era necessària una modificació de l'Ordenança, alguns d'ells van criticar aquesta de "poc ambiciosa". El portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, comentava que "no deixa de ser una actualització i augment de les multes" i assenyalava que "s'haurien pogut actualitzar moltes altres coses".
El portaveu de Guanyem, Ivan González, celebrava que s'hagi adaptat l'Ordenança a un llenguatge més inclusiu, però indicava que "no faran de Cerdanyola un lloc més cívic pel fet d'implementar un llenguatge més inclusiu". També proposava "trobar criteris de justícia social" pel que fa al càstig de les infraccions: "caldria acordar amb la Generalitat una de que permetin als municipis, no només les sancions economiques, sinó els treballs per a la comunitat", explicava.
En aquest sentit, el portaveu d'ERC, Íñigo García de Enterría, afegia que "estaria bé tenir uns mecanismes objectius per a dictaminar quines és l'import de les sancions dins dels varems proposats". A més, va proposar que el cos d'Agents Cívics sigui estructural, és a dir, "que no hi estiguin sis mesos i després marxin".
Joan Sánchez també apostava per a "reforçar la tasca de vigilància que garanteixi tot el contingut de l'ordenança a la ciutadania"
Demanen més efectius
El regidor del PP, Álvaro Hernández, va felicitar al govern per aquesta actualització de l'Ordenança i va demanar que vagi acompanyada d'un increment d'efectius de la policia. "No ens podem dotar d'una eina jurídica, si no va acompanyada de més efectius", va afirmar.
Folch va puntualitzar que la plantilla de la Policia Local s’ha ampliat amb 9 efectius aquest mes d'octubre i que s’han posat en marxa accions com les patrulles mixtes, les de proximitat o els agents de policia vestits de paisà.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.