Aprovats els pressupostos municipals 2024 entre crítiques de continuisme i poca participació

El plenari cerdanyolenc ha donat el vistiplau als comptes en la sessió ordinària celebrada aquest passat 26 d’octubre amb el vot en contra de tota l’oposició

El ple de l’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat aquest dijous 26 d’octubre els pressupostos municipals pel pròxim 2024 amb el “no” de tota l’oposició en bloc. Tanmateix, el govern del PSC ha fet valer la seva majoria absoluta per tirar endavant uns comptes que el Regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha qualificat com a un “pressupost progressista per seguir liderant Cerdanyola” i entre el que remarcava el focus posat en la cohesió social, el comerç local i la neteja, entre altres aspectes.

El pressupost compta amb un total de 72,3 milions d’euros, amb una pujada important respecte als de 2023, que havia significat una pròrroga dels de l’any 2022. Segons Sánchez, bona part d’aquest augment vindria directament de la previsió de recaptació per les obres previstes al Parc de l’Alba i que, en un futur, permetrien seguir augmentant els comptes municipals gràcies a impostos com l’IBI i l’IAE. Alhora, ha dit que les partides reflecteixen les “despeses necessàries pels reptes que Cerdanyola ha d’enfrontar”. El regidor de Serveis Econòmics ha admès que els del 2024 “són pressupostos continuistes”, tot explicant que "hi ha projectes que s'han d'executar en diferents mandats" i que es un tema recurrent a diferents municipis similars a Cerdanyola. A més, s’ha defensat de les crítiques de poca participació dient que "aquests pressupostos estan fets pensant en els veïns en primera persona".

 

L’oposició es planta en bloc

L’oposició ha sigut unànime en el seu rebuig als comptes, especialment per crítiques a la seva preparació i gestió, la falta de participació i el continuisme de les propostes. Des de Junts per Cerdanyola, el seu portaveu Joan Sànchez criticava la preparació dels comptes, però també la dura pujada d’impostos que al seu parer preveuen: “en 4 anys no hem tocat els impostos, però ara ens els mengem tots de cop”, ha lamentat. En contraposició, remarcava l'excés de diners dedicats a les partides per festivitats, i deia que els números "posen el cost sobre les espatlles de la ciutadania sense abans haver fet des del govern un esforç de contenció”. Alhora, ha lamentat l’atenció més que evident al Centre Direccional “quan a Cerdanyola tenim molts altres polígons que haurien de ser endreçats”.

Des de VOX, el regidor Óscar Conde ha criticat la “pujada dels sous d’alts càrrecs” i ha enumerat tota una sèrie de despeses “supèrflues” que “ens podríem estalviar o reduir-les”. Una crítica a la que se sumava Álvaro Hernández del Partit Popular a la ciutat, alhora que, com el regidor de Junts, també criticava la pujada d’impostos: “al seu programa electoral no deien que pujarien l’IBI, i ho han fet: els estan mentint”. Ha insistit en que el govern no ha sigut participatiu amb la ciutadania a l’hora de preparar els comptes de l’any vinent, tot criticant una mala gestió dels recursos dient que “4 de cada 10 euros van a pagar sous”. “Sou molts, però ho heu fet molt malament: assumiu-ho” ha finalitzat.

El continuisme dels comptes ha sigut també un dels temes principals criticats des d’En Comú Podem. El seu portaveu, Pedro Arco, posava sobre la taula que “hi ha projectes d’inversió de 2017 i 2018: això és ‘infumable’”, i que tot i que “s’ha treballat molt ràpid i s’ha treballat molt”, no eren uns bons comptes. Com a conceptes claus, destacava a més uns impostos més elevats que no beneficien la ciutadania i la baixada d’inversió en habitatge social. Per últim, també incidia en la baixa participació: "aquest pressupost no deixa de ser un pressupost inflacionari, que até a la inflació, i a més no hi veig cap interès participatiu”.

I és que la poca participació, també ha sigut un eix per a altres grups com Guanyem Cerdanyola i Esquerra Republicana. Ivan González, portaveu de Guanyem, deixava clara la seva postura tot lamentant que "pensem que hem tingut el temps, la inversió i les eines per fer un pressupost amb participació ciutadana" malgrat que criticava que al final no havia sigut així. Des d’un altre punt de vista, ha incidit durament en la falta d’execució de les accions pressupostades als comptes: “s'executaran els milions d'euros en inversions? 8 de cada 10 euros es queden a la caixa...”, ha declarat. Alhora, deia que "pensem que vostès representen un model centrat en la gestió, poc definit políticament, amb línies ideològiques poc estrictes...”, i per tant no podien donar el seu suport a uns comptes més centrats en la gestió que en “el poder de transformació social” de la política.

En la mateixa línia, Íñigo García, des dels republicans, ha tancat les crítiques a les propostes del govern. “No escolten a la ciutadania, no escolten a la oposició i no s'informen”, deia sobre la manera en com s’han planejat els pressupostos. Ha criticat que es repeteixen problemes d'altres anys com el 2022, que hi ha "despeses poc definides i excessives", i que en canvi es perden partides de projectes de gran valor com emergència energètica, o empresa i indústria. També alertava sobre el plantejament dels comptes que "des de l’Ajuntament s’estan externalitzant masses serveis, i això significa que la organització no pot assumir el que ha d'assumir".  "Ens hagues agradat veure un projecte de ciutat clar i definit, pero no existeix", sintetitzava García, tot dient que caldria fer un seguiment del pressupost municipal per garantir-ne el compliment.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.