“El nostre compromís polític de convertir-nos en el primer continent climàticament neutre per al 2050 és ara també un compromís legal”, manifestava la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, despés que l’abril de 2021 els països que integren la Unió Europea es comprometessin a reduir almenys un 55% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per al 2030. Un acord que estableix l'objectiu final d'una Unió Europea climàticament neutre per al 2050.
Dos anys i mig després, l’Ajuntament de Cerdanyola, que ja formava part de la Xarxa de Ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat, ha aprovat el Pla de Transició Energètica (PTE) municipal i el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC), un full de ruta a seguir per a complir aquests objectius europeus.
El regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient, Antonio Otero, va qualificar aquests documents com a “ambiciosos” i “necessaris” i que contenen una sèrie d’actuacions en diversos àmbits per tal de “fer front al canvi climàtic i adaptar-se a les situacions i riscos que aquest generi”.
D’una banda el PTE consta de més de 60 accions que implicaran tant l’àmbit de l’Ajuntament com al residencial, mentre que el PLACC acull 17 actuacions, com per exemple millorar els aillaments i la climatització dels edificis municipals o la recuperació d’espais agraris urbans i periurbans.
L’oposició vota a favor, però hi veu contradiccions
Tots els grups municipals, amb excepció de VOX, van votar a favor dels dos documents, però van criticar que “altres accions del govern contradiguin aquest pla”.
El regidor d’ERC, Albert Turon, es mostrava escèptic en què “el govern pugui arribar a aplicar aquest pla” i enumerava alguns exemples que segons el seu parer contradiuen els objectius per a lluitar contra el canvi climàtic: “una pròrroga forçosa d’un model de recollida de residus caducat; la limitació de les bonificacions fiscals a les instal·lacions de les plaques solars en llars i empreses; i el retard en l’aprovació d’un nou pla de mobilitat”, assenyalava.
En aquesta mateixa línia, el regidor de Guanyem, Ivan González, advertia que “si el model de recollida selectiva no s’acosta als objectius de reciclatge marcats per la Unió Europea, aquestes accions són insuficients”.
D’altra banda, el regidor d’En Comú Podem, Pedro Arco, indicava que cal una voluntat política i econòmica perquè aquest pla comenci a prendre vida: “cal un pla d’inversions que facin efectives aquestes accions que es proposen”, deia.
A més, González criticava que el govern qualifiqui tots els plans que proposa com a “documents vius”, i que per això “no acabin mai de ser efectius”. Una afirmació que va portar a un debat sense sortida entre el regidor de Guanyem i el govern del PSC i que l’alcalde Carlos Cordon va acabar intervenint per a dir que “la propia democràcia es un document viu”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.