Les alcaldies del Vallès Occidental i la UAB acorden promoure l'accés universitari a la comarca

També han pactat implementar plans d'igualtat als ajuntaments i empreses i crear una estratègia per prevenir els residus

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i les alcaldies del Vallès Occidental han acordat promoure l'accés a la formació universitària als veïns de la comarca per potenciar la transferència de coneixement entre la població. Els batlles van celebrar a la sala de juntes del Rectorat de la UAB un Consell d'Alcaldies amb presència del rector, Javier Lafuente, i la consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor. La també exalcaldessa de Badia del Vallès hi va participar en el marc d'un segon acord per implementar plans d'igualtat als ajuntaments i empreses de la comarca. A més, els alcaldes i alcaldesses, entre ells el batlle de Cerdanyola, Carlos Cordón, també van pactar cercar una estratègia per a la prevenció de residus i fomentar el reciclatge entre els veïns.

El canvi d'ubicació del Consell d'Alcaldies, que se sol celebrar a la seu del Consell Comarcal, a cavall entre Sabadell i Terrassa, no ha estat una casualitat, tenint en compte el paper que la universitat havia de jugar en els acords presos aquest dimecres. En aquest sentit, les parts van destacar el paper que el centre ha de tenir com a transmissor de coneixement i en col·laboració amb els municipis, més enllà de Cerdanyola i Sabadell, on hi té campus.

És en aquest context que es va acordar fomentar l'accés a la universitat per a tota la població, amb especial atenció a les famílies vulnerables. "Hi ha espais com els programes ITACA, que poden afavorir que persones que mai es plantejarien ser alumnes d'una universitat puguin venir, o les microcredencials, on persones que ara no troben feina fan petites càpsules formatives i poden tenir una nova capacitació", va explicar el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés.

Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental a la UAB. FOTO: ACN

Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental a la UAB. FOTO: ACN

 

Un altre dels aspectes que es va abordar és la Càtedra d'Emprenedoria i Innovació Social, on UAB i ajuntaments ja tenen experiència de col·laboració: "Volem que sigui una possibilitat de trobar feina, i de desenvolupar una pròpia inquietud davant del món laboral", va afegir Garcés. 

Tot plegat de la mà de l'impuls de la innovació, la recerca aplicada i el treball en xarxa a través de col·laboracions amb iniciatives com les Comunitats Orientades a Reptes de Territori o la xarxa Hub B30.

 

Potenciar la igualtat

Les parts també van acordar treballar per implementar plans d'igualtat en ajuntaments i empreses de la comarca. "Hem pogut anunciar una línia de subvencions en línia perquè les petites empreses puguin tenir plans d'igualtat, i també posar figures tècniques que ajudin els ajuntaments a tenir-ne i que puguin desenvolupar les polítiques feministes", va explicar la consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, que no va detallar els imports de les ajudes.

L'exalcaldessa de Badia va destacar el fet que aquest acord es rubriqui en la setmana del 8M i amb la voluntat de promoure condicions d'igualtat: "Nosaltres també volem posar de relleu que les dones hem de participar d'aquestes economies tractores, les dones hem de poder participar de l'economia del coneixement, les dones hem de tenir carreres universitàries d'èxit, i això també hem pogut parlar amb el magnífic Rector, de quina manera podem fer polítiques per millorar les carreres universitàries de les dones", va afegir. 

Més info: PROGRAMA: Totes les activitats del 8M a Cerdanyola

 

La voluntat és poder promoure una igualtat de condicions on els Ajuntaments han avançat molt, però on el sector privat va una mica més lent del que es voldria. "El 75% dels ajuntaments de la comarca tenen plans d'igualtat, però veiem que encara en moltes empreses, sobretot les que hi ha l'obligatorietat, les que tenen més de 50 treballadors, encara estem en uns percentatges del 25%, aproximadament, que són molt baixos", va assenyalar l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

 

Menys residus

Els alcaldes i alcaldesses també van rubricar amb la UAB un acord per explorar fórmules per reduir la generació de residus a la comarca, fent partícips els ciutadans de la necessitat de reciclar. "Volem buscar nous sistemes per sumar gent en pro del reciclatge, que ens sembla que és un element estratègic, però també per buscar amb la universitat estratègies més enllà de les que hi ha en aquests moments sobre la taula per poder veure com reciclem aquests residus, com ho fem fàcil per la ciutadania", indicava l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Això ha de passar, va insistir, per impulsar accions adaptades a cada municipi, de realitats molt diverses en una comarca que va dels pocs centenars de veïns en alguna localitat a més de 200.000 en les dues cocapitals. En aquest sentit, es vol trobar mesures innovadores de prevenció, reutilització i reducció de residus, així com desenvolupar accions orientades a informar i sensibilitzar a tota la població.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.