L'Ajuntament proposa limitar les bonificacions per a la instal·lació de plaques solars

Fins ara, les persones i empreses tenien una bonificació del 50% de l'IBI i l'IAE, respectivament, per a instal·lar aquest tipus d'energia renovable

Les bonificacions a les renovables no es renovaran. L'Ajuntament de Cerdanyola ha proposat limitar les bonificacions del 50% a l'Impost sobre béns immobles (IBI) i a l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE), que fins ara es donaven a les persones i empreses que instal·lessin plaques solars. Aquesta mesura va ser aprovada l'octubre de 2020 per tal d'incentivar a la població a què optessin per l'energia renovable.

A partir de l'1 de gener de 2025 només les llars amb una renda inferior a 31.725 euros l'any (és a dir, dos cops el Salari Mínim Interprofessional), podran optar a aquesta bonificació de l'IBI. Pel que fa a les empreses, aquestes ja no tindran cap mena de rebaixa a l'IAE. Tot i això, es podran continuar beneficiant d'aquesta bonificació les empreses que ja hagin fet la instal·lació de plaques solars i les llars que ho facin fins al 31 de desembre d'aquest any.

 

Una qüestió de justícia social o un desincentiu?

Així, el govern municipal va justificar aquesta modificació, al ple d'aquest dijous 26 de setembre, pel fet que "hi ha hagut un canvi en el preu d'aquesta solució energètica, que ja no és tan elevada, i per una qüestió d'equitat fiscal i social", va dir el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez. Amb aquesta modificació, l'Ajuntament s'estalviarà fins a 300.000 euros anuals, que fins ara es destinaven a les bonificacions i que "ara revertiran en benefici de tots", va aclarir Sánchez.

Javier Sánchez (PSC): L'Ajuntament s'estalviarà fins a 300.000 euros anuals, que fins ara es destinaven a les bonificacions i que ara revertiran en benefici de tots"

Precisament, el debat entre les diferents forces polítiques del consistori va anar en aquesta direcció. El portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, va recordar que "aquesta era una mesura de caràcter social, un incentiu per a aconseguir un bé comú per a tothom", i va assenyalar, en referència al límit dels 31.725 euros de renda per llar, que "ara només podran accedir a aquest tipus de bonificació aquelles famílies que no poden fer-la".

En aquest sentit, el portaveu d'En Comú Podem, Pedro Arco, va etzibar que "si és així, val més treure les bonificacions, perquè ningú podrà accedir a aquestes"; i el portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Albert Turon, afegia que "aquesta modificació desincentiva la instal·lació d'energies renovables"

Joan Sánchez (Junts): "ara només podran accedir a aquest tipus de bonificació aquelles famílies que no poden fer-la"

El regidor de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, en canvi, va aplaudir la proposta de modificació, ja que "per fi hi ha una mirada de justícia social i no es cau un altre cop en el capitalisme verd". D'aquesta manera, González, entén que s'acabarà amb una mesura que "beneficiava als veïns amb més recursos de la ciutat".

Tot i això, va fer èmfasi en el fet que "caldria debatre si el nivell de renda mínim proposat pel govern és realista" i per això el seu grup municipal es va abstenir. A partir d'aquest mateix dijous i durant 30 dies es poden fer al·legacions a la proposta i serà a partir de llavors quan es farà la votació definitiva.

Ivan González (Guanyem): "Per fi hi ha una mirada de justícia social i no es cau un altre cop en el capitalisme verd, però cal debatre si el nivell de renda mínim proposat pel govern és realista"

El boom de les plaques solars des de 2020

A partir del 2020, després de l'aprovació de les bonificacions per a instal·lar plaques solars, Cerdanyola va viure un boom d'aquest tipus d'energia renovable. En quatre anys, van passar de ser pràcticament inexistents (el 2019 es van instal·lar 12 plaques solars al municipi), a comptar amb 1.009 instal·lacions d'aquest tipus el 2023. Cerdanyola la desena població de Catalunya amb més plaques solars.

Més info: Cerdanyola entra al Top10 de poblacions catalanes amb més plaques solars

Cal assenyalar, però, que el darrer any el sector està patint un retrocés molt important. Per una banda, el preu de l'electricitat ha tornat a baixar i, d'altra banda, els tipus d'interès s'han disparat i els interessos dels préstecs han augmentat. Durant l'últim trimestre de 2022 es va col·locar a Catalunya 13.200 instal·lacions d'autoconsum, mentre que en el darrer trimestre de 2023 en van ser 8.306.

 

Actualització de l'IBI el 2025

A banda de la modificació de les bonificacions per a les plaques solars, el govern del PSC també va proposar una actualització de l'IBI de cara a l'any que ve. Aquesta actualització no comportarà cap augment més enllà de l'actualització d'un 2,5% marcada per l'IPC. Així, el rebut mitjà de l'IBI, que actualment està en 507 euros, tindrà un augment de 12,67 euros a l'any (poc més de 3 euros la factura trimestral).

Davant d'aquesta altra modificació, els partits de l'oposició van trobar raonable la proposta del govern, però van tornar a recriminar-los l'augment de l'11,6% de l'IBI establert per aquest 2024.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.