El contracte de neteja i recollida de residus és una de les principals despeses de l'Ajuntament de Cerdanyola i un dels que ha portat més debat entre el govern i l'oposició des que el Partit Socialista de Catalunya (PSC) està al capdavant del consistori. L'actual contracte acabava el 2019, però el govern de Carlos Cordón l'ha anat ampliant a partir de pròrrogues amb la voluntat de vestir un nou contracte que atengui les necessitats de la ciutat.
De cara l'any que ve, igual que els darrers anys, l'Ajuntament tornarà a fer una pròrroga d'aquest contracte amb "l'objectiu de licitar el nou a mitjan 2025", va dir el regidor d'Espai Públic, Óscar Pons. Aquesta pròrroga suposarà una despesa estimada de 8.468.606,44 € en aquesta partida pel 2025.
El regidor d'Espai Públic va explicar que "aquesta pròrroga no és senzilla ni tampoc l'ideal, però és necessària per a garantir la continuïtat i eficàcia d'un servei essencial". Segons Pons, "això ens permetrà garantir que el servei continui funcionant sense interrupcions".
Crítiques de covardia
L'oposició, que a excepció de Junts (qui es va abstenir) va votar en contra), no va perdre l'oportunitat i va aprofitar per a criticar el govern de "fer una política de covards". El regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Albert Turon, va assenyalar que el fet d'haver arribat al 2024 sense la nova licitació del contracte "suposarà no augmentar les taxes de recollida selectiva i no evitarà els increments de costos del servei".
El regidor del Partit Popular (PP), Álvaro Hernández, va recriminar que "sí que han tingut la valentia política per imposar la Zona de Baixes Emissions"
Per la seva banda, el portaveu d'En Comú Podem, Pedro Arco i el de Guanyem, Ivan González, coincidien a indicar que "aquesta pròrroga arriba perquè prèviament no han fet el que hi havien de fet"; i González afegia que "el nou model de recollida de residus que proposen es tracta d'un model 2.0 del que tenim ara".
Nou contracte a mitjan 2025
El nou contracte de residus, que el govern espera poder licitar a mitjan 2025, consistirà en la renovació del parc mòbil i la contractació d'equips ergonòmics per tots els treballadors i noves campanyes de conscienciació per a garantir un major percentatge de recollida selectiva.
L'alcalde Carlos Cordón, però, ja va avançar que el nou model de recollida selectiva no serà porta a porta: "hem vist com s'ha implementat en altres poblacions similars a Cerdanyola i no ha funcionat", deia.
Revisió dels preus del contracte
El ple municipal d'octubre també va servir per a aprovar la revisió dels preus del contracte adjudicat el 2010 a l'empresa Prezero España, SA. Segons Óscar Pons, aquesta revisió dels preus del contracte ve donada per l'acord que van arribar els treballadors amb l'empresa per a un increment de l'IPC del 3,1%, el lloguer de vehicles i la reparació de contenidors i maquinària.
Això suposarà tenir 700.000 euros més de cost per al 2025. En aquest sentit, Albert Turon, explicava que "aquests es tracta d'un model ineficient", ja que la taxa de residus "haurà de cobrir el cost del servei i això suposa que haurà de pujar el doble ja que actualment només cobreix el 40%". Segons el regidor d'ERC aquest increment suposaria passar de 60 euros a 135 per família.
A més a més, Pedro Arco creu que "no és oportú la revisió de preus a una empresa que quan se la va auditar financerament no donava la informació que se'ls requeria".
Per contra, l’alcalde apuntava que "no estem parlant d'aquests números, ja que a Cerdanyola ja es paguen dues taxes relacionades amb residus: una metropolitana amb el rebut de l'aigua i altra municipal, mentre que hi ha ajuntaments que no tenien taxa de residus i per tant hauran d’aplicar-la ara amb un import més alt". A més, Cordón manifestava que, segons el que diu el ministeri, la cobertura de la taxa de residus "ha d’aproximar-se al cost del servei, no fer-ho totalment".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.