El Pas de Banderes dona el tret de sortida als Tres Tombs

Jaume Puig Xampeny, Maria Puig Xampeny i Eduard Jofre Pagès seran el banderer i cordonistes de la festa d'enguany

Amb el nou any, arriba puntual a Cerdanyola la festivitat de Sant Antoni Abat i els Tres Tombs amb un programa d'activitats que es concentrarà en el cap de setmana de l'11 i 12 de gener. Abans, però, el Pas de Banderes va donar inici a la festivitat amb un acte al Museu d'Art de Cerdanyola aquest dijous 2 de gener.

L'acte va suposar el pas de la bandera de part dels banderers i els cordonistes de l'any passat als nous membres del 2025, Jaume Puig Xampeny serà el banderer d'enguany. L'acompanyaran els cordonistes Maria Puig Xampeny i Eduard Jofre Pagès. Maria Puig va agrair als Arriers i Arrieres de Cerdanyola l'oportunitat: "és un honor per a nosaltres, ja que any rere any veiem com treballen per a preparar aquesta festa", va dir.

Els banderers infantils seran Elisa Montané Martínez-Vivot (banderera) i Gisela Font Gurillo i Gisela García Pérez (cordonistes) de l'Escola Bellaterra.

L'acte també va comptar amb les paraules de la secretària de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Sílvia Barea, qui va posar en valor "la tasca que fan els Arriers per a ensenyar-nos i transmetre com és aquesta tradició". 

En la mateixa línia, l'alcalde de Cerdanyola Carlos Cordón també va voler felicitar a tots els membres de l'entitat i va assegurar des de l'Ajuntament seguiran treballant "perquè aquesta tradició continui viva a la ciutat".

 

358 anys dels Tres Tombs a Caldes de Montbui

Abans del moment del pas de banderes, la historiadora de l'art calderina Laia Soler va explicar la seva tesi doctoral, en què descobreix que la tradició dels Tres Tombs a la població vallesana de Caldes de Montbui no té 150 anys, com es creia, sinó que aquest 2025 arribarà als 358 anys. Segons Soler, la festa a Caldes va començar al 1667, any en què es té constància de la creació de la Confraria de Sant Antoni al municipi. 

 

Programació de Sant Antoni

Divendres 10 de gener

15.30 h: Rebuda de la bandera infantil a l'Escola Bellaterra

 

Dissabte 11 de gener

a la plaça Sant Antoni

d'11 h a 14 h: Mostra de jocs i esports tradicionals

a partir de les 11 h: Bitlles Catalanes

11.30 h: Taller de guarnir carros amb flors i verd

11.45 h: Contes dels Tres Tombs i de com van tornar a Cerdanyola, amb Susagna Navó

12.30 h: Ballada de Sardanes i altres danses tradicionals

 

Diumenge 12 de gener

a la plaça Abat Oliba

8.20 h: Matines galejadores, amb els Trabucaires de Cerdanyola, i Lluíment dels Joves Diables de Cerdanyola

9 h: Concentració de la comitiva a casa del Banderer 2025

A continuació: Cercavila fins l'Església

9.30 h: Missa Solemne

A partir de les 10 h: Mercat dels Tres Tombs

 

al Parc Tecnològic

De 9 h a 12 h: Concentració de cavalleries, carros i carruatges

10.30 h: Ball de Sant Antoni

12 h: Inici de la Passada de Sant Antoni Abad

Recorregut: carrer Boters, carrer Sant Ramon, carrer Anselm Clavé, carrer Mare de Déu del Pilar, plaça Sant Ramon, carrer Sant Casimir, carrer Francolí, carrer Felicià Xarau, passeig Cordelles, carrer Lluís Companys, avinguda Sant Iscle, avinguda Primavera, avinguda Sant Iscle, carrer Lluís Companys, carrer Sant Martí i carrer Sant Ramon

Mapa del recorregut dels Tres Tombs 2024. FOTO: Arriers i Arrieres de Cerdanyola

Mapa del recorregut dels Tres Tombs 2024. FOTO: Arriers i Arrieres de Cerdanyola

 

al carrer Lluís Companys

13.30 h: Benedicció dels animals

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.