'Oku Berry': la maduixa japonesa més exclusiva es cultiva a Cerdanyola

Des d'una nau del carrer del Castell es cultiven, amb la tècnica de l'agricultura vertical, aquesta varietat de maduixes que tenen un preu de 124 euros el quilo

No gaire lluny del Vallès, la maduixa del Maresme és una de les fruites més buscades quan arriba el mes de maig. Però des d'aquest any a Cerdanyola mateix s'hi pot trobar la maduixa més exclusiva d'Europa. Es tracta d'una varietat japonesa, que costa 124 euros el quilo i es cultiva a dins d'una nau del carrer del Castell.

Alejandro Casacuberta, Mauricio Cano i Carlos Vallhonrat, van fundar Aloalto el 2022, una empresa cerdanyolenca especialitzada en l'agricultura vertical. Enfocats a voler fer una agricultura més sostenible, tot va canviar quan van deixar enrere el cultiu fulla verda (ruca, alfàbrega, etc.) i van començar a cultivar l'Oku Berry, la varietat de maduixa, que segons alguns especialistes de la restauració, és la millor que han provat mai.

 

Del Japó a Cerdanyola

Al Japó hi ha una cultura molt forta per la fruita d'alta qualitat. Degut a la seva geografia i clima, algunes varietats com el raïm de la prefectura de Yamanashi, o les peres de Tottori serveixen com a regal per a ocasions especials. "Per ells portar aquesta fruita és com per a nosaltres portar una capsa de bombons o una ampolla de vi", explica Vallhonrat.

Arrel de tot això s'ha generat tota una indústria de la fruita enfocada en el gust, l'aroma i la textura, i fins i tot, a cada prefectura tenen les seves pròpies varietats. A Europa, en canvi, la producció s'ha enfocat el desenvolupament de noves varietats en la producció i en què es puguin enviar a kilòmetres sense que es faci malbé.

Per això, després del seu primer contacte amb l'agricultura vertical, els tres socis d'Aloalto van observar que calia diferenciar-se a través del producte i dos d'ells van viatjar fins al país del sol naixent a la recerca de la millor maduixa. L'any passat l'Alejandro Casacuberta i el Mauricio Cano van recórrer més de 3.000 kilòmetres a les carreteres japoneses, durant dues setmanes, per a visitar una cinquantena de granges i provar més de quaranta varietats. Fins que van donar amb la clau: la maduixa 'prèmium' que estaven buscant.

El nom real d'aquesta varietat de maduixa japonesa es manté en secret. FOTO: Cedida per Aloalto

El nom real d'aquesta varietat de maduixa japonesa es manté en secret. FOTO: Cedida per Aloalto


L'Oku Berry, el secret més ben guardat

Amb l'ajuda del traductor de Google es van començar a comunicar amb l'agricultor, la identitat del qual volen mantenir en secret. Tot i que la primera reacció d'aquest va ser positiva, un cop els empresaris ja havien tornat a Cerdanyola, les coses es van complicar: la distància i la barrera de l'idioma van fer que el misteriós agricultor comencés a desconfiar.

Tot i les dificultats de negociar amb Orient i les barreres administratives, no van tirar la tovallola. Van contractar a un intèrpret, es van guanyar la confiança de l'agricultor i van aconseguir el permís del govern del Japó per a poder exportar. "El procés va ser com anar superant barreres", relata Casacuberta.

Mauricio Cano va anar a buscar les plantes (uns 700 esqueixos) amb una maleta refrigeradora i un cop a Cerdanyola intenten replicar les condicions climàtiques dels Alps Japonesos, prescindint de pesticides i altres químics. "Utilitzem un 90% menys d'aigua i produïm el doble per metre quadrat que els mètodes tradicionals", assenyala Vallhonrat mentre es fixa en una de les abelles que utilitzen per a pol·linitzar les plantes.



Ampliació de la producció i arribar al client final

L'Oku Berry "és una maduixa delicada, tendre, amb una acidesa equilibrada, d'un aroma molt intens i d'una textura i mossegada perfectes". Així descriu a El País aquesta varietat de maduixa, Paolo Casagrande, el cap de cuina del Restaurant Lasarte de Barcelona (de tres estrelles Michelin). Tant el Lasarte, com el Cinc Sentits (de dues estrelles Michelin), han adoptat aquesta fruita "cerdanyolenca" com a ingredient principal de la reinterpretació de les maduixes amb nata que serveixen als seus comensals.

El restaurant Cinc Sentits i Lasarte són, de moment, els clients d'Aloalto. FOTO: Cedida per Aloalto

El restaurant Cinc Sentits i Lasarte són, de moment, els clients d'Aloalto. FOTO: Cedida per Aloalto


De moment, la producció a petita escala (20 kg mensuals) fa que aquests dos restaurants barcelonins siguin els únics que ofereixin l'Oku Berry. Però, vist l'èxit, els tres emprenedors ja tenen 1.500 plantes en creixement i esperen arribar a una producció a 200 kg de cara al gener de 2025.

Amb la voluntat de començar a ser rendibles, a l'octubre obriran la venda també al client final, que les podran comprar en format de caixetes i així aconseguir replicar també la cultura japonesa de regalar fruita d'alta qualitat. Per aconseguir-les, es poden demanar en línia a la seva pàgina web, on "ja hi ha més de 500 persones a la llista d'espera", assegura Vallhonrat.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.