La neteja i l'accés a l'habitatge, els principals problemes segons els cerdanyolencs

Segons l'enquesta del la Diputació, la ciutadania aprova la gestió de l'Ajuntament de Cerdanyola, que millora en diversos aspectes

La neteja i l'accés a l'habitatge són, pels veïns de Cerdanyola, els principals problemes de la ciutat. Segons el Dibaròmetre, l'enquesta que realitza de manera anual la Diputació de Barcelona, el 16.5% dels cerdanyolencs creuen que el principal problema a la ciutat és la neteja, mentre que el 14,8% diu que és l'accés a l'habitatge.

Precisament l'habitatge és la problemàtica que més ha crescut respcte l'enquesta realitzada entre el 2020 i el 2022. Llavors, només el 6% dels cerdanyolencs van dir que era el prinicpal problema a la ciutat. La gravetat del problema varia depenent de l'edat de les persones enquestades: pel 23% de la franja de 35 a 44 anys l'habitatge és el principal problema. En canvi, només el 7% de la gent de més de 65 respon que és el problema més greu.

Pel que fa a la neteja, és en les franjes de més edat (55-64 i 65 o +) en les que es veu com el principal problema de Cerdanyola. En totes dues franges se supera el 20%. 

El manteniment dels carrers (7,5%) i la manca d'equipaments (7%) són les altres qüestions més votades pels cerdanyolencs com a principal problema de la ciutat.

 

 

L'habitatge, la pitjor nota

L'habitatge torna a ser protagonista a un altre dels apartats de l'enquesta. És el servei més mal valorat de tots amb una nota de 3,5 sobre 10. El segueixen l'aparcament (4,7) i les oportunitats de feina (5,2). Per contra, el servei de recollida d'escombraries i reciclatge (6,5), l'enllumenat (6,4) i la seguretat ciutadana (6,2) són els que millor nota tenen. 

És evident que l'habitatge representa un dels majors problemes pels veïns de Cerdanyola, que any rere any han vist com era més dificil accedir a un habitatge a la ciutat. Una de les causes és l'augment del preu mitjà de lloguer, que en 10 anys ha passat de ser de 515,6 euros (2014) a 868,85 euros (primer trimestre 2024). Aquest augment del preu de lloguer ha fet que molts cerdanyolencs, sobretot en edats mitjanes, hagin hagut de marxar de la ciutat i, en conseqüència, hi hagi un envelliment de la població.

 

 

Satisfets de viure a Cerdanyola

Tot i això, la satisfacció de viure a Cerdanyola és molt bona (38%) o bastant bona (43,8%). Només el 8,7% dels enquestats diuen que estan poc o gens satisfets de vuire al municipi. Un percentatge que ha disminuït respcte l'enquesta de 2020-22, quan va sortir un 9,7% d'insatisfacció. Per edats, són els més joves (18-24) els que més satisfets (molt o bastant) estan de viure a Cerdanyola (94,9%); i els de 45.54 anys els que menys ho estan (74,8%).

 

 

A més a més, el 40,2% dels enquestats diuen que en el darrer any Cerdanyola ha millorat, i només un 26,8% creu que ha empitjorat. I de cara al futur, la majoria dels cerdanyolencs són optimistes: un 54% pensa que el municipi millorarà i un 23,8 afirma que no. 

Un dels punts que sol ajudar a millorar o empitjorar la percepció del municipi és l'oferta cultural que hi ha. Els que millor valoren aquest aspecte són els més joves (18-24), en què un 66,9% creu que l'oferta actual que hi ha a la ciutat és suficient. En canvi, la següent generació (25-34) i els més grans de 65 anys són els que pitjor valoren l'oferta cultural, al voltant d'un 50% de satisfacció.

 

L'Ajuntament millora

I quina opinió es té de l'Ajuntament? El consistori ha millorat la seva imatge respecte a l'enquesta 2020-22 en diversos aspectes. El primer, la transparència, que ha passat d'una percepció molt/bastant bona del 31,6% al 38,9%. També es millora el fet d'afavorir la participació ciutadana: el 47,8% creu que és molt o bastant bona, gairebé quatre punts més que en la darrera recerca. Per últim, també millora la percepció sobre la lluita contra el canvi climàtic: del 45% al 47%.

En general, la ciutadania aprova amb un 6,2 sobre 10 la gestó de l'Ajuntament. Una nota que està per damunt de la mitjana de la província (6,1) i de la comarca (6,0).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.