Mones de molts tipus, però mateixa tradició

Segons les primeres documentacions, les primeres mones van aparèixer al segle XV. En aquests anys, la tradició s’ha mantingut tot i que les mones hagin anat variant

Aquests dies de Setmana Santa, els pastissos de xocolata, els ous de pasqua i les figures han vestit les pastisseries catalanes. Avui 21 d'abril, dilluns de Pasqua, festiu a Catalunya pel dia de la Mona té un origen bastant antic lligat al cristianisme. Aquesta tradició prové del terme àrab “munna” que significava “provisió de la boca”.

Aquest dolç es consumeix coincidint amb el final de la Quaresma en el qual, tradicionalment, es duia a terme un període de dejuni i abstinència d’un bon nombre d’aliments.

La tradició marcava que el padrí de bateig o avi regalava al seu fillol/a o net/a una coca com a símbol de protecció. Aquesta portava tants ous durs com anys tenia aquest i l’edat màxima era als 12 anys.

Antigament, el dia de la Mona es celebrava el Diumenge de Resurrecció. Normalment després de missa. Tot i que el Dilluns de Pasqua era el dia en que tots es reunien per menjar-la. La tradició també diu, que una vegada feta la comunió, l’infant hauria de deixar de rebre la Mona. Però en l’actua- litat això no sempre és així.

Les mones actuals presenten una gran diversitat de figures i formes encara que abans generalment eren rodones. Inicialment, la mona era una massa de coca elaborada amb sucre i d’altres llaminadures amb ous durs a sobre, i, amb el temps, els ous es van tornar de xocolata i a la fi van esdevenir la base de la mona. Avui dia, a Catalunya, la tradició dels ous de Pasqua i la Mona segueix molt viva. Amb el temps, les mones han anat canviant: de l’antiga massa de pastís amb ous, al pastís de xocolata o a les figures de xocolata a les quals estem habituats avui dia.

La xocolata, un element importat

Encara que l’ingredient protagonista de la Mona de Pasqua és la xocolata, les primeres mones que van aparèixer, a Aragó, a Catalunya i a altres regions, van ser treballades amb massa de pa comú, per posteriorment passar a la massa de bescuit i ous durs, símbol de fertilitat al món pagà. Més tard s’afegiria la xocolata que va entrar a Europa procedent d’Amèrica per Barcelona. Va ser a la fi del segle XIX quan va aparèixer a França el costum de fer peces de xocolata en forma d’ou.

Les tendències

Segons el gerent de les pastisseries Valero, Dídac Valero, enguany els personatges de dibuixos animats de Bola de Drac, Lilo & Stitch i Bluey estan sent les que més encàrrecs tenen. D’altra banda, “des de l’any passat el futbol ha tornat a agafar força després d’alguns anys sense tanta demanda”. Tot i això, ara la demanada és més genèrica: “fem l’escut del Barça, pilotes de futbol...” Enrere queden els anys en què Leo Messi era l’estrella del Barça i de la Pasqua.

Mateixa demanda i increment de costos

Tot i que molta gent cada any espera fins a l’últim moment per comprar, alguns previsors ja han fet els seus encàrrecs. En aquest sentit, Valero creu que les comandes van a bon ritme: “Les previsions de venda per aquest any són les mateixes que l’any passat”. 

Les pastisseries també han viscut un augment de les matèries primeres en els darrers anys, sobretot del cacau. Tot i això, el gerent de les pastisseries Valero, assegura que no han fet repercutir el 100 % de l’augment dels costos en el preu final de les mones, que “tindran el mateix preu que l’any passat”, ha afegit. El preu mitjà de les mones de xocolata estarà al voltant dels 28 euros. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.