Aquest article forma part de la sèrie '8-M: Dones de Cerdanyola'. Es tracta d'un conjunt de perfils de dones que ocupen llocs que tradicionalment havien estat relacionats amb els homes o en què les dones han estat invisivilitzades. La ciència, l'empresa, la música i l'esport són els àmbits en què des del TOT Cerdanyola ens hem centrat.
Mireia Ortega és llicenciada en bioquímica i doctorada en biomedicina. La cerdanyolenca treballa com a project manager en un laboratori on estudien les malalties autoimmunitàries. A més a més, des de fa un temps es dedica a fer divulgació científica a centres cívics, museus i escoles. Una activitat que va començar com a un hobby i que a dia d'avui ja acumula més de 3.700 seguidors al compte @mi_ciencia d'Instagram.
La passió de la Mireia per la ciència li ve de ben petita. "A casa jugava a vendre caixes buides de medicaments, em muntava la meva pròpia farmàcia", explica. Tot i això, assegura que de jove els seus referents científics eren homes: "Einstein, Newton...", enumera. "Ara ha canviat, la meva referent és Marie Curie", diu.
Més responsabilitat, més desigualtat
Cada vegada hi ha més igualtat entre homes i dones que comencen una carrera científica. "Sobretot a biomedicina, a dia d'avui hi ha més o menys el mateix nombre de nois que de noies", afirma Ortega.
Aquesta tendència a la igualtat entre sexes, però, es va diluint a mesura que s'avança en la carrera acadèmica i professional. Mireia Ortega parla del concepte del "leaking", és a dir, una pèrdua o fuga de dones en el procés cap a ocupar llocs de responsabilitat. "Com més ascendeixes, es van perdent dones pel camí i, en canvi, augmenta el percentatge d'homes", assenyala.
Tot i això, indica que cada vegada hi ha més paritat en els laboratoris. "Tot i que estem lluny d'ocupar posicions més altes, crec que a poc a poc es van introduint aquests petits canvis", insisteix.

Mireia Ortega treballa com a project manager en un laboratori. FOTO: Marc Mata
La maternitat, l'assignatura pendent
Fa quatre mesos la Mireia va ser mare. Un fet que té molt clar que "canviarà en el nombre d'hores que podré estar al laboratori". "Hi ha experiments que no tenen horaris de 8 hores, n'hi ha que en necessiten 12 i no es poden deixar a mitges", explica. Ara, la cerdanyolenca haurà de reduir les hores del laboratori i "dir-los als companys que s'encarreguin dels meus experiments a la tarda", afegeix.
Segons Ortega "encara falta per arribar a una conciliació real entre laboratori i maternitat". De fet, quan va acabar el doctorat, va de decidir que no faria el postdoctorat perquè volia ser mare. "Fer el postdoctorat implicava anar a l'estranger i allunyar el nadó de la seva família", comenta.
Ortega, doncs, ho té clar: "Si no hagués sigut dona o no hagués volgut ser mare, sí que hagués fet el postdoctorat". Tot i que admet que és dur haver de dir això, "al final l'instint de la maternitat em deia que preferia quedar-me aquí abans que seguir una carrera acadèmica". És el leaking de l'acadèmia científica, que va perdent dones pel camí.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.