Més de 200 municipis de la província de Barcelona en risc per incendi aquest estiu

La Diputació de Barcelona ha activat el Pla d'Informació i vigilància contra els incendis forestals

La Diputació de Barcelona ha desplegat el seu pla d'informació i vigilància contra els incendis forestals (PVI) en 275 municipis de la província de Barcelona. Aquest any, l’operatiu va entrar en funcionament, en part, l’1 de maig a set comarques −Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Maresme, Vallès Occidental i Barcelonès− amb el suport a la vigilància de les ADF i la seva activació a partir del nivell 2 del Pla Alfa.

Enguany, l’activitat d’informadors i agents cívics del PVI s’estén entre el 19 de juny i el 2 de setembre. L’operatiu es realitza en l’horari de màxim risc d’incendi forestal, entre les 12.30h i les 19.30h, i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana. El dispositiu està integrat per 205 persones, amb un total de 49 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 unitats d’agents cívics i més de 100 punts de vigilància fixa (torres de guaita i càmeres) i tres equips de coordinació i control en 626.276 hectàrees agroforestals, la qual cosa representa el 98% de la superfície agroforestal vulnerable de la província de Barcelona.

Els mitjans tècnics i humans es divideixen en tres sectors de prevenció: Metropolitana Nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolitana Sud (Anoia, Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès, Lluçanès i Osona). A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal·lacions de les seus de federacions d’ADF o ADF, que mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona. El dispositiu té assignats, a més, operadors a la sala central del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda).

Col·laboració d'Ajuntaments, ADF's i altres administracions 

El dispositiu col·labora conjuntament amb 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'ADF, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya i altres administracions per prevenir incendis forestals i limitar-ne els seus efectes.

Vigilància amb les ADF

En el marc del Pla de prevenció i vigilància contra els incendis forestals, la Diputació de Barcelona, de forma complementària al desplegament d’agents cívics, ha avançat aquest any el suport econòmic i tècnic a les agrupacions de defensa forestal (ADF) del Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Maresme, Vallès Occidental i Barcelonès perquè l’operatiu de vigilància pogués començar en aquestes comarques l’1 de maig.

Durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi (a partir del nivell 2 del Pla Alfa), les Federacions d’ADF del Penedès-Garraf, del Baix Llobregat, de l’Anoia, del Maresme i del Vallès Occidental podran activar una unitat d’ADF a cada municipi amb les depeses de funcionament cobertes per la Diputació de Barcelona. Les ADF realitzaran tasques de vigilància i informaran de les incidències detectades, com poden ser abocaments al medi natural o anomalies a la xarxa de punts d’aigua, i la Diputació de Barcelona en farà el seguiment fins a la resolució definitiva.

D’altra banda, amb el reforç a l’activació de les ADF es pretén també reduir el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids, amb menys temps de reacció.

Entrada en vigor del Decret 64/1995 de prevenció d’incendis forestals a Catalunya del 15 de juny fins el 15 de setembre 

Des del 15 de juny, la Generalitat de Catalunya ha activat el Decret 64/1995 de prevenció d’incendis forestals a Catalunya pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals i es recorda que a menys de 500 metres de terrenys forestals resta prohibit realitzar qualsevol de les següents "activitats":

  • Encendre foc sigui quina sigui la seva finalitat.
  • Cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria
  • Fer focs d'esbarjo (excepte barbacoes mataguspires i fogons de gas utilitzats en àrees de lleure recreatives, zones d’acampada o parcel·les d’urbanitzacions)
  • Llançar objectes encesos 
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena
  • Llançar coets, petards, focs d'artifici o d’altres artefactes que continguin foc
  • Utilitzar bufados o moles de tallar ferro, en obres dins de terrenys forestals.

Aquestes mesures són especialment significatives per la revetlla de Sant Joan, i els dies previs i posteriors a aquesta data. En cas que es detecti foc o columna de fum, es recomana trucar al 112. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.