El jutjat de Cerdanyola augmenta al 50% les denúncies per violència contra les dones en deu anys

El 2014 es van presentar 326 denúncies, mentre que el 2023 en van ser 488, igualant el récord històric des de 2007

El 2023 ha tornat a ser un any negre pel que fa a la violència contra les dones. Al Vallès Occidental es van presentar un total de 2.550 denúncies. És la xifra més elevada del període, amb una forta diferència amb els darrers anys. En concret, s’han registrat 820 denúncies més que en el valor més baix del període, en 2014 (1.730).

Tots els partits judicials de la comarca (Cerdanyola, Rubí, Terrassa i Sabadell) han augmentat el nombre de denúncies des del 2014, però amb diferències significatives. El de Cerdanyola del Vallès ha tingut un increment del 49,7%. Respecte a l’any anterior, també destaca l'increment de Cerdanyola (+12,7%). Tot i això, el partit judicial de Terrassa registra la ràtio més elevada, de 62 denúncies presentades per cada 10.000 dones. A Cerdanyola és de 53 per cada 10.000 dones.

 

 

El 23% de les denúncies és per intervenció directa de la policia

A la comarca 8 de cada 10 denúncies s’interposen amb un atestat policial amb denúncia de la víctima, però Cerdanyola presenta el valor més baix (67,8%). Aquest partit judicial, format per Ripollet, Montcada, Barberà i Badia, a més de Cerdanyola, destaca per tenir un 23% de denúncies presentades amb un atestat policial per intervenció directa de la policia.

L'any 2023 es van tramitar 96 ordres de protecció al partit judicial de Cerdanyola: 31 van ser adoptades, mentre que 65 van ser denegades. Cerdanyola va ser el partit judicial de la comarca amb un percentatge major d'ordres de protecció denegades (67,7 %).

 

 

Nou circuït d'abordatge de les violències masclistes

Aquest dimecres s'ha creat el circuit territorial d'abordatge de les violències masclistes de la vegueria de Barcelona. En la primera trobada del circuït a Terrassa, la consellera d'Igualtat i Feminisme, Tania Verge, ha explicat que "el model es basa en el treball en xarxa de tots els agents implicats". "Els espais de coordinació territorials permeten compartir eines i estratègies, aprendre conjuntament i que tots els agents se sentin corresponsables d'aquesta lluita que és de país", ha afegit la consellera. Cada trobada del circuit se celebrarà a una de les ciutats de la vegueria, que aniran rotant per les diferents comarques.

Els circuits territorials organitzen el treball en comú dels diferents agents del territori que intervenen davant les violències masclistes, com són les administracions públiques, les organitzacions socials, o els agents econòmics i socials. El nou circuit territorial de la vegueria de Barcelona és l'espai de coordinació dels seus circuits locals i comarcals.

Entre els objectius del circuit de cada vegueria, hi ha potenciar la coordinació, participació, col·laboració i cooperació entre tots els agents del territori en l'àmbit de les violències masclistes. A més, des del circuit també es vetlla per la correcta implementació del Protocol Marc per una Intervenció amb Diligència Deguda en Situacions de Violència Masclista, que estableix uns estàndards que tots els poders públics, com els locals i els comarcals, han de complir en tots els seus circuits, protocols, instruments i serveis.

 

App de Seguretat Ciutadana

L'app de Seguretat Ciutadana, que va ser aprovada al ple municipal del mes de maig i entrarà aviat en funcionament, disposarà d'una capa de seguretat creada especialment contra la violència masclista.

Amb aquesta app la ciutadania tindrà la possibilitat d’enviar alarmes en temps real a la policia local, però també generar alertes preventives quan sospitin que es poden trobar en situacions vulnerables. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.