La Generalitat de Catalunya ha presentat el mapa del cens de cobertes d'amiant de Catalunya. A Cerdanyola, s'han identificat un total de 281 teulades que encara tenen cobertes amb amiant. Es tracta d'una eina gràfica i interactiva, desenvolupada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que ha de permetre avançar en les actuacions del Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant 2023-2024.
La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, amb la creació d'aquest mapa "es fa un pas endavant" per assolir un dels "reptes de país" i una "prioritat absoluta del Govern". Per Vilagrà, la presència d'amiant "té una triple afectació a la vida de la ciutadania: afecta la salut pública, laboral i mediambiental". "Per això, cal passar de les bones paraules a l'acció", ha dit. I ha fet una crida a tots els actors implicats per fer-hi front.
Així mateix, ha fet un desplegament d'algunes de les dades més rellevants que s'han pogut extreure d'aquest diagnòstic, com per exemple que, dels 947 municipis que existeixen a Catalunya, en gairebé el 100%, uns 945 municipis, s'ha detectat algun tipus de presència, ja sigui a les cobertes o en altres parts dels edificis. "Aquestes dades impliquen que hi ha 122.460 cobertes amb fibrociment, que suposen una superfície total de gairebé 40 km2 i un pes d'unes 700.000 tones", ha explicat.
Imatge del mapa del cens d'amiant
Pel que fa la distribució, si es posa el focus en la quantitat de tones, la ciutat de Barcelona ocupa el primer lloc, amb 17.716,01 tones, Terrassa amb 11.285,32 tones, Sabadell amb 10.934,55 tones, Lleida amb 9.317,93 tones i Manresa amb 7.763,54 tones.
Per la seva banda, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subirana, ha destacat la feina ingent no només per a detectar l'amiant present al país, sinó també per a donar suport a particulars, empreses, associacions i ajuntaments per a la seva retirada, al temps que s'avança en generació renovable amb una línia específica d'ajuts dotada de 32 milions d'euros que es suma als 18 milions d'euros de la línia ja existent per la retirada d'aquest material en edificis urbans: "L'estratègia per a l'erradicació de l'amiant és un altre exemple de les polítiques mediambientals transformadores d'aquest Govern", ha explicat.
Acte de presentació del mapa del cens d'amiant. FOTO: Govern.cat
Un pla de xoc contra l'amiant
El Departament de la Presidència va encarregar a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'any 2022, l'elaboració d'una cartografia on es delimitessin aquelles cobertes en alçada que poguessin contenir fibrociment. A banda, també s'han desenvolupat eines d'ús intern per al seguiment, gestió i coordinació del projecte.
Per la seva banda, el secretari del Govern, Xavier Bernadí Gil, ha destacat "el Govern ha impulsat la política d'erradicació de l'amiant acompanyat dels governs locals, els agents socials i les entitats civils i associacions d'afectats per l'amiant". Així mateix, ha posat en valor "dues iniciatives pioneres a tot el món", com l'elaboració del mapa de cobertes amb fibrociment de tot el territori català, així com el Projecte de llei d'erradicació de l'amiant de Catalunya, que està previst que el Govern aprovi el proper dimarts 7 de maig.
Alhora, la directora de l'ICGC ha posat de manifest "el valor de l'Institut assumint el repte, el resultat del qual, ens situa com a pioners a nivell mundial. El coneixement i expertesa de l'Institut, combinat amb tècniques d'intel·ligència artificial, ha permès no només generar el cens de cobertes amb fibrociment sinó també les eines que permetran gestionar i coordinar l'erradicació de l'amiant del nostre país".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.