El Govern de la Generalitat torna a aprovar el projecte de llei per a l'erradicació de l'amiant

Es tracta del mateix text que va acordar l'executiu de Pere Aragonès i que contempla sancions de fins a 100.000 euros

El Govern de Salvador Illa ha tornat a aprovar el projecte de llei per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya. És el mateix text que va acordar l'executiu de Pere Aragonès el maig passat i que no va arribar a tramitar-se perquè va acabar la legislatura. El nou marc jurídic permetrà avançar en l'eliminació del fibrociment d'edificis i instal·lacions i dotarà les administracions d'una regulació comuna.

També contempla sancions de fins a 100.000 euros per a propietaris que incompleixin les ordres de retirada; crear un certificat de presència de fibrociment per a les transaccions de compra, venda o lloguer; o un pla d'infraestructures que concreti quines caldrà impulsar per eliminar els 2 o 3 milions de tones d'amiant que encara queden a Catalunya.

Segons l'executiu, la nova llei és "pionera a l’Estat i a Europa" i permetrà disposar de "molta més informació" per poder regular de forma més precisa tot el que envolta el procés de retirada d’aquest residu. A més, promourà la coordinació i la cooperació entre totes les administracions públiques per accelerar al màxim aquest procés. Al mateix temps informarà i sensibilitzarà la ciutadania i les persones treballadores sobre els efectes nocius d'aquest material i la necessitat de fer-ne una gestió adequada.

L’aprovació de la llei formava part del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant 2023-2032, que va prosperar l’any 2023. La previsió és que el pla mantingui la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya com a òrgan participatiu que ha de reunir totes les institucions i agents afectats i facilitar-ne la coordinació i cooperació. A més, es donaran funcions executives i instrumentals a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) perquè pugui participar en la pressa de decisions a emprendre.

 

Sancions de fins a 100.000 euros

Una de les novetats de la normativa és que contempla sancions de fins a 100.000 euros per aquells particulars que cometin infraccions molt greus, com ara incomplir amb les ordre de retirada d'amiant en immobles de titularitat pròpia. També hi ha d’altres tipologies de multa, per exemple en el cas de persones que manipulin aquest material sense complir amb els requisits de seguretat adients.

Una altra mesura que s’inclou en el redactat de la llei consisteix en crear un certificat de presència d’amiant en les transaccions de compra, venda o lloguer. Així, el Govern ha explicat que un aparellador o arquitecte redactarà un document que informarà sobre la presència d’aquest material i l’estat en què es troba. 

 

281 cobertes amb amiant a Cerdanyola

La Generalitat de Catalunya va presentar el passat abril el mapa del cens de cobertes d'amiant de Catalunya, en el marc del Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant 2023-2024. A Cerdanyola es van identificar un total de 281 teulades que encara tenen cobertes amb amiant. Arran d'aquest cens, el Govern ha afirmat que està incorporant les recomanacions que la Síndica de Greuges va fer el mes de juliol a través d'un informe sobre l'amiant. 

Més info: S'identifiquen 281 cobertes amb amiant a Cerdanyola

El document de la Síndica alertava que només 259 municipis catalans, un 27%, havia elaborat el cens i que, d’aquests, només un 3% havia fixat un calendari de retirada. L'executiu català ha apuntat que del total de municipis que li han fet arribar aquest cens, només n’hi ha sis que hagin fet una feina detallada i completa, incloent equipaments públics i privats. Es tracta de Badia del Vallès, Flix, Masquefa, la Pobla de Segur, Ripoll i Sant Llorenç de la Muga.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.