Nou mesos després de l'inici dels treballs de rehabilitació del jardí i la tanca exterior de la torre Can Llopis, han finalitzat aquesta setmana. Així, el jardí d'aquesta torre modernista, situada al carrer Sant Ramon, es tornarà a obrir a la ciutadania a partir d'aquest divendres 14 de març. Aquesta actuació permetrà millorar la connexió entre el carrer Sant Ramon i el barri Banús.
La intervenció ha inclòs la restauració general del jardí i d’alguns elements arquitectònics, l’eliminació de la tanca perimetral existent i la instal·lació d’un nou tancament d’acer corten, més integrat amb l’entorn. D'aquesta manera, es recupera un espai històric del centre de la ciutat, que l'Ajuntament pretén convertir-lo en un nou punt de trobada per a la ciutadania.
Què s'hi ha fet?
Una de les actuacions destacades ha estat l’endarreriment de la tanca que delimita el jardí pel carrer Sant Daniel, fet que ha permès la creació d’un nou espai exterior de transició entre el jardí i els carrers adjacents. Aquesta millora ha generat una plaça dura a nivell de carrer i una nova connexió amb el passeig Maria Lluïsa, facilitant l’accessibilitat i la integració del jardí a l’entorn urbà.
El projecte també ha contemplat la restauració i conservació de la vegetació històrica del jardí, així com la incorporació de noves plantacions d’arbres, arbustos i plantes vivaces. S’han instal·lat noves infraestructures com xarxa de reg, enllumenat sostenible i mobiliari urbà, "fomentant un ús més eficient i sostenible d’aquest espai verd", indiquen des del consistori.
A partir de divendres, el jardí de Can Llopis s'obrirà al públic de 10 a 18 h. Aquest horari es mantindrà d’octubre a març. D’abril a setembre, l’horari serà de 10 a 21 h.
Passat i futur de Can Llopis
Can Llopis és una de les torres d'estiueig més ben conservades del municipi. La casa és una de les primeres torres d'estiueig construïdes per les famílies benestants barcelonines a l'antiga carretera a Sant Cugat, avui carrer de Sant Ramon. Va ser construïda cap al 1872 per Pere Llopis, tot i que el seu aspecte actual sembla que correspon a una reforma realitzada pel seu fill, Enric Llopis, al voltant de 1893, per transformar la torre d'estiueig en residència habitual. Aquesta reforma, atribuïda a l'arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà, incorpora a l'edifici el llenguatge eclèctic característic de l'arquitectura de finals del segle XIX.
L'Ajuntament va adquirir la torre de Can Llopis al 2021. Després dels treballs de rehabilitació i adequació començats el 2021 i finalitzats el 2022, l'abril de l'any passat iniciaven els treballs de rehabilitació de la tanca exterior dels jardins, finalitzats aquesta setmana. Des de la seva adquisició, alguns partits de l'oposició ha criticat en més d'una ocasió el "futur incert d'aquest espai". De moment el consistori no ha anunciat encara quina activitat acollirà Can Llopis.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.