Els experts preveuen una primavera dura per a les persones al·lèrgiques al pol·len

El xiprer, l'avellaner o la parietària ja han fet pol·linitzacions importants mentre que la resta començaran amb força

La temporada d’al·lèrgies ha arrencat ja amb força, i pot ser que moltes persones que creuen patir un refredat en realitat tinguin un brot al·lèrgic. “Venim d'un hivern que ja ha presentat molt pol·len”, destaca la investigadora de l'ICTA-UAB i responsable de la Xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC), la doctora Jordina Belmonte.

Xiprers, freixes, avellaners i parietàries han florit amb força en les darreres setmanes, superant les concentracions habituals per aquesta època de l’any i presentant pics importants de pol·len en l’aire. Això suposarà una arrencada forta amb la mirada posada a la primavera, on la meteorologia, marcada per unes jornades amb prou pluja per alimentar les espècies que afloraran en les setmanes vinents.

“Els meteoròlegs diuen que el març i el maig seran plujosos i que hi haurà més pluja de l'habitual durant l'abril, si bé la pluja durant el dia pot fer que enviï el pol·len cap a terra i aquest ja no pugui molestar, el que farà també és que les herbes com parietària, gramínies, plantatges, blets o artemísies arrenquin amb força i puguin anar florint durant molt temps”, afegeix Belmonte. Això implicarà una concentració més elevada de pol·len en l’aire, amb la consegüent afectació en les persones al·lèrgiques.

Aquesta situació també implica una de les espècies més al·lergògenes, el plàtan d’ombra, que juntament amb espècies com el pollancre, l’om, l’auró, el pi, i més endavant el bedoll o l’olivera, començaran a florir en l’època habitual, però que s’espera que puguin allargar temporada. “Les persones que són al·lèrgiques a pol·len de xiprer ja l'estan patint des de fa setmanes, els que ho són al pol·len de plàtan crec que encara estan còmodes fins i tot aquesta setmana perquè en anar plovent el pol·len que ja havíem començat a trobar l'aire no té tanta força per sortir”, ha afegit la doctora.

La investigadora de l'ICTA UAB i responsable de la Xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC), la doctora Jordina Belmonte, amb un aparell per mesurar el pol·len en l'aire al campus de la UAB. FOTO: Albert Segura

La investigadora de l'ICTA UAB i responsable de la Xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC), la doctora Jordina Belmonte, amb un aparell per mesurar el pol·len en l'aire al campus de la UAB. FOTO: Albert Segura

L’impacte en la salut

Les pol·linitzacions tenen una afectació directa en la salut de les persones, i segons dades de la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC) hi ha uns 2 milions de persones que pateixen al·lèrgies respiratòries a Catalunya. “Hi ha estudis que assenyalen que aquesta xifra es podria doblar l’any 2050”, destaca el seu president, el doctor Gaspar Dalmau.

Majoritàriament, aquestes al·lèrgies es manifesten en forma d'afectació de via respiratòria alta, és a dir, amb rinitis al·lèrgica amb conjuntivitis. “Aquesta patologia és molt prevalent en la societat, pot afectar fins a un 30% de la població, amb rinitis, congestió nasal, esternuts, mocs, picor als ulls o la gola, el paladar, o fins i tot els conductes auditius”, afegeix.

Aquestes afectacions també poden derivar en asma bronquial, que pot ser l'afectació respiratòria més greu, amb una prevalença en increment any rere any degut a l'augment de les malalties al·lèrgiques en general. Per aquest motiu, Dalmau recomana no deixar avançar els símptomes i atacar-los tan bon punt es manifestin.

“El que és important és que controleu i sapigueu que sou al·lèrgics per tenir clar l'època d'inici dels símptomes i tenir punts d'informació per poder veure quan ja ha començat”, destaca. Normalment, assegura que els pacients saben quan comencen a patir al·lèrgia i que llavors és quan ha d’activar els mecanismes de defensa.

“Si es pateix una respiratòria de rinitis tindrà un antihistamínic a l'abast, associat a un esprai nasal i gotes oculars i col·liris”. El consell és clar: “Sobretot no esperar que la simptomatologia sigui intensa, frenar-ho al primer símptoma”.

De la mateixa manera, aposten per recuperar una antiga pràctica de la pandèmia i que, tot i que semblava que havia vingut per quedar-se en cas de refredat, sembla que s’ha anat perdent: l’ús de mascareta en èpoques més sensibles per evitar respirar el pol·len del carrer, així com ulleres per protegir els ulls.

Els pòl·lens més habituals a Catalunya

Segons la XAC, els tipus de pol·len al·lergogen més abundants a Catalunya són les cupressàcies (22,1%), el plàtan d’ombra (10,6%), l’olivera (4,8%), la parietària (4,5%), l’avellaner (4,4%), les gramínies (4,2%), el freixe (2,8%), els blets (2,8%) i l’artemísia (1%). La xarxa té estacions en 9 municipis de tot el país per a poder detectar els tipus de pol·len que hi ha en l’ambient.

La investigadora de l'ICTA-UAB i responsable de la Xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC). FOTO: Albert Segura

La investigadora de l'ICTA-UAB i responsable de la Xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC). FOTO: Albert Segura

D’aquestes mesures, se n’ha extret que Tarragona i Cerdanyola (UAB) són els municipis on més grups de pòl·lens al·lergògens, estan decreixent, mentre que a Lleida estan augmentant. Els pòl·lens d’arbres presenten una tendència a créixer, concretament els de xiprer, plàtan, olivera i freixe, sobretot aquests tres darrers, així com el d’arbust d’avellaner amb l’excepció de Tarragona i Roquetes-Tortosa, atribuït a la davallada del seu cultiu.

D’altra banda, el pol·len d’herbes com la parietària, les gramínies, els blets i l’artemísia van a la baixa, i el fonc alternària va a l’alça arreu menys a Bellaterra.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.