Eurecat preveu que la indústria dels xips marcarà les tendències tecnològiques del 2025

La intel·ligència artificial, la fermentació de precisió i les innovacions per protegir el capital natural seran també claus en els seus àmbits

El disseny i la fabricació de xips específics per a sectors clau de l'economia serà una de les tendències tecnològiques que marcaran el 2025, segons l'equip científic d'Eurecat. El centre tecnològic ubicat a Cerdanyola recopila cada any les tendències tecnològiques que marcaran la pauta en les seves àrees d'especialització, que abasten els àmbits digital, industrial, biotecnològic i la sostenibilitat.

D'acord amb el director científic de l'Àrea Industrial d'Eurecat, Ricard Jiménez, el 2025 s'haurà de fer front "a un gran repte tecnològic que ve marcat per la Llei Europea de Xips (European Chips Act), que busca reforçar la competitivitat i la resiliència del continent en aquest sector crític, clau per a les transicions digital i verda".

Segons Ricard Jiménez, durant el proper any el sistema d'innovació "haurà de col·laborar i treballar intensament per aconseguir posicionar a l'estat de l'art un gran ventall d'àmbits tecnològics en microelectrònica, ja que es dibuixa una gran oportunitat perquè al nostre país emergeixi un ecosistema fèrtil al voltant dels semiconductors". Cerdanyola en concret serà la ubicació de la futura planta de semiconductors, Innofab, que es posarà en marxa a partir de 2026 i serà la joia de la corona d'aquesta indústria a tot l'Estat espanyol.

En la seva opinió, "veurem iniciatives adreçades a dissenyar i fabricar els xips específics que requereixen algunes aplicacions per a sectors claus de la nostra economia, com l'automoció, l'electrònica per a la indústria i la Internet de les Coses (IoT), dispositius mèdics i wearables, entre d'altres". 

Així mateix, segons Ricard Jiménez, el proper any es produiran també iniciatives adreçades a la millora de l'eficiència d'aquests dispositius per aconseguir que sigui una indústria molt més sostenible. Exemples d'això, "seran les tecnologies per a la refrigeració dels semiconductors o els materials per a l'encapsulació dels xips", afirma.

 

Les tendències en els altres àmbits

En clau digital, la intel·ligència artificial generativa "continuarà essent un àmbit tecnològic en expansió durant el 2025 i veurem com les aplicacions basades en aquesta branca de la intel·ligència artificial incidiran en sectors o processos empresarials on la creativitat és un element central i, en general, ajudaran a millorar la productivitat, de manera transversal, en pràcticament tots els verticals econòmics amb aplicacions disruptives, nous models i algorismes millorats i una major integració amb altres tecnologies com, per exemple la robòtica o la computació quàntica", assenyala el director científic de l'Àrea Digital d'Eurecat, Joan Mas.

El 2025 destacarà també la denominada fermentació de precisió, especialment en els àmbits agroalimentaris, de la biomedicina i mediambiental, mentre que en l'àrea de la sostenibilitat s'espera un auge de tecnologies per a protegir, conservar i potenciar el capital natural, a partir de solucions relacionades amb la intel·ligència artificial, el blockchain, les imatges per satèl·lit o el desenvolupament de nous sensors.

Més info: Trump, Taiwan i Innofab: la “guerra” dels xips també passa per Cerdanyola

Més info: El CSIC i el Sincrotró ALBA impulsen un laboratori conjunt per a la Transició Energètica

Més info: La vicepresidenta primera del Gobierno visita l'empresa Eurecat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.