Un estudi internacional revela greus mancances en l’atenció a la sèpsia als hospitals

La sèpsia és una malaltia que sorgeix quan el cos respon de manera extrema a una infecció, lesionant els propis teixits i òrgans

Segons dades oficials, es calcula que fins a 50 milions de persones al món pateixen sèpsia cada any. D'aquestes, més de 4 milions de casos es produeixen en neonatals i infantils, i 270.000 casos de sèpsia materna.

Un estudi de la Global Sepsis Alliance apunta que aquesta malaltia provoca més d’11 milions de morts anuals, o el que és el mateix: 1 defunció cada 2,8 segons. La sèpsia és una malaltia que sorgeix quan el cos respon de manera extrema a una infecció, lesionant els propis teixits i òrgans. 

Tot i la seva gravetat i ser una emergència mèdica al món, tal com apunten les autoritats sanitàries, el coneixement general de la població sobre aquesta afecció és extremadament baix i no rep l’atenció d’altres malalties, com pot ser el càncer. I no només això encara existeixen greus mancances en l’atenció a la sèpsia als hospitals, segons un estudi publicat recentment a la revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 

Un estudi global sobre la gestió hospitalària de la sèpsia

Un grup internacional d’investigadors ha dut a terme un estudi per avaluar l’atenció a la sèpsia als hospitals i analitzar el grau de compliment de les recomanacions i guies clíniques sobre la seva gestió, així com la disponibilitat d’infraestructura per a l’atenció d’aquests pacients. L’estudi es basa en una enquesta que ha inclòs 1.023 hospitals de 69 països, majoritàriament europeus.

Cal urgentment millorar les actuacions

L’estudi conclou que, tot i que existeixin guies clares, cal millorar l’atenció de la sèpsia al món i implementar més programes de qualitat i protocols per reduir les elevades taxes de mortalitat associades a aquesta afecció, segons apunta Artigas.

Concretament, la recerca indica que només el 54% dels serveis d’urgències, el 48% de les plantes hospitalàries i el 62% de les UCI fan un cribratge regular per identificar la sèpsia. Així mateix, la gestió estandarditzada només està implementada en un 57% dels serveis d’urgències, un 45% de les plantes hospitalàries i un 70% de les UCI.

L’estudi també alerta que menys del 10% dels hospitals disposen de diagnòstics microbiològics accessibles 24/7, fet que pot retardar el tractament adequat. A més, només un 4,6% dels hospitals tenen programes específics per a la sèpsia, i tan sols un 9,8% han implementat iniciatives de millora de la qualitat.

Els resultats posen de manifest que “hi ha un ampli marge de millora en un gran nombre d’hospitals, principalment europeus”, subratlla Artigas, que afegeix: “Calen més esforços per part de tots els agents per oferir una atenció més integral i de qualitat adequada. La gravetat de la sèpsia ho exigeix”.

Futures investigacions

L’estudi ha donat peu a una nova investigació, sota la coordinació d’Artigas, que compara les estratègies de gestió de la sèpsia de tots els hospitals de Catalunya —aconseguint una mostra del tot representativa— amb les dels països de la Unió Europea. “Esperem publicar aviat els resultats, que hem vist que són molt favorables per als nostres hospitals, gràcies a la implementació a tot el territori del Codi Sèpsia 2017”, ha avançat l’investigador.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.