Què es pot fer aquest agost a Cerdanyola?

El TOT Cerdanyola proposa una ruta turística pels indrets més especials de la ciutat, combinant arquitectura, cultura i naturalesa

Si pensem en turimse, Cerdanyola no és una de les destinacions que més busqui la gent, però la ciutat ofereix diversos indrets per a decobrir. Aquest estiu, tant els cerdanyolencs com visitants d’arreu de Catalunya i d’altres llocs podran gaudir de les visites a alguns dels llocs més coneguts de la ciutat, i d’altres encara per a decobrir. El TOT Cerdanyola ha destacat alguns d’aquests indrets per a visitar durant aquest mes d’agost. 

 

Modernisme a la ciutat 

Cerdanyola compta amb un important llegat arquitectònic del modernisme català de finals del segle XIX i principis del XX, que podem apreciar passejant pels carrers cèntrics de la ciutat. Alguns dels edificis més interessants d’aquest corrent arquitectònic són la Torre Fatjó, la Torre Vermella, Can Llopis o el Castell de Sant Marçal, situat al Parc de l’Alba.

La Torre Fatjó, de torre d’estiueig a guarderia

Situada a Carrer de Lluís Companys, 1, es tracta d'una torre d'estiueig envoltada de jardí, construïda a inicis de segle pels senyors Fatjó, i inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Des de llavors i fins al 1970 fou propietat de la família Fatjó.

Posteriorment, el Sr. Fatjó la va donar al poble amb la finalitat de destinar-la a algun servei de tipus educatiu, segons recull l’Inventari. Així, es formà un patronat que decidí destinar-la a guarderia i actualment és la seu de la Guarderia Patufet.

A més, Balcells – que va ser l’arquitecte municipal de Cerdanyola– també és l’arquitecte de la Casa de la Vila (Pl. Francesc Layret), d’estil noucentista, datada del 1920.

A la Torre Fatjó actualment hi ha la Guarderia Patufet | Victor Ferris

A la Torre Fatjó actualment hi ha la Guarderia Patufet | Victor Ferris

 

La Torre Vermella (C. Sant Ramon, 122-124 - Sta. Marcelina, 13)

Aquesta torre, que deu el seu color al roig dels maons utilitzat en les façanes, és una de les construccions més interessants de la ciutat. Va ser construïda l’any 1879 per una família benestant barcelonina, els germans Planas i Casals, i tot i que és atribuïda a Gaietà Buïgas, tal i com recull l’Institut del Paisatge Urbà, també hi podria haver intervingut Lluís Domènech i Montaner.

La Torre Vermella està actualment en procés de restauració. FOTO: Arxiu

La Torre Vermella està actualment en procés de restauració. FOTO: Arxiu

 

Can Llopis (Carrer de Sant Ramón, 130)

La Casa Llopis va ser construïda l'any 1872 com a residència d'estiu. Posteriorment, el 1892, fou reformada. Actualment, l’edifici és la seu de les Missioneres del Verbum Dei.

Portes obertes del jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Nora Muñoz Otero

Portes obertes del jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

El Castell de Sant Marçal

A més, a Cerdanyola Gaietà Buïgas Monravà també va reformar el castell de Sant Marçal, que originàriament data del segle XI, recobrint l'edifici amb una decoració fantasiosa inspirada en l'arquitectura romànica i gòtica.

A nivell internacional, Buïgas fou cap de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888, i és conegut per ser l'autor del monument a Colom de Barcelona i el pare de l'enginyer Carles Buïgas i Sans, qui va dissenyar i construir la Font màgica de Montjuïc.

El Castell de Sant Marçal és una de les construccions més atractives de la ciutat. FOTO: Arxiu

El Castell de Sant Marçal és una de les construccions més atractives de la ciutat. FOTO: Arxiu

 

Museus de Cerdanyola

Cerdanyola compta amb dos museus: el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. El primer és un equipament destinat a la conservació, la recerca i la difusió del patrimoni artístic de la ciutat, centrat especialment en l’època modernista, noucentista i art déco. El segon configura un conjunt patrimonial clau per conèixer en profunditat la Cultura Ibèrica, especialment al territori laietà.

Museu d’Història de Cerdanyola

La ciutadania podrà visitar al Poblat Ibèric i Museu de ca n’Oliver l’exposició temporal (In)visibles i (O)cultes, sobre les dones científiques al  llarg del temps (prorrogada fins a finals d'agost), i la mostra de memòria democràtica I tu? Què has fet per a la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi, dedicada a l'acollida de refugiats a Cerdanyola durant la Guerra d'Espanya.

El primer diumenge de mes es farà una jornada de portes obertes i a les 12 h visita guiada al poblat i als edificis reconstruïts. El segon diumenge de mes visita guiada a l'exposició permanent, gratuïta amb l'entrada. A més es pot visitar el poblat i l'exposició permanent. L'església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes estarà oberta al juliol, però tancada a l'agost.

Horari fins al 30 de setembre: dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h, dissabtes d'11 a 14:30 i de 16:30 a 20 h i diumenges i festius de 10:30 a 14:30 h. 

Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. FOTO: Parc Collserola

Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. FOTO: Parc Collserola

 

Museu d’Art de Cerdanyola

Les persones que entrin el MAC podran visitar l’exposició temporal Nazario. Art i dissidència en temps de repressió i alliberament, que romandrà a la ciutat fins al 29 d’octubre.

L'exposició mostra l'obra revolucionària de l'artista Nazario Luque (Castilleja del Campo, Sevilla, 1944) i posa de manifest la continuïtat de les reivindicacions del col·lectiu queer en l’actualitat, cinquanta anys després dels seus inicis.

La ciutadania podrà visitar la col·lecció permanent del Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès i es podrà visitar a l’Espai Arc “EL FONS DEL MAC”, que treu de la reserva del museu les obres dels dos escultors més destacats de la Cerdanyola Contemporània: Elisa Arimany i Salvador Mañosa.

El primer diumenge de mes l’entrada al museu serà gratuïta. El tercer diumege es programaran visites guiades al museu, a partir de les 12 h.

Horari d'agost: divendres i dissabtes de 17.30 a 20:30 h i diumenges i festius d'11 a 14 h.

Façana del MAC. FOTO: Arxiu

Façana del MAC. FOTO: Arxiu

 

Naturalesa

Cerdanyola permet gaudir de la natura i l’activitat a l’aire lliure sense moure’s del terme municipal. La ciutat compta amb parcs i jardins urbans i el Parc Natural de Collserola, amb 1.400 hectàrees de les 8.000 que formen el Parc. La Vall de les Feixes i la Masia de Can Coll són excursions ideals.

Més info: Tres rutes a peu per Cerdanyola

 

Piscines i jocs d'aigua

Cerdanyola compta amb tres piscines municipals d'estiu on refrescar-se els dies de més calor: la piscina del Turonet, la Piscina de Montflorit i les piscines del Bosc Tancat. A més a més, els jocs d'aigua del Parc de Cordelles són una de les atraccions més demandades pels cerdanyolencs durant els mesos estivals.

Més info: Horaris i preus de les piscines d'estiu de Cerdanyola

 

GoldenCat 2024

A l'agost, l'esport de la ciutat s'atura. Els equips esportius solen tornar a la feina per a preparar la temporada i comencen els partits amistosos. Enguany, però, Cerdanyola viurà una de les competicions de amb més nom de l'hoquei patins. Del 29 d'agost a l'1 de setembre, es disputarà la GoldenCat al Pavelló Can Xarau-Paco Arpide, que rebà algunes de les millors seleccions del món.

Més info: La GoldenCat ja és a tocar, consulta els horaris, preus i tots els detalls de la competició

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.