La segona edició de l’Empíric, el Festival de Literatura i Ciència de Cerdanyola, s'ha celebrat aquesta setmana, des del passat dimarts 19 de novembre i fins aquest dissabte 23 de novembre. Enguany, el festival s'ha centrat al voltant de temes d’actualitat com ara l’envelliment, la immortalitat, la salut mental o la llengua. El gruix d'activitats han estat aquest cap de setmana, entre divendres i dissabte. El Festival ha comptat amb diverses activitats per al públic adult i el familiar.
Aquest dissabte, el darrer dia, el festival va comptar amb les xerrades: 'El secret de la vida eterna' dels metges i investigadors Manel Esteller i Salvador Macip i ' Ensenya'm la llengua' del metge Antoni Beltran i l'escriptor Marius Serra
El secret de la vida eterna
Des de sempre, la humanitat ha perseguit una forma de vèncer el pas del temps. Però no ha estat fins al segle XXI que la ciència ha avançat prou com per començar a desenvolupar eines que actuen sobre els mecanismes biològics de l'envelliment.
En aquesta xerrada els dos científics van tractar el tema de l'envelliment i de com ve definida la nostra identitat. En ella, van parlar del temps de vida dels humans i la dels animals, posant d'exemple alguns animals per veure la diferència entre uns animals i els éssers humans. "Som una mica biomics. Però la nostra identitat, en bona part està en el cervell", explicava Manel Esteller.
Esteller afegia que el nostre coneixement guardat en el nostre cervell, "algún dia podria ser transferit" i mencionava la Intel·ligència Artificial.
Els metges Manel Esteller i Salvador Macip signant el seu llibre. FOTO: Marc Mata
Ensenya'm la llengua
En aquesta xerrada el metge Antoni Beltran i l'esscriptor Marius Serra reivindicaven l'ús correcte del vocabulari català també en el sector sanitari i científic. Ambdos ponents van fer descobrir al públic d'una manera divertida i amena un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural. Van fer referència a la ultra especialització del llenguatge i als castellanismes que els catalans hem adoptat com a correcte en l'ús de la llengua.
Xerrada del metge Antoni Beltran i l'escriptor Marius Serra. FOTO: Marc Mata
Acte de clausura
Cap a les 13.30h, es va dur l'acte de clausura d'aquesta segona edició de l'Empíric. El metge, científic i divulgador Salvador Macip, el nou el comissari de la segona edició del Festival, agraia "a tots els conferenciants que heu vingut i a tots els assistents. Espero que l'Empíric tingui continuitat per seguir fomentar ciència i cultura, però també per mantenir el cervell viu".
Per la seva banda, el regidor de Cultura David González es va sumar als agraïments a tothom que fet possible aquesta segona edició i afegia que "sempre és una alegria tenir un esdeveniment d'aquest tipus a Cerdanyola". González es va mostrar molt content amb l'acord entre el Govern espanyol i la Generalitat per aconseguir una inversió de més de 160 milions d'euros per a Cerdanyola que "es desenvoluparà en els propers dos anys basades en la tecnologia per generar microxips que ens pot aportar un valor, un coneixement i una riquessa que finalment s'ha de veure distribuida d'aquesta manera, que Cerdanyola sigui una ciutat que generi llocs de feina".
La propera edició es desenvoluparà al 2026, però el regidor anunciava que "si torna a funcionar així de bé" podria passar a fer-se anualment.
"És una valoració molt positiva. Hem pogut comptar amb experts de l'àmbit científic com de la literatura. La gent i els experts han sortit molt satifets", explicava la Cristina Ruedas, membre de l'organització, en declaracions al TOT. Pel que fa la participació, "no és una cosa que podem comparar amb la primera edició perquè enguany hem tingut menys dies i menys actes", comentava.
Pel que fa al públic infantil, una de les novetats, "ha tingut una resposta molt satisfactòria. S'han quedat sorpresos en que podem conèixer el nostre cos i que la ciència ens afecta també a la nostra vida diaria. I un dels nostres objectius és apropar també la literatura i la ciència al públic infantil", afegia Ruedas.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.