Entre 2016 i 2020, els salaris han crescut a la comarca del Vallès Occidental un 5,8% en termes nominals. Tanmateix, en termes reals, tenint en compte la inflació, els sous han patit una pèrdua de la capacitat adquisitiva del 7%. Aquesta és una de les dades que destaca la nova edició de l'informe anual elaborat per l’Observatori Comarcal, que analitza els salaris als cinc grans municipis del Vallès Occidental amb més de 40.000 habitants.
En aquest rànquing, Cerdanyola apareix en el segon lloc, amb un salari mitjà brut en el 2020 de 27.605 euros anuals. Dels municipis analitzats només està per sobre Sant Cugat (45.315 euros/any), i segueixen per darrera de Cerdanyola Sabadell (26.711 euros/any); Terrassa (25.258 euros/any) i Rubí (24.591 euros/any).
FONT: Consell Comarcal del Vallès Occidental
Caiguda dels salaris durant 2020
Així doncs, l’any 2020, el sou mitjà de la població resident als cinc grans municipis del Vallès Occidental va ser de 28.597 euros bruts, una xifra molt similar a la registrada el 2019. Tot i això, l'any de l'esclat de la pandèmia, a Cerdanyola i altres municipis es va viure una caiguda dels salaris. De fet, els grans municipis de la comarca, tret de Sant Cugat, han vist disminuir els salaris.
L’informe del CCVO es basa en la informació salarial provinent de la mostra contínua de vides laborals de l’any 2020 proporcionada pel Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona. El document presenta els resultats de l’anàlisi dels salaris mitjans en relació amb les característiques personals dels treballadors i de la seva situació i relació laboral, posant en relleu les diferències salarials per gènere. També s’analitzen les diferències territorials en l’estructura salarial i la relació entre salaris i capacitat adquisitiva.
Més diferències salarials
L’any 2020 es va accentuar la diferència entre els sous dels treballadors que més cobren i els que menys. Els darrers anys, les diferències salarials entre les persones treballadores amb els sous més elevats (P90) i els sous més baixos (P10) s’han reduït progressivament i de manera generalitzada. L’any 2020, però, es va produir un repunt de la ràtio.
L’increment en la disparitat salarial en la comarca va ser menys accentuat que el de la ciutat de Barcelona i el conjunt de Catalunya. A nivell municipal, el major creixement es va produir a Sant Cugat (1,2 punts més), Terrassa (+0,9) i Cerdanyola (+0,9).
Cerdanyola és el municipi de la comarca on la diferència de sous entre homes i dones s’ha reduït més en els últims anys.
Persisteixen les bretxes salarial
El sou mitjà de les dones a la comarca (25.381 €/any) va ser un 19,4% inferior al dels homes (31.497 euros/any). La bretxa salarial de gènere s’ha reduït 7,4 punts des del 2016, tot i que persisteix. Per edats, les diferències salarials entre homes i dones són més accentuades en el grup amb 55 anys i més (31,7%), mentre que entre els més joves s’escurça (6,1%).
Cerdanyola és el municipi de la comarca on la diferència de sous entre homes i dones s’ha reduït més respecte del 2016 (-9,1), seguit de Terrassa (-7,9), Sant Cugat (-6,9), Sabadell (-6,8) i Rubí (-5,4).
Per nacionalitat, el salari mitjà dels treballadors amb nacionalitat espanyola va ser de 29.327 euros/any, un 31,4% superior al del col·lectiu amb nacionalitat estrangera (22.319 euros/any). A escala municipal, la retribució mitjana de la població assalariada amb nacionalitat espanyola va ser superior a la població amb nacionalitat estrangera a tots els municipis de la comarca, excepte a Sant Cugat.
Construcció i comerç: els sectors on es cobra menys
Les activitats professionals i administratives presentaven els sous mitjans més elevats a la comarca (33.572 euros/any), seguides de la indústria (32.356 euros/any). Els sectors amb els salaris més baixos van ser la construcció (24.369 euros/any) i el comerç (25.279 euros/any).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.