La crisi sanitària generada pel coronavirus ha obligat a ajornar la diada de Sant Jordi i les llibreries i les floristeries de Cerdanyola del Vallès també s’han vist afectades. Malgrat tot, han trobat fòrmules per sobreviure a un Sant Jordi atípic.
Pèrdues econòmiques
Núria Nájera, de la Llibreria Lilliput, apunta que la botiga se sustenta de dos punts clau anuals: Nadal i Sant Jordi. “Ni tan sols una festa posterior compensaria les pèrdues generades”, explica.
Olivia Pascual, de la llibreria l’Aranya, explica que l’ajornament de Sant Jordi suposa una pèrdua econòmica molt gran però que el “problema més gran és que una llibreria depengui de Sant Jordi per mantenir-se econòmicament”. Per això, Pascual creu que cal impulsar “unes polítiques d’ajuda al comerç local i a les llibreries de la ciutat”.
Un Sant Jordi alternatiu
La llibreria l’Aranya oferirà un Sant Jordi alternatiu adaptat a les circumstàncies. “Cada llibreria, segons la seva realitat empresarial, podrà oferir els seus serveis o no”, explica Olivia Pascual. La Llibreria L’Aranya ha adaptat la seva activitat a l’estat d’alarma. A través del seu web, els clients poden comprar llibres i recollir-los a la botiga Panxa Contenta. A més, L’Aranya ha creat unes monedes virtuals que es podran bescanviar per productes de la llibreria quan aquesta torni a obrir les seves portes.
La Llibreria Lilliput també se suma a la campanya i promoció aprofitant els avantatges de les xarxes socials perquè el 23 d’abril, aquells qui ho vulguin, puguin tenir un llibre a casa. També se suma a la venda digital la Llibreria Éfora, que ha habilitat punts de recollida a diferents locals de la ciutat perquè els clients puguin recollir els seus llibres.
Què faran les floristeries?
El sentiment de preocupació també creix dins el gremi de floristes per no poder celebrar Sant Jordi amb normalitat. Les floristeries de la ciutat afirmen que aquest dia, des del punt de vista de l’activitat durant tot l’any, és el més important i és el que permet que les botigues se sustentin durant els mesos on s’experimenta una manca de vendes.
La Floristeria Casamitjana s’ha adaptat a la situació fent el salt a la venda en línia. Així, ofereixen els seus serveis a través del seu web i entreguen les comandes a domicili. “Nosaltres farem tot el possible perquè aquells qui vulguin celebrar Sant Jordi ho puguin fer”, afirma la propietària de la botiga, Maria Casamitjana
Les floristeries de la ciutat,d’altra banda, creuen que una festa de Sant Jordi posterior ajudaria, almenys, a minimitzar les pèrdues. Casamitjana explica que Sant Jordi és la benvinguda a la primavera i, a banda de la llegenda, els rosers és a l’abril quan estan més florits. Així, Casamitjana adverteix dels inconvenients que suposaria celebrar la diada en un altre moment: Els preus, la disponibilitat i la qualitat de les roses no serà la mateixa.
Ajornat fins al 23 de juliol
La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han acordat fixar la celebració del Dia del Llibre de 2020 per al dijous 23 de juliol. Aquesta serà doncs la data del Sant Jordi alternatiu davant la impossibilitat que se celebri el 23 d’abril, amb l’estat d’alarma encara en vigor.
Sant Jordi virtual
L’Ajuntament de Cerdanyola proposa celebrar un Sant Jordi 2020 virtual. Entre les 11 i les 20 h del 23 d’abril, els espectacles de Sant Jordi a la ciutat s’emetran en directe a través de les xarxes socials Instagram, Youtube i Zoom. Per primera vegada en la seva història, el Cafè amb Lletres oferirà una sessió virtual. La sessió es farà el dijous 23 d’abril a les 19 h i comptarà amb la presentació del llibre La fuga de l’home cranc amb el seu autor Guillem Sala. L’autor conversarà amb l’escriptor i periodista Àlvaro Colomer.