Recentment, el Restaurant Capicua de Cerdanyola del Vallès explicava que la seva factura de l'energia ha augmentat un 189% en un any. El febrer de 2021, l'establiment cerdanyolenc va pagar 511 euros i el febrer de 2022, la factura marcava 1.478,97 euros. El restaurant ha alertat d'aquest augment de preus de l'energia que es repeteix a les cases i empreses, i des de les associacions de comerciants i empreses es mostren preocupades pels efectes negatius d'aquest increment en el teixit empresarial local.
"La situació és complicada i greu perquè afecta unes despeses que els establiments ja tenen més o menys calculats", explica el president de Cerdanyola Comerç i Serveis, Xavi Olivé. Davant exemples com el cas denunciat per Capicua a Twitter, Olivé alerta que els establiments poden assumir aquest augment durant un temps determinat, però si la situació s'allarga pot ser letal per a algunes empreses: "Entenem que ha de ser temporal, perquè si no patirem molt".
INCREMENT DEL PREU DE LA LLUM AL CAPICUA! ?
— Restaurant Capicua (@cuinetescapicua) March 21, 2022
Mes de febrer del 2022 VS mes de febrer del 2021.?
No entenem com encara el preu més car marca tota la cistella elèctrica...?
Apa-li... Ja ens hem desfugat... ? pic.twitter.com/A8vAR2PPlv
Empreses en perill
Xavi Olivé és també president de PIMEComerç Vallès Occidental, des d'on calculen que si els preus es mantenen igual, un 16% de les pimes i 320.000 llocs de treball de Catalunya desapareixeran. De fet, ja hi ha empreses que han aturat la seva producció o que han pres mesures per reduïr la despesa en energia. "Des d’un restaurant ens deien que amb la pujada de preu del gas, en comptes d'encendre les estufes de la terrassa ha posat mantes", assenyala el president de Cerdanyola Empresarial, Jaume Maranges. Fins al moment a l'associació empresarial no han rebut alertes d'empreses de Cerdanyola que s'estiguin plantejar tancar per culpa de l'augment de preus.
Xavi Olivé (Cerdanyola comerç i Serveis): "Serà un any complicat per l'afectació de l'augment de la despesa"
Per a algunes empreses, el cost de l'energia representa un percentatge elevat de les despeses i aquest increment llença pels aires les seves previsions. "És el cas d'empreses productores amb màquines o restaurants", diu Jaume Maranges. També suposa una pressió afegida per al comerç local, que arrossega dos anys de complicacions per la pandèmia i un inici d'any també complicat. Des de Cerdanyola Comerç i Serveis, Olivé lamenta que la recuperació que es projectava per al 2022 no s'està complint: "Serà un any complicat per l'afectació de l'augment de la despesa i ja es veurà quants establiments es veuen obligats a tancar".
El sector empresarial alerta que l'increment dels preus de l'energia és previ a la guerra a Ucraïna i critica que el govern estatal ho justifiqui amb el conflicte.
Crítiques a les administracions
El teixit empresarial cerdanyolenc es mostra crític amb l'actuació del govern estatal davant l'increment del cost de l'energia. "Des del govern central s'intenta dir que tot és culpa de la guerra a Ucraïna, però això va començar fa mesos", critica Olivé, afegint que l'argument de l'executiu és "una excusa de mal pagador per no prendre mesures". Fa uns dies, l'11 de març, PIMEC denunciava en un comunicat "la incapacitat de les administracions per encarar l'origen d'aquesta situació lesiva per l'economia, bàsicament de la Unió Europea en mantenir el dogma injustificat del sistema marginalista de preus en el mercat majorista de l'electricitat, que està provocant uns efectes molt nocius per a la nostra economia i genera unes rendes escandaloses per al sector de la generació d'electricitat que hauran de pagar els consumidors i la resta de sectors productius de l'economia o, farà inviable l'activitat de moltes petites i mitjanes empreses".
Reformular la factura
Les solucions que demana el sector empresarial i comercial són compartides: reduir temporalment els impostos que afecten l'energia i separar el preu del gas del preu de la llum a l'hora de calcular la despesa. "Això faria que el preu de la llum baixés considerablement", apunta Xavi Olivé. En la mateixa línia, des de PIMEC asseguren que "cal treure el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l'electricitat, atès que en les circumstàncies actuals el seu preu és responsable de més del 50% de l'augment dels preus de l'electricitat", tal com apuntava a inicis de març el president de la Patronal, Antoni Cañete.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.