Incertesa de les empreses cerdanyolenques davant els aranzels de Trump

L'anunci del president dels Estats Units suposarà uns gravàmens del 20% per a les exportacions europees. Els empresaris de Cerdanyola que tenen mercat al país nord-americà estan a l'expectativa

La guerra comercial que ha començat el govern dels Estats Units amb la resta del món també ha impactat a Cerdanyola. Davant l'expectació de tot el planeta el seu president, Donald Trump, va anunciar el passat dimecres 2 d'abril, al Jardí de les Roses de la Casa Blanca, el que feia dies que s'augurava: la implementació d'aranzels per a mig món. Amb la solemnitat que caracteritzen els actes del polèmic president nord-americà, va declarar la "independència econòmica" del país. Una decisió que suposarà uns gravàmens del 20% per a tots els productes de la Unió Europea que s'exportin als Estats Units.

 

Reestructuració del mercat mundial

La incertesa del que suposarà aquesta mesura de l'administració Trump ha posat en alerta a algunes de les empreses cerdanyolenques que exporten part de la seva producció a l'altra banda de l'Atlàntic. Joan Costa, de l'empresa de producció de productes de ceràmica Rosa Gres, assegura que és una "mala notícia pel sector". Les empreses catalanes dedicades a aquesta indústria exportaven, fins ara, el 13,5% de la seva producció als Estats Units.

Per l'empresa cerdanyolenca la mesura no serà tan impactant, ja que la seva exportació amb destí estatunidenc representava només un 1,5% del total de la producció. Tot i això, Costa afirma que "ara ens plantejarem si continuar exportant allà". Els principals països on exporta Rosa Gres són França, Mèxic i a països de l'Europa central i de l'Orient Mitjà

El que sí que creu que passarà Costa és una reestructuració del mercat. "Les empreses que exportaven una part important de la seva producció als Estats Units, ara reconduiran el seu mercat i això provocarà que hi hagi moviments tant en el mercat intern com en d'altres països", afirma. 

Planta de l'empresa cerdanyolenca Rosa Gres a Vallmoll. FOTO: Rosa Gres

Planta de l'empresa cerdanyolenca Rosa Gres a Vallmoll. FOTO: Rosa Gres

 

Incertesa des de Cerdanyola

Per a Toni Menjíbar, cerdanyolenc amb l'empresa situada a Rubí, "el més preocupant no són els aranzels en si, sinó la incertesa que això pot provocar". Menjíbar és una empresa familiar que fabrica maquinària per a la indústria de l'embalatge en l'àmbit de la llar, la cura personal i la salut. L'empresa del cerdanyolenc és un dels proveïdors de maquinària d'envasament més innovadors del món i exporten a diferents països, els Estats Units entre ells. La principal competència de l'empresa situada a Rubí, però, es troba a Europa, sobretot a Alemanya. Per tant, "les regles del joc canviaran per a tots", assenyala. 

Toni Menjíbar: "El més preocupant no són els aranzels en si, sinó la incertesa que això pot provocar"

Aquests aranzels busquen, segons els arguments de Trump, reequilibrar unes pràctiques comercials "injustes" que castiguen la indústria nord-americana. El president ha assegurat que són aranzels "recíprocs amables" perquè són inferiors als que reben els productes dels EUA i ha emplaçat a la resta del món a obrir empreses als Estats Units. Una estratègia ha de portar al país nord-americà a "un creixement mai vist", segons ha augurat Trump. Menjíbar, però, creu que l'anunci de la Casa Blanca "afectarà a tota l'economia mundial, inclòs als Estats Units". En un món en què tot està interconnectat, "això serà un peix que es mossega la cua", afegeix. 

Mentre els Estats Units, abanderats històrics del lliure mercat es tanquen cada vegada més, la Xina obre les seves portes a la indústria europea. Aquest canvi de paradigma mundial, però encara és lluny per a algunes empreses familiars com Menjíbar: "entrar en un mercat com el xinès continua sent complicat", diu el seu propietari. 

 

Rebuig global dels aranzels

El rebuig als aranzels de Donald Trump ha sigut global. La Unió Europea ja ha advertit els Estats Units que està “preparada” per reaccionar als nous gravàmens, igual que han fet el Regne Unit, la Xina o Austràlia, així com països a títol individual, fins i tot aliats de Trump, com la Itàlia de Giorgia Meloni

En una compareixença, Meloni ha advertit que una guerra comercial només pot “debilitar” Occident en favor d’altres actors mundials, mentre que el primer ministre britànic, Keir Starmer, ha dit que defensarà “l’interès nacional”. Malgrat això, Starmer ha fet com la presidenta de la Comissió Europa, Ursula Von der Leyen i també ha allargat la mà a Trump per negociar i evitar una escalada del conflicte comercial.

 

El Vallès, en alerta

El Vallès Occidental, pel seu pes industrial, serà una de les comarques que es podrien veure més afectades. Segons la Cambra de Comerç de Sabadell, una seixantena d’empreses de la comarca patiran les conseqüències aquests aranzels. El sector químic, de maquinària i metal·lúrgic en seran els més afectats. En total són 171 empreses de la demarcació les que exporten de manera regular als Estats Units amb una facturació global de 9.387 milions d’euros.

Davant d'aquesta situació, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va desgranar aquest dijous els detalls del "pla de resposta i rellançament comercial" que el seu executiu activarà de manera "immediata" per donar suport als sectors afectats pels aranzels. En una compareixença davant els representants del teixit econòmic espanyol a la Moncloa, va afirmar que el pla estarà dotat de 14.100 milions d'euros, dels quals 7.400 milions sou nous recursos, i 6.700 milions sortiran d'instruments ja existents. 

Més info: Trump, Taiwan i Innofab: la “guerra” dels xips també passa per Cerdanyola

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.