Cerdanyola està situat estratègicament per ser és un dels pols econòmics i empresarials rellevants del país. La ciutat compta amb una gran quantitat d’empreses i, en els úiltims mesos, s’ha anunciat que pròximament arribaran multinacionals com Penguin Random House, Pannatoni o Innofab. Això, sumat a la presència de la Universitat Autònoma de Barcelona i de centres de coneixement, com el Sincrotró Alba, a més de la proximitat amb Barcelona, fa que Cerdanyola tingui una ubicació atractiva per a projectes empresarials.
Un dels àmbits en els quals destaca Cerdanyola és el de les empreses emergents. I és que és la sisena ciutat catalana amb més start-ups. Segons un estudi de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya, a Cerdanyola hi ha 30 start-ups. Així, acull més empreses emergents que poblacions molt més grans en població com Badalona, l'Hospitalet, Tarragona o Lleida. A tot Catalunya hi ha comptabilitzades unes 2.102 empreses emergents, de les quals 1.376 estan a Barcelona.
Les 6 ciutats amb més start-ups
- Barcelona: 1.376
- Sant Cugat: 71
- Terrassa: 32
- Girona: 31
- Sabadell: 31
- Cerdanyola: 30
Cerdanyola, entre dos pols de coneixement
“El fet que a Cerdanyola hi hagi dos pols de coneixement com són la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró Alba, genera atracció per la creació d’start-ups”. És una de les raons que exposa Maite Ibern, responsable de creació d’empreses UABStartup i coordinadora d’emprenedoria UAB, per explicar l'èxit de la ciutat en empreses emergents.
El fet que les empreses emergents encara no tenen un volum de facturació destacat, fa que aquestes “depenguin dels centres de coneixement on neixen”, diu Ibern. “Allà hi troben les col·laboracions, els convenis i la captació de talent que necessiten”, afageix.
Tres start-ups cerdanyolenques entre les 100 millors de l’Estat
L'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE) va incloure recentment en el llistat de les 100 millors startups de l'any 2023 a Espanya tres empreses cerdanyolenques del Parc de Recerca UAB: Fuelium, All Read i Roka Furadada.
Fuelium és un spin-off de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), desenvolupa, produeix i comercialitza bateries ecològiques de paper per dispositiu d’un sol ús. All Read és una empresa derivada de la UAB i el Centre de Visió per Computador, ha desenvolupat un programari que optimitza la traçabilitat de contenidors i altres actius a ports i terminals marítimes. La companyia Roka Furadada desenvolupa i comercialitza principis actius, amb ús terapèutic i/o cosmètic, per protegir contra malalties de la pell relacionades amb la radiació solar.
La gran marca de Barcelona
Una altra de les claus que apunta és la proximitat amb Barcelona. I és que la capital catalana és un dels hubs per start-ups més rellevants d'Europa i això genera un gran poder d'atracció per tot l'entorn. Segons Jordi Aguasca, director d'Innovació i Transformació Tecnològica d’ACCIÓ, “el concepte de la gran Barcelona existeix i la seva àrea inclou Cerdanyola, Sant Cugat, Rubí... I és un dels centres d'empreses emergents més reconeguts d'Europa". A més, recalca que iniciatives com el Mobile World Congress han facilitat aquet camí: "el MWC és un actiu i ha ajudat moltíssim a definir el que és Barcelona avui com a hub. És un lloc de grans fires internacionals i grans hubs. És inqüestionable".
Segons recull l'informe d'ACCIÓ, Barcelona és el primer ecosistema d’start-ups del sud d'Europa (segons StartupBlink), el segon de la Unió Europea pels emprenedors i el cinquè en rondes de finançament captades. A més, el nombre de start-ups de l'ecosistema català gairebé s'ha duplicat des del 2016, passant de 1.086 a 2.102. Per comarques, el Vallès Occidental és la segona, amb 205 empreses emergents. Aquestes són les comarques amb més start-ups:
- Barcelonès: 1.428
- Vallès Occidental: 205
- Baix Llobregat: 124
- Maresme: 65
- Gironès: 38
Mirar més enllà de Barcelona
Una de les demandes del Vallès és que sovint costa que des de Barcelona es miri més enllà de Collserola. Aguasca creu que "les muntanyes" poden ser una "barrera mental" i que hi ha molt emprenedor que vol viure i treballar a Barcelona. Però assegura que hi ha una "visió molt integrada" de tota l'Àrea Metropolitana: "És el concepte de Gran Barcelona". I és que la capital catalana competeix amb ciutats europees amb molta més població, per la qual cosa s'ha de presentar al món conjuntament amb els municipis de l'entorn. I aquí juguen un paper important poblacions com Sant Cugat o Cerdanyola.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.