Les dones cerdanyolenques cobren 6.250 euros anuals menys que els homes

Tot i la diferència salarial entre sexes en el gruix de la població cerdanyolenca, en la franja d'edat de 16 a 34 anys s'ha aconseguit revertir la situació

La diferència salarial entre homes i dones a Cerdanyola és del 18%. És a dir, que els homes cerdanyolencs cobren 6.254 euros anuals més que les dones. Tot i que Cerdanyola està per sota de la mitjana del Vallès Occidental (18,8%), sembla que el sostre de vidre i la igualtat salarial encara està molt lluny. A la comarca, els homes cobren 34.503 euros anuals de mitjana. Les dones, 28.013 euros. Són dades de l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental, referents al 2022.

Per sobre de Cerdanyola, Sant Cugat és la ciutat (+50 mil habitants) amb més desigualtat salarial de gènere. A la ciutat veína, els homes cobren 15.608 euros més que les dones (un 26,9% més). La segueixen, Sabadell (19,9%) i Rubí (19%). Per sota de Cerdanyola, Terrassa és la ciutat amb menys desigualtat salarial de gènere. Tot i això, les dones cobren 4.372 euros menys que els homes (un 14,8%).

 

 

La bretxa salarial s'ha anat reduint, però, al llarg dels darrers anys. Si el 2022 era del 18,8%, el 2016 ascendia a 26,8%. Vuit punts percentuals en sis anys.

 

L'edat i els estudis influeixen

La diferència salarial augmenta o disminueix en funció de l'edat i del nivell d'estudis. Mentre que entre la població cerdanyolenca que té estudis secundaris o ensenyaments universitaris de primer cicle, la diferència és del 27,5 i el 28,5%; entre els veïns amb estudis universitaris de segon cicle i superiors la diferència salarial es redueix al 15,2%.

També canvia la diefrència salarial segons l'edat. Entre els homes i dones de més de 35 anys la bretxa se situa al voltant del 22%; en canvi, pel que fa al grup d'edat de 16 a 34 anys, s'ha revertit. Entre els joves, són les dones cerdanyolenques qui cobren un 5,8% més que els homes. Un fet, però, que és una excepció, ja que al conjunt de la comarca, la bretxa salarial de gènere en aquesta franja d'edat és del 5,5% pels homes.

 

Les dones estrangeres, les més pobres

Aquesta diferència salarial també es pot veure reflectida en la taxa de risc de pobresa. El 10,6% de les dones cerdanyolenques estan sota el llindar de la pobresa. En canvi, en el cas dels homes baixa fins al 9,8%.

La gran diferència en la taxa de pobresa, però, la trobem entre nacionalitats. Mentre que la taxa de risc de pobresa entre les dones amb nacionalitat espanyola que viuen a Cerdanyola se situa al 8,2%, el percentatge puja fins al 35,4% en el cas de les dones amb nacionalitat estrangera. Més de quatre vegades que les dones espanyoles. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.