La sala d'actes del Museu d'Art de Cerdanyola es va omplir per assistir a la presentació del nou llibre de l'escriptor cerdanyolenc Isidre Grau, el dimecres 24 de novembre. Setanta-tres dies amb el pare narra les vivències d'un pare i un fill durant un confinament l'any 1936 a la muntanya durant 73 dies. La història està basada en la vida del cerdanyolenc José Arbués, qui va morir l'any 2020.
L'amistat entre Grau i Arbués va portar l'escriptor a cercar inspiració per a una nova novel·la entre els arxius i coneixements del seu veí durant l'hivern de 2019. Un recull titulat 'Galeria de personatges' va ser l'embrió de la novel·la que Isidre Grau acabaria escrivint durant el confinament per la pandèmia. "En aquell moment estava escrivint una novel·la que encara he d'acabar, però em venia més de gust escriure la història d'aquest llibre", va explicar Grau durant la presentació. L'escriptor es va nodrir de publicacions sobre el poble d'Arbués, Fuencalderas (Aragó), i sobre la vida rural de l'època.
L'escriptora cerdanyolenca, Victòria Lovaina, va fer una introducció a la novel·la destacant que la història s'explica a través dels records que el 'Pare' té, ja gran i malalt, sobre l'època viscuda quan el seu fill tenia 10 anys, quatre dècades enrere. "Hi ha un descobriment entre el pare i el fill, però també amb la natura", va assenyalar Lovaina.
Aquesta relació amb la natura és una de les característiques que més fan recordar la figura de José Arbués. Els seus fills, Pau i Carles Arbués, van participar en la presentació agraint l'homenatge per part de Grau i repassant les parts de la novel·la que tenen l'empremta del seu pare: "El nostre pare hi és present gairebé en cada pàgina". Pau Arbués va relatar el Pepe, com coneixien el José Arbués, tocava la planta de l'entrada de casa seva com a forma de salutació al vegetal, tal com es feia al poble on va passar la infància i joventut, abans d'arrelar-se a Cerdanyola.
Arbués no va poder veure publicada la novel·la que recull part de les seves vivències. "El 28 d'abril vaig imprimir la primera versió de l'escrit que després seria la novel·la i vaig trucar a casa del José per explicar-li. Però em van dir que estava hospitalitzat", va recordar Grau, qui va explicar satisfet que la família va poder explicar a Arbués abans de morir que l'escriptor havia acabat el llibre. "Ha anat ràpid", va respondre Arbués quan ho va saber.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.