El cap de setmana del 13 al 15 d'octubre Cerdanyola celebra les Jornades Europees de Patrimoni, amb un seguit d'activitats que oferiran el Museu d'Història i el Museu d'Art de Cerdanyola. Des del TOT hem parlat amb el director del MAC, Txema Romero, perquè ens expliqui com encaren des del museu aquest cap de setmana tan especial per al patrimoni de la ciutat i com es preveu la temporada cultural.
Què significa pel MAC les Jornades Europees del Patrimoni?
És el testimoni del treball en xarxa que estem fent els museus des de fa molts anys. Els museus existeixen per aquest treball en xarxa i és, precisament per això que podem tirar endavant moltes iniciatives. Sempre intentem lligar diferents projectes a partir d’un tema i aquest any el lema és ‘El patrimoni viu’.
Què es busca amb aquest lema?
El patrimoni el fem cada dia. És el passat, però també és el present i el futur. En aquest sentit, els museus hem programat una sèrie d’activitats relacionades amb el patrimoni.
"El patrimoni és el passat, però també el present i el futur"
Relacionat amb el patrimoni, l’activitat estrella d’aquestes jornades és l’itinerari per l’avinguda Catalunya, no?
Es tracta d’un itinerari fantasma, perquè el que farem és un itinerari per una cosa que no ha existit. O sí que ha existit, però mai sota el nom d’avinguda Catalunya, sinó amb altres noms. Parlarem d’un dels carrers amb més vida de Cerdanyola, però també d’un dels que més patrimoni i identitat ha perdut de la ciutat.
Tan important era aquesta avinguda?
Sí. Ha arribat a desaparèixer un 95% del patrimoni de l’avinguda, que era el Passeig de Gràcia de Cerdanyola. Es concentraven les torres d’estiueig més espectaculars i a més a més es concentrava una colònia cultural destacadíssima i una vida comercial brutal. De tot això, pràcticament no queda res. A partir de fotografies i documents s’està intentant reconstruir de manera virtual tots aquests records de l’avinguda Catalunya.
L'Avinguda Catalunya, a començaments de segle. Reproduïda per Escursell, cedida per la Família Cabot
Una revisió del patrimoni al MAC també tindrà lloc de la mà de Ramon Garriga i la seva exposició, no?
Es tracta d’una petita mostra que mostrarà el que era el personatge del mossèn Garriga, ermità de Samalús i polièdric, perquè a part d’escriptor també va ser escultor. També va tirar endavant un projecte en què artistes com Juvanteny es van formar. Doncs, el que volem és descobrir aquest passat més escultor i pessebrista de l'artista.
Tot i això, l’exposició estrella d’aquest curs serà la mostra ‘Ismael Smith i els monuments fantasma’, no?
Sí, aquest trimestre anem de fantasmes. Però aquest any s’havia de fer així, ja que és el 50è aniversari de la mort d’Ismael Smith, un artista que el MAC va ser el primer que va reivindicar amb sala pròpia i que ara és un artista indiscutible en l’art modern català. Ens interpel·la amb la seva visió de la identitat i de la diversitat. Aquesta exposició és una revisió de l’artista cerdanyolenca Anna Llimós, que el que fa és fer una revisió d’aquells monuments que no van poder acabar l’Smith.
"El MAC va ser el primer museu que va reivindicar l'obra d'Ismael Smith amb una sala pròpia"
El MAC tampoc s’oblida del compromís social, que aquesta vegada es veurà reflectit amb el Cap de Setmana de l’Accessibilitat dedicat a les persones amb ceguera i sordesa.
Els museus només tenen sentit perquè tenen una funció social. Els museus sempre han estat socials, però que avui en dia es destaca més perquè és un lloc on hem de pensar i repensar què som com a societat. Volem reivindicar que l’art, el patrimoni i la cultura ha de ser accessible. Tothom ha de tenir dret a accedir a la cultura.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.