A poques setmanes de començar la primavera, arrenca la temporada de ballades de sardanes que ha programat l'Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola per aquest any 2024. El primer i el més important esdeveniment serà el 49è Aplec de la sardana, que enguany es desdobla en dos dies, els diumenges 3 i 10 de març.
Tal com va expressar el president Hector Fornés el passat divendres el roda de premsa, es tracta de "l'esdeveniment de l'any" de la sardana, que arriba en un moment de "molta energia" per l'agrupació. El 3 de març a les 19 h es farà al Teatre Ateneu un concert i espectacle amb l'orquestra Maricel com a convidada. Com és tradició, l'Aplec se celebrarà al pavelló de Can Xarau el 10 de març a les 16.30 h, amb les cobles Sant Jordi, Marinada i Jovenívola.
Espectacle Introit: cobla i veu
L'espectacle del primer diumenge promet ser innovador. Segons el president, "en els últims anys hem fet concerts de l'aplec molt diferents", lligant amb el concepte de sardanisme plural que l'agrupació cerdanyolenca defensa. Per això enguany han volgut apostar per un espectacle Introit, que combina la cobla amb cor i la veu de la cantautora Anna d'Ivori. La idea és apostar per cançons contemporànies sense perdre l'essència de la sardana, amb la ferma convicció que "la cobla pot adaptar-se a molts estils".
Un sardanisme viu a Cerdanyola
El 49è Aplec de la sardana donarà el tret de sortida a un calendari anual de dotze ballades, destacant la Festa Major del Roser de Maig, la Festa de Tardor o l'Aplec de Sant Iscle, entre altres esdeveniments. Fornés va destacar en roda de premsa que el 2024 serà un any de bonança per l'agrupació: "Cada cop tenim més socis i més gent s'anima amb els cursets gratuïts". Fornés atribueix la bona ratxa a les ganes de ballar que va despertar el temps de pandèmia, i també a què la gent de Cerdanyola "respon molt" als actes culturals.
Calendari de ballades de l'Agrupació Cultural Sardanista al 2024. FOTO: Cedida
L'Agrupació ha notat també que hi ha hagut una empenta generalitzada en el món de la sardana gràcies al fenomen del grup musical The Tyets, que han acostat aquest ball tradicional i les entitats al jovent. "Si tradicionalment la gent s'apuntava a entitats des del compromís, els adolescents d'ara tenen un compromís més fluït segons les tendències", apuntava Fornés. Tot plegat dona lloc al debat entre innovació i tradició, meló que es va obrir durant la roda de premsa: "No cal que canvi el què, sinó el com", segons el president, que va afegir que també és important apostar per nous canals de comunicació.
El 50è Aplec, una "festa de poble"
A una setmana d'encetar el 49è Aplec, l'agrupació ja comença a mirar cap a la cinquantena edició. Fornés va avançar que aquesta edició especial s'allargarà amb espectacles repartits durant tot l'any 2025 i en coordinació amb altres entitats.
El president ha promès que el cinquantè Aplec de la sardana serà una "festa de poble" que mostrarà una "gran evolució respecte de la primera edició". Si la sardana va començar a Cerdanyola amb un punt de rellevància política, Fornés ressalta que actualment ha esdevingut quelcom social i un "factor de salut a la ciutat": "La gent que ve a ballar sardanes ho fa per ser feliç i per millorar la seva salut mental gairebé".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.