La Taula de Patrimoni planteja la creació d'un Consell Municipal del Patrimoni

La Taula de Patrimoni prepara noves activitats per al pròxim curs

La Taula de Patrimoni de Cerdanyola del Vallès demana que l'Ajuntament de la ciutat formi un Consell Municipal dedicat a tractar la conservació del patrimoni local. Recentment, l'entitat ha presentat públicament les peticions que fa al consistori i ha explicat les accions que engegaran a partir del mes de setembre.

El dimecres 15 de juny, els jardins de Ca n'Ortadó van acollir l'acte davant una trentena de persones. La Taula de Patrimoni està formada per diverses entitats que es van veure representades durant l'exposició de les peticions: AFOCER, CRAC, Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola, Amics del MAC, GREC i La Constància.

Nou Consell Municipal del Patrimoni

La gran novetat entre les propostes de la Taula de Patrimoni és la creació d'un Consell Municipal que es dediqui a tractar temes relacionats amb la conservació del patrimoni de la ciutat. La presidenta de la Taula, Encarna Linares, va explicar que es tractaria d'un òrgan municipal participatiu creat per l'Ajuntament i englobaria els diferents components del patrimoni cultural de la ciutat. A més a més, plantegen la necessitat urgent que aquest òrgan impulsi l'actualització del catàleg arquitectònic.

Més recursos per conservar el patrimoni

A grans trets, les reclamacions i propostes de la Taula de Patrimoni passen per la dotació de més recursos per protegir i reforçar la conservació i potenciació del patrimoni local. En aquest sentit, l'entitat demana que els equipaments i museus es dotin de més personal. Maria Pi, del GREC, va assenyalar que calen educadors, tècnics i personal administratiu.

Durant l'últim any, la Taula de Patrimoni s'ha reunit amb els partits polítics amb representació al Ple Municipal. Entre les peticions expressades per l'entitat també hi ha la revisió, actualització i seguiment del catàleg de patrimoni: "És urgent fer un seguiment dels elements que hi figuren per tal de vetllar per la seva integritat i assegurar la seva conservació", assenyalen. Joan Carles Sallas (ADENC) va assegurar que cal incorporar més elements del patrimoni arquitectònic i arqueològic a la llista de Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN).

En relació amb el patrimoni natural de la ciutat, Jordi Joan Mata, de La Constància, va explicar que l'entitat reclama una millora de la protecció del Parc Natural de Collserola, tant en l'àmbit del medi ambient com en l'àmbit arquitectònic de les masies que hi ha a la serra. A més a més, tal com va apuntar Mariona Alegret (CRAC), reivindiquen la creació del Parc Arqueològic amb Can Canaletes com a "peça clau del projecte".

Més equipaments culturals

Una altra de les reivindicacions històriques que va fer la Taula és la petició de més espais i equipaments perquè les entitats culturals puguin fer exposicions, assajar o treball en els materials històrics que recuperen, com en el cas del GREC. Esther Rodríguez, de l'Associació d'Artistes Plàstics, va insistir en la necessitat d'una nova sala d'exposicions i va criticar que les mostres d'art es traslladin al B'Art de l'Ateneu compartin espai amb el servei de bar. Des d'Afocer, Dolors Bassas es va unir a la revindicació i va afegir que calen espais per recollir i preservar el fons fotogràfic local. Des de la Taula també consideren que l'Arxiu Municipal actual es queda petit i que la ciutat necessita un de més gran i complet.

Acte de la Taula de Patrimoni. FOTO: Tito Vera

Acte de la Taula de Patrimoni. FOTO: Tito Vera



La Taula posa el focus en elements patrimonials que cal recuperar i preservar, com làpides descartades del cementiri vell, l'Esglèsia Vella de Sant Martí, Ca n'Ortadó o l'eix modernista del carrer de Sant Ramon.

En resposta a les peticions de l'entitat, el cap del Servei de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, Santi Morera, va intervenir al final de l'acte per assegurar que està d'acord amb les propostes de la Taula. En tot cas, Morera va considerar que les discrepàncies podrien trobar-se en les prioritats de cadascú, però que les objectius de l'entitat i el consistori eren comuns. Més concretament, el cap de Cultura va explicar que s'està enllestint un pla d'acció cultural local i que també estan en marxa els projectes de Ca n'Ortadó i de l'Esglèsia Vella de Sant Martí.

Activitats futures

En la trobada als jardins de Ca n'Ortadó, la presidenta de la Taula de Patrimoni va explicar quines accions organitzaran a partir del setembre de 2022. Per una banda, impulsaran jornades sobre el patrimoni i treballaran en la difusió d'informació i història dels elements locals a través de canals com els mitjans de comunicació. A més a més, asseguren que continuaran insistint en la creació d'un òrgan municipal de protecció del patrimoni.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.