El Museu de Ca n’Oliver ha inaugurat aquest diumenge 23 de febrer l'exposició 'Som història. Dones de la revolució francesa'. En aquesta mostra es fa un repàs de diverses dones que han destacat al llarg de la història i en concret es centra en les dones que van participar a la revolució francesa. Aquesta mostra obre la programació especial que el Museu d’Història prepara cada any amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i ha estat produïda pel Museu d’Història de Cerdanyola amb la col·laboració de diverses persones de la ciutat i de la Regidoria d'Igualtat i Feminisme.
La inauguració ha començat amb els parlaments institucionals, posteriorment ha comptat amb una visita guiada i ha acabat amb la dramatització de la vida de Madame de Staël. (Anne-Louise Germaine Necker, Baronesa de Staël Holstein).

Ddramatització de la vida de Madame de Staël. FOTO: Marc Mata
En la seva intervenció, la regidora de Museus i Memòria Democràtica, Pilar Adell, fèia referència com poc s'en sap "del 5 d'Octubre de 1789 com milers de dones van exigir mesures urgents al Palau de Versalles per la manca de pa i aliments. No tenim massa informació d'això. Com a mínim no és massa conegut". Adell també feia menció del poc que es coneix dels drets de la dona en aquesta època. La regidora ha remarcat que hi ha d'aquests fets. Pilar Adell ha conclòs la seva intervenció fent un agraïment a totes les persones que ha fet possible aquesta exposició.
Per la seva banda, la Marta Argelagués ha explicat que el motiu d'aquesta exposició és per donar veu a aquelles dones que van ser invisibilitzades. "Vam pensar en començar donant una volta a l'exposició parlant de les dones que han estat importants en la història però que s'han invisibilitzat. Hem decidit ser una mica revolucionaries i començar per la Revolució Francesa", ha argumentat Argelagués.
A més, la tècnica de patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola ha explicat que "les dones són importants en aquesta part de la dona i que s'ha invisibilitzat" i ha fet una breu classe d'història explicant les conseqûències de la Revolució Francesa i els colors de la bandera francesa. Argelagués també ha explicat un element creat a finals de febrer de 1789 per les dones: 'Els Rebomboris del Pa'.
Els Rebomboris del Pa (Barcelona, 28 i 29 de febrer de 1789)
Aquesta revolta es va produïr a Barcelona el 28 i 29 de febrer de 1789 com a resposta a l'augment del preu del pa i de la mala qualitat d'un producte que era l'aliment principal de les classes populars. Aquestes protestes es va estendre a altres ciutats de Catalunya, com Mataró, Vic o Sabadell, i també a Europa.
En el cas de Catalunya, les males collites i determinades reformes com l'alliberament de cereals, van afavorir l'especulació i van provocar dificultats d'abastiment que va acabar en una gran crisi alimentària. En tot això, les dones van tenir un paper important en la organització d'aquesta revolta que es va produir de forma espontània i violeta. El 28 de febrer de 1789, les dones van encapçalar la protesta de la revolta que va començar amb la crema de les barraques on es venia el pa i va créixer ràpidament.
Unes 8000 persones - entre dones, homes i joves- es van enfrontar a les forces armades i això va ocasionar una forta repressió per part de la cavalleria, provocant morts, ferits i detinguts.

Marta Argelagués, tècnica de patrimoni, explicant l'exposició. FOTO: Marc Mata
La Revolució Francesa
La Revolució francesa va ser un procés històric que va travessar França entre el 1789 i el 1799 a partir del qual es va transformar la política, la societat i l'economia. Va ser la primera revolució liberal que va enderrocar la monarquia i va dissoldre els privilegis de la societat estamental de l'Antic Règim.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.