Reggae non verba: la música jamaicana passa per Cerdanyola

El col·lectiu cerdanyolenc Migats Sound System organitza dissabte 1 de juny el MigaDub Vol.3

Deia Bob Marley que "la música és l'arma del futur". El poder de la música, és cert, va més enllà dels seus sons, perquè sense ningú, segurament no és res. Serveix per compartir, però també per subvertir. I el sound system neix, precisament, per això: per canviar l'ordre, per alterar allò que li diuen "l'establert".

D'arrels jamaicanes, un sound system és, tal com es tradueix, un sistema d'altaveus que els joves dels guetos de Jamaica van començar a construir-se a partir dels anys quaranta, perquè no es podien pagar l'entrada als clubs més exclusius de l'illa caribenya, encara sota el domini britànic. Així doncs, aquests joves van crear les seves pròpies discoteques mòbils a partir d'antics equips de so reciclats, que els amuntegaven l'un sobre l'altre, creant una paret d'altaveus.

Aquesta cultura sorgida en ambients pobres de la societat afrocaribenya i d'arrels rastafari es va exportar al món occidental, sobretot, a partir dels moviments migratoris dels jamaicans cap a Gran Bretanya, on el reggae (o early reggae) es va mesclar amb altres estils electrònics, creant així el dub i estenent-se arreu del continent.

Migats Sound System a Santa Perpètua de Mogoda. FOTO: Cedida

Migats Sound System a Santa Perpètua de Mogoda. FOTO: Cedida



A Cerdanyola, des del 2018, un grup de nois interessats en aquesta subcultura musical del dub, i veient que la ciutat hi mancaven espais d'oci gratuïts per a joves, van decidir muntar-se la seva pròpia discoteca ambulant. Sense cap coneixement sobre so, van endollar dos cables a un amplificador, "que vam comprar sense saber molt bé què era", asseguren, "amb l'objectiu que sonés una cançó de l'Adala i tremolant per si allò sortia pels aires", recorden ara entre riures.

El Carles, el Manel, l'Ale, el Marcos, l'Eloi i el Ramon són els integrants de Migats Sound System i es defineixen com "una associació cultural, sense ànim de lucre i autogestionada". Tan autogestionada, que com marca la cultura del sound system s'han construït el seu propi sistema d'altaveus. Tal com feien els joves jamaicans, però amb la seva pròpia marca personal: sense oblidar d'on són, l'equip de so és de color verd i blanc i el lema de la ciutat 'Facta non verba' presideix sempre la festa.
 

Festa sense castes, tothom igual

 

Una de les peculiaritats del sound system és que el selector, és a dir, l'artista, no només està a la mateixa alçada que el públic, sinó que també se situa al darrere de la gent. "La gent es posa d'esquena a l'artista, no perquè aquest deixi de tenir importància, sinó perquè es posen davant els altaveus", expliquen.

Al final, un sound system no deixa de tenir una funció de tòtem. Segons comenten el Carles i l'Ale, "et pots trobar persones que entren en meditació davant la música i hi ha molta gent que segueix el teu tòtem, com si fossin els teus parroquians". Com si es tractés d'un acte de fe, el sound system també és un objecte sagrat, ja que hi dediquen moltes hores a fabricar-lo. "Cada caixa d'aquestes porta 600 caragols", afegeixen. Tot i aquesta sacralitat, és tot molt més terrenal. "No som artistes gairebé celestials, com Abraham Mateo, que el veus al darrere d'una tanca".

Migats Sound System a Santa Perpètua de Mogoda. FOTO: Cedida

Migats Sound System a Santa Perpètua de Mogoda. FOTO: Cedida



Però si hi ha una cosa que fa el sound system diferent de la resta és el moment "pull up", quan el selector atura el vinil per tornar a l'inici de la cançó i tornar-la a reproduir, en resposta a la demanda del públic. És llavors quan el públic entra en l'èxtasi de la música i en sintonia amb el selector.

Aquesta acció en mig de la festa també prové de les arrels dels sound system jamaicans de l'època, on la gent pobra era l'únic lloc que tenien per escoltar les noves cançons que punxaven els selectors. "No existia Spotify ni Youtube, per tant, si volies escoltar aquella cançó, que només estava en el vinil d'aquell selector, havies d'anar al sound system", expliquen els joves cerdanyolencs.
 

MigaDub Vol.3

 

Migats Sound System estaran acompanyats, el pròxim dissabte 1 de juny al Parc de Canaletes, pels madrilenys Emeterians In Dub, que regalaran al públic les seves increïbles harmonies. Des de ponent i amb l'inconfusible so, estil rockers de Hammer Hit Records, arribarà a Cerdanyola Isi the Observer; i tampoc faltaran a la cita els penedesencs Hybrisi.

Tot i que els Migats saben que el concepte sound system "pot costar d'entendre per la gent qui no està posada en aquest món", remarquen que "no es tracta d'una rave" i que igual que qualsevol altra festa, han de tenir els permisos en regla.

Això sí, no obliden que el sound system és underground i, per això, han de lluitar contra allò establert i han de "demostrar més que ningú que allò que fem també és música i també és cultura".

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.