El mes d'octubre posarà punt i final a la commemoració de Cerdanyola pels 100 anys del naixement i 50 de la mort del poeta Gabriel Ferrater. Els actes de l'Any Gabriel Ferrater en honor al poeta que va ser professor a la UAB culminaran amb un espectacle poeticomusical, una 'escape room' i una exposició pedagògica.
La commemoració cerdanyolenca va començar el mes de març amb l’activitat Els arbres ens parlen, que va proposar a la ciutadania "vestir" alguns arbres significatius de la ciutat amb poemes de Ferrater. Els programes del Dia Internacional del Llibre Infantil i Sant Jordi també van acollir actes dedicats a Ferrater.
Programa d'activitats
5 d’octubre, 18.30 h
Els cossos i el temps (planeta Ferrater)
Espectacle poeticomusical divulgatiu que inclou poemes de Ferrater, també assaigs i textos diversos. Una aproximació biogràfica i artística a la vida i l'obra de Gabriel Ferrater (1922-1972) amb la idea d'oferir una visió més global de l'autor, més enllà del poeta. Tot passat per la tria i el sedàs dramatúrgic de Lluís-Anton Baulenas.
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola (sala d’actes)
18 d’octubre, 17.30h
En clau de sol
Escape Room dedicat a Gabriel Ferrater
Els participants han de fer servir l'enginy i la deducció per a resoldre diferents enigmes, amb l'objectiu de trobar una versió inèdita del poema In Memoriam de Gabriel Ferreter. L'activitat està relacionada amb l'exposició dedicada a Gabriel Ferrater, instal·lada a la Biblioteca Central.
Públic: a partir 12 anys
Lloc: Biblioteca Central de Cerdanyola (Sala Enric Granados)
Aforament limitat: 20 persones (duració 60 minuts aproximadament)
Del 14 al 31 d’octubre
Exposició Gabriel Ferrater
Una exposició pedagògica dedicada a Gabriel Ferrater i Soler produïda per les Biblioteques Municipals de Reus. Està concebuda per a descobrir els aspectes essencials de l'autor de manera dinàmica i experiencial.
Lloc: Biblioteca Central de Cerdanyola
Gabriel Ferrater
Gabriel Ferrater va néixer a Reus fa cent anys i es va suïcidar a Sant Cugat del Vallès en fa cinquanta. És una doble ocasió per commemorar l’obra d’un dels poetes catalans que va deixar empremta, i que va excel·lir també com a crític d’art i de literatura i va renovar l’estudi i l’ensenyament de la lingüística. Entre mitjans dels anys cinquanta primers dels setanta del segle XX, Ferrater va encarnar la figura de l’intel·lectual independent i rebel, que exerceix la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics.
Any Gabriel Ferrater activitats. FOTO. Cedida
El contacte amb les noves generacions a través de la docència universitària i l’impacte de la seva mort el van convertir, a més, en una figura icònica. L’edició pòstuma de tots els seus papers ha permès conèixer la profunditat i la dimensió d’una obra que, mentre era viu, ell només va fixar en el terreny de la poesia, amb tres llibres que va reimprimir, aplegats i corregits, en el volum Les dones i els dies. Gabriel Ferrater va ser professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.