La jornada de portes obertes al jardí de la Torre Can Llopis organitzada per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès aquest dissabte 2 d'abril, ha finalitzat amb 1.057 visitants recomptats. Entre les 17 i les 20 h, famílies i veïns de totes les edats han passejat pels jardins recentment recuperats (encara de manera parcial), a més d'assistir a un concert de piano i guitarra.
Un jardí de plantes modernistes
El pròxim pas de la posada a punt del jardí és donar-li vida i color amb plantes i flors modernistes per recrear com era el pati de la Torre Can Llopis en els anys de resplendor. Lluis Mimó, integrant de l’associació dels Amics del Museu i jardiner, ha fet una visita guiada pel jardí durant les portes obertes: "Es faran actuacions de plantació de plantes l’època, com la peònia o la belladona. Plantes que en el seu moment eren considerades exòtiques, provinents de països asiàtics", ha explicat.
Portes obertes del jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Nora Muñoz Otero
Durant les tasques de recuperació es van tenir en compte les espècies autòctones i exòtiques, a més d'eliminar les plantes invasores que ocultaven elements arquitectònics com bancs o la torre del dipòsit d'aigua. L'actuació també ha permès recuperar l'estructura original del jardí reconstruint parterres que s'havien perdut i donant protagonisme als dos exemplars de cedres, al roure centenari i a la mateixa casa.
Els treballs han comptat amb l'assessorament d'especialistes en jardins històrics com la historiadora de l'art Mercè Compte i l'Associació Jardins i Jardiners de l'Institut d'Estudis Catalans.
Música, art i performance
La jornada de portes obertes ha rebut al públic amb entreteniment. Cap a les 18.15 h, els músics Miguel Ángel Sanz i Carlos Picón han ofert un concert a piano i guitarra interpretant una peça sentida i delicada que ha acompanyat a la perfecció l'atmosfera del moment. A més, les artistes de l'Associació d'Artistes Plàstics, Olga Molina i Maria José Escudé, han estat convidades per pintar un quadre in-situ de la façana de la torre.
Portes obertes del jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Nora Muñoz Otero
De manera espontània i sense ser convidada oficialment, la Mercè Beltran, integrant de l'Associació Retro Futurista Nautilus, s'ha disfressat a decisió pròpia amb un vestit d'una dona d'època modernista: “El mínim que es pot fer és donar suport al nostre patrimoni i a les iniciatives culturals que es facin”, ha explicat.
Un segle i mig d'història
Can Llopis és una de les cases d'estiueig més ben conservades del municipi. Va ser construïda cap al 1872 per a Pere Llopis, i vint anys més tard va ser adaptada a una residència habitual. "La família Llopis estava vinculada a la farmàcia i molts veïns de Cerdanyola venien a la torre a comprar iogurts", explica el director del MAC, Txema Romero.
A partir del 1900 s'hi comencen a fer activitats: "A la dècada dels 70, quan tenia 17 anys, venia aquí a estudiar tall i confecció", explica una veïna. La torre passa de la família Llopis a les mans de monges d'una congregació, que van "mantenir la casa intacta amb un jardí magnífic", segons Romero.
La cerdanyolenca Mercè Beltran s'ha disfressat com una dona modernista en les portes obertes del jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Nora Muñoz Otero
És un dels pocs edificis del trànsit del segle XIX al XX amb elements d'arquitectura eclèctica i modernista i fruit de la col·laboració dels dos arquitectes més representatius de la Cerdanyola del moment: Gaietà Buïgas i Eduard Maria Balcells. És destacable que conservi un repertori molt complet de paviments hidràulics, rajola ceràmica, guixeries, ferro forjat o escultura arquitectònica.
El futur de la Torre Can Llopis
El consistori encara no ha anunciat quin ús públic tindrà l'espai, però ja s'ha recuperat el jardí de l'edifici. L'Ajuntament va comprar la casa el maig de 2021 i a inicis de 2022 es van donar per finalitzats els treballs de recuperació del jardí. "La intenció és que pròximament el jardí pugui acollir activitats obertes a la ciutadania", assenyalen. De moment, el jardí tornarà a obrir portes el 20 d'abril per acollir un espectacle dedicat a Gabriel Ferrater.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.