Per què mengem la mona de Pasqua?

La tradició mana que els padrins les regalin als seus fillols

Aquests dies són dies els pastissos de xocolata, d'ous de colors i figures impossibles de fer de xocolata, i com no pot ser d'altra manera, de la tradicional mona de Pasqua. I és que aquest dilluns, 18 d'abril, és Dilluns de Pasqua, i la tradició fa que els aparadors de fleques i pastisseries s'omplin d'aquest dolç tradicional d'aquestes festes.

Unes postres ben variades i elaborades per a tots els gustos que tenen un origen bastant antic lligat al cristianisme. Parlem de la mona de Pasqua tradicional, aquest és un dolç que es consumeix coincidint amb el final de la Quaresma, un període en el qual, tradicionalment, es duia a terme dejuni i abstinència d'un bon nombre d'aliments. I és que la tradicional Mona de Pasqua rep el nom del terme àrab "munna" que significava "provisió de la boca".

Què diu la tradició?

La tradició marcava que el padrí de bateig o avi regalava al seu fillol/a o net/a una coca com a símbol de protecció. Aquesta portava tants ous durs com anys tenia aquest i l'edat màxima era als 12 anys. El lliurament de la Mona es feia Diumenge de Resurrecció, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre es va a missa i, el Dilluns de Pasqua es reunien tots per menjar-la. Una vegada feta la comunió, l'infant deixava de rebre la Mona.

Mona de Pasqua tradicional

Mona de Pasqua tradicional

 

I quina és la seva història?

Encara que l'ingredient protagonista de la Mona de Pasqua és la xocolata, les primeres mones que van aparèixer, a Aragó, a Catalunya i a altres regions, van ser treballades amb massa de pa comú, per posteriorment passar a la massa de bescuit i ous durs, símbol de fertilitat al món pagà. Més tard s'afegiria la xocolata que va entrar a Europa procedent d'Amèrica per Barcelona.

Va ser a la fi del segle XIX quan va aparèixer a França el costum de fer peces de xocolata en forma d'ou.

Sigui com sigui, la mona tradicional a Catalunya té forma de tortell, farcida de massapà, cabell d'àngel o xocolata, i guarnida amb ous i sucre o fideus de xocolata. Si us animeu a fer-la a casa, aquí trobareu la recepta!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.