Aquest dijous a les 19h s’inaugura l’exposició “Manuel Cano de Castro. Un noucentista esborrat” al Museu d’Art de Cerdanyola. Manuel Cano és un dels artistes més enigmàtics del Noucentisme. Nascut a Costa Rica el 1891 i format a Barcelona, va formar part de la colònia d’estiuejants de Cerdanyola.
Ara, el Museu d’Art de Cerdanyola, amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya, ha reunit una cinquantena d’obres sobre paper i un oli de diversos museus de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya: Cerdanyola, Sabadell, la Fundació Palau i el Museu Abelló. A través d’un projecte d’internacionalització subvencionat per la Generalitat de Catalunya i amb el suport del Museo de Costa Rica i el Memorial del camp de presoners de Compiègne a França, aquesta mostra pretén restituir la figura d’un artista oblidat.
Cano, un dels estandards del noucentisme
Cano va formar part d’una de les línies més avançades del Noucentisme, va integrar-se als ambients artístics de la capital francesa on ensenyaria el tarot a Antonin Artaud, supervivent d’un camp de presoners durant l’ocupació nazi, va retornar a Costa Rica on exerciria un paper destacat a la renovació artística del país. Cano va morir a París el 6 de maig de 1959 i la seva obra va ser completament oblidada.
El Museu d’Art de Cerdanyola recupera els dibuixos que a partir de diverses col·leccions privades (Josep Mompou, Maria Cladellas, Joan Abelló, Pere i Martha Daura i Josep Palau i Oller) van arribar a quatre museus catalans. Però la seva obra pictòrica ha desaparegut pràcticament en la seva totalitat, el que conservem són “les restes del naufragi” que han sobreviscut a un viatge vital intens i dramàtic.
El mateix artista va anar “desdibuixant-se” al llarg de la seva trajectòria, passat de la pintura mural matèrica i l’oli als dibuixos de línies subtils, per acabar dedicant-se al reflex del gravat i la litografia, sense oblidar la seva vinculació al teatre i el tarot. L’exposició pretén ser un punt de partida en la recuperació de l’artista, amb el desig que aquest fil ens porti a identificar obra no localitzada.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.