El MAC proposa un 2024 de diàleg entre la història i la reivindicació de les dones

El primer semestre d'aquest any comptarà amb dues grans produccions: 'Història de les mans' i 'Cossos que parlen'

La cultura al Museu d'Art de Cerdanyola no s'atura. Aquest 2024 el museu ha preparat una programació en què explora la comunicació entre obres històriques medievals i barroques del MNAC amb l’Art Contemporani, la reivindicació del paper de les dones al còmic i la il·lustració, i una agenda d’activitats amb vocació social que s’adreça a tots els públics.

La primera de les dues grans produccions que es podran veure durant el primer semestre d'aquest any és la 'Història de les mans', una mostra que es va inaugurar el passat divendres 19 de gener i d'aquesta manera finalitza la seva itinerància després d’haver visitat 10 municipis. La comissària de l'exposició, Alexandra Laudo, arriba a Cerdanyola després d’haver rebut el premi de millor comissariat d’Art Contemporani per part de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA).

Més info: Un gest val més que mil paraules? L'exposicó 'Història de les Mans' ho defensa al MAC

Es tracta d’una oportunitat única per gaudir d’obres medievals i barroques de gran qualitat; i tot sota el fil conductor de l’expressió de les mans. Al marge de diverses activitats i visites, el museu ha aportat un àmbit amb un dibuix “a dues mans” de Togores i Espinal, un alfabet dactilològic que és una petita joia que ens parla de complicitats, accessibilitat i superació. La mostra es podrà visitar fins al 10 de març.

 

La reivindicació de les dones al còmic

Al març, mes en què el museu dedica a reivindicar més que mai la igualtat de gènere i el paper de els dones, tindrà lloc l'exposició 'Cossos que parlen'. La mostra explora la representació del cos de la dona en el còmic a través de les autores des del segle XX fins a l’actualitat. Es destaca com l’estereotip patriarcal ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com a reclam comercial, per mostrar com es produeixen l’alliberament i l’empoderament quan les autores poden expressar- se lliurement.

D'aquesta manera, per a acabar de consolidar el mes de març com el mes centrat en el feminisme i per reforçar aquesta mirada crítica i reivindicativa a les dones en el camp de la il·lustració, el MAC acollirà una petita mostra del còmic El Circo Internacional de l’artista, escriptora i activista Elsa Plazam i una taula rodona d’il·lustradores de Cerdanyola del Vallès.

A més a més, respecte l’àmbit del còmic, juntament amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’està treballant en la conservació i documentació de l’immens fons Beaumont.

 

Activitats amb perspectiva social

Un dels trets que ha caracteritzat les propostes del MAC des de fa anys és la perspectiva social, la qual seguirà ben present en les propostes d’enguany. En aquest sentit, el museu seguirà apostant en dos projectes: d'una banda la instal·lació dels 'Relats compartits', juntament amb la regidoria de Cooperació, que aportarà noves lectures multiculturals al museu; i d'altra banda, l’Associació d’Amics del Museu continuarà amb les activitats d’Art i Benestar.

La regidora de Museus i Arxiu Històric, Pilar Adell, ha destacat la implicació d’institucions com la UAB, el Museu Abelló de Mollet i la Diputació, entitats com l’Associació d’Amics del MAC i Plat Artístic, i la feina transversal dels diferents serveis de l’Ajuntament de la ciutat per fer realitat una oferta cultural diversa, inclusiva i de gran qualitat.

 

Activitats habituals

Aquest 2024 segueiran les activitats habituals dels diumenges: portes obertes cada primer diumenge de mes, els tallers familiars del segon diumenge, les visites a les exposicions permanents i les temporals el tercer, i la visita als jardins històrics “Patrimoni, natura, benestar” cada quart diumenge.

Pel que fa als tallers familiars, un cop al mes hi haurà l’oportunitat d’aprendre tècniques i conceptes artístics de la mà d’especialistes en la matèria: màscares pel febrer amb Susana Aranda, el març tancament de l’exposició de les mans amb la tècnica del frotage de Marc Larré i a l’abril taller d’il·lustració amb la Raquel Gu.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.