El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), conjuntament amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha presentat avui “Mirades Literàries”, un projecte en el qual 10 escriptores i escriptors cerdanyolencs han descrit respectivament una obra del MAC amb paraules i posteriorment han grabat aquesta descripció en àudio. L’objectiu del projecte és que persones cegues o amb deficiència visual puguin gaudir, també, de l’art del MAC, tal i com ha explicat Quim Mòdenes, treballador del Museu.
Mòdenes ha remarcat que el MAC sempre ha treballat per tots els públics: “Aquest és un projecte que parteix del nostre objectiu de seguir treballant en l’accessibilitat al Museu per part de tots els públics”. Des del MAC van convocar a 10 escriptores i escriptors de Cerdanyola i els hi van repartir les 10 obres seleccionades pel Museu perquè realitzéssin un text descriptiu, que posteriorment seria grabat en àudio, amb l’única premisa de que anés adreçat a persones cegues o amb deficiència visual.
La Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola, Pepi Rivera, ha agraït aquesta iniciativa i l’ha qualificat “d’interessant”. Rivera ha posat el focus en els escriptors i escriptores que són, segons ha dit, els protagonistes d’aquest projecte. Mòdenes ha indicat que es pot accedir fàcilment als àudios que descriuen les peces gràcies al codi QR que hi haurà al costat de cada una d’elles.
Les escriptores i escriptors han assistit a la presentació del projecte. Isidre Grau ha descrit l’obra Cap de Tití de Manolo Hugué: “Va ser molt agradable intentar posar-se en la peça. La vaig haver de mirar molt i fer el que no podran fer les persones invidents. Intentar traduïr la peça en paraules perquè vegin el que jo veig. Vaig veure l'obra d'art més a fons i vaig entrar en contacte amb altres estímuls”.
Rafi Bonet, que ha descrit Les Dames de Cerdanyola de Ludwig Dietrich von Bearn, parlava de la recerca que ha hagut de dur a terme: “El fet de pensar que el text anava dirigit a persones invidents, m'ha fet pensar en moltes coses (…) Ha sigut tot un repte, m'he hagut d'informar, parlar amb la ONCE… ha sigut una investigació de lo més gratificant i a més a més d'un tema que no coneixia”.
Finalment, per tancar l’acte, s’han escoltat alguns dels audios descriptius. Danny Romero, que ha descrit Femme avec raisin de Josep de Togores, ha incorporat a la seva grabació l’element musical de la mà del músic Sergi Toà.
El llistat amb la relació d’escriptors/es i les obres que han descrit, així com els àudios descriptius, es pot trobar a continuació:
- Maite Barceló - Relleus del Mar i la Terra o Les Titànides d'Ismael Smith
- Marutxi Beaumont - Publicitat del Lápiz Termosan, d'Estudis Compal
- Rafi Bonet - Les Dames de Cerdanyola, de Ludwig Dietrich von Bearn
- Isidre Grau - Cap de Tití, de Manolo Hugué
- M. Victòria Lovaina - Invitació a l'Exposició del Fayans Català, o L'Arlequí, d'Ismael Smith
- Míriam Martínez - Bust de noia, de Francesc Juventeny
- Carles Morata - La Virtut, de Josep Llimona
- Danny Romero - Femme avec raisin, de Josep de Togores amb música de Sergi Toà
- Miquel Sánchez - Un borratxo, de Josep de Togores
- Aina Sastre - La Maleta Buïgas, de Carles Buïgas