El MAC presenta les deeses d'Ismael Smith oblidades dins la fàbrica Uralita

Les titànides estaven amagades entre la vegetació de la façana de la fàbrica Uralita i van ser encarregades pel seu propietari Josep Maria Roviralta, amic d'Smith

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el pròxim dissabte 18 de maig a les 12 h es presentarà al públic, al Museu d'Art de Cerdanyola, els relleus de les Titànides que l'artista Ismael Smith va modelar per a la fàbrica Uralita del seu amic, l'industrial, escriptor i mecenes Josep M Roviralta.

Més info: Cerdanyola celebrarà un cap de setmana dedicat als museus

Les peces van ser rescatades de la façana de la fàbrica després de la donació de la propietària, la Sra. Carme Pons, i gràcies al suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat. L'Ajuntament de Cerdanyola ha portat a terme les tasques de rescat, restauració i instal·lació que han de permetre gaudir d'una de les obres més destacades d'Smith que s'han conservat.

Es tracta de dues al·legories de les deesses primigènies del mar i la terra, Talassa i Gea, realitzades amb materials innovadors per l'època, el ciment i el formigó, i que mostren l'estil personal, expressiu i elegant, eròtic i ambigu de l'artista Ismael Smith.
 
Estaven ubicats a la façana de la via del tren de la fàbrica Uralita i van ser encarregats per l'industrial, escriptor, il·lustrador i mecenes Josep Maria Roviralta, amic d'Smith. La façana de l'impressionant edifici, un dels més destacats de la transició entre el Modernisme i el Noucentisme a Catalunya, tenia una funció propagandística.

Façana de la fàbrica Uralita als anys 20. FOTO: Lucien Roisin (Arxiu del TOT)

Façana de la fàbrica Uralita als anys 20. FOTO: Lucien Roisin (Arxiu del TOT)


 
Les al·legories podrien tenir diverses lectures simbòliques, com a imatge del progrés i el comerç, que legitimen el nou projecte polític i la indústria amb el referent de la mitologia clàssica, i alhora podrien fer referència als diversos materials que componen la fórmula del fibrociment: Talassa (aigua), Gea (ciment) i Urà (amiant).
 
Són una de les escultures públiques de majors dimensions que Smith va realitzar i que s'ha conservat. Es van extreure i recuperar a partir d'una operació de rescat i un llarg procés de restauració i museografia que ha comptat amb el suport del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Més info: La “maledicció” d’Ismael Smith i les seves obres oblidades a la fàbrica Uralita de Cerdanyola
 

El rescat de les Titànides
 

Les peces van estar a la façana de la Uralita durant més de 100 anys amagades darrere la vegetació de la via del tren. El seu estat de conservació havia empitjorat molt, ja que la brutícia acumulada durant anys havia provocat filtracions d'humitat que estava produint esquerdes i pèrdues en superfície.
 
El mes de juliol de 2019 es va iniciar l'operació d'extracció dirigida pel restaurador Jèrôme Rouch, amb l'assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i que va comptar amb tot el suport de l'equip de la Brigada d'Obres de l'Ajuntament, del personal del museu i de l'empresa especialitzada en conservació patrimonial ARTCARE.

Més info: Es reprèn la restauració dels relleus de la fàbrica Uralita fets per Ismael Smith

Durant els mesos de juliol i agost, les peces van ser netejades en superfície i protegides mitjançant un empaperat, gases de cotó i un encofrat de tancament. Al setembre, coincidint amb el desè aniversari del museu, es va procedir a l'extracció, peça per peça, un total de 10 blocs de formigó amb més de 1.200 kg de pes total.

Un cop traslladades al museu es va iniciar el procés de restauració dels relleus, primerament amb l'extracció de la protecció que es va posar per evitar qualsevol pèrdua en la policromia o les parts més malmeses.

Després de la seva consolidació, neteja i restauració, les peces van ser instal·lades en uns suports específics amb la col·laboració del Servei de Museu de la Generalitat de Catalunya i presentades al públic el 18 de maig de 2024, Dia Internacional dels Museus.

A partir d'aquesta setmana, les titànides d'Ismael Smith ja estaran al MAC. FOTO: Cedida

A partir d'aquesta setmana, les titànides d'Ismael Smith ja estaran al MAC. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.