Com cada 28 de juny, la mirada social del MAC ens porta activitats per commemorar el Dia de l’Orgull LGBTIQ+. Enguany el museu proposa dues accions artístiques, que s'estrenaran el 28 de juny i estaran presents fins el 31 d'agost.
La primera d'aquestes accions, “All GendersAllowed”, es tracta d'una col·lecció limitada a partir d'imatges clàssiques de màrtirs i sants reivindicant el paper que ha tingut el col·lectiu LGBTIQ+ en el repertori iconogràfic de l’església catòlica. “Entremosaics” és un col·lectiu artístic resident a Cerdanyola que reivindica el llenguatge de l’artesania. Concentra la seva producció en mosaics venecians, artesania en vidre i materials reciclats. Cada mosaic és una peça artesanal única feta a mà, on es barregen fotogrames de pel·lícules antigues, dissenys propis i fotomuntatges amb el toc clàssic del vidre, l’or i el mosaic.
La segona, es tracta de l'acció que proposa aquest any la Xarxa de Museus d'Art de Cerdanyola (XMAC). Liderada pel MAC, parteix d’un comissariat en línia dels especialistes Pere Parramon i Laura Cornejo que "ens permeten rellegir algunes de les obres que podem trobar a les col·leccions dels museus del país amb una mirada diferent, tot fent caure el vel que durant segles ha amagat una diversitat de ser, sentir-se i estimar, que ha existit sempre".
“La diversitat afectiva, sexual i de gènere forma part de la nostra naturalesa. De la mateixa manera, l’art, com a l’expressió més profundament humana possible, no pot deixar de recollir aquesta riquesa. A partir d’obres pertanyents a les col·leccions de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, la mostra dispersa, realitzada a partir del comissariat en línia Som qui som, som com som, celebra la pluralitat en les formes d’estimar, de desitjar, de sentir-se i de pensar-se en les manifestacions estètiques.”
A partir del 28 de juny el comissariat es podrà consultar a la web de la Xarxa de Museus d’Art. També s’editarà una petita publicació, en format de quadern de viatge, que permetrà localitzar les peces i animarà a recórrer els museus. Tanmateix, la Xarxa reivindica la visibilització de l’acció en el territori a partir de la senyalització, a les col·leccions permanents dels museus, de les peces que integren el discurs.
Al Museu d’Art de Cerdanyola es podran veure 8 peces de les 55 que integren l’exposició dispersa, amb obres d’Smith, Togores, Rebull, Paco y Manolo, Mar C. Llop, Randomagus o Nazario, tot convertint el MAC en el museu que reflecteix una major diversitat d’identitats de tota Catalunya.
La selecció total inclou des d’escultures romanes a peces barroques d’Andreu Sala, Josep Tramulles o Fra Joaquim Juncosa. Entre els artistes històrics es poden trobar peces d’Ismael Smith, Santiago Costa, Pablo Gargallo, Lluís Uró, Antoni Caba, Josep de Togores, Manolo Hugué, Josep Aragay, Francisco Iturrino, Jacques-Émile Blanche, Apel·les Fenosa, Marià Pidelaserra, Rafael Sala, Marisa Roësset, Néstor, Benoît-Louis Henríquez, Joaquim Sunyer, Antoni Estruch Bros, RossendNobas, Julio Antonio, Josep Masana, Antoni Fabrés, Adolfo Wildt, Miquel Blay, i Rebull.
I pel que fa a creadors contemporanis, s’han seleccionat obres d’Antoni Llena, Toni Torrell, Neus Buira, Joan Morey, Cabello/Carceller, Mar C. Llop, Paco y Manolo, Nazario, Saura-Torrente, EttoreSottsass i BD Barcelona, Ignasi Esteve i Randomagus.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.