El periodista cerdanyolenc Marc Solanes Calderón arrossegava un misteri familiar entorn de la seva besàvia María Ferrer Ferrer, morta en estranyes circumstàncies a Saragossa en 1940. Un dia, al costat de la seva àvia, va viure un moment revelador que li va portar a escriure un llibre.
Presentació de 'Las niñas de Elna' a Cerdanyola. FOTO. Cedida
Las niñas de Elna és una història de supervivència de la Guerra Civil que arriba a les llibreries el 5 de febrer, i que es presentarà al Museu d'Art de Cerdanyola dimecres 14 de febrer a les 18.30 h.
Un misteri familiar a la Maternitat d'Elna
L'obra s'endinsa en la vida de María Ferrer, militant republicana durant la Guerra Civil, barretera de professió i mare de quatre filles. Segons Solanes, “tot va començar el dia en què la meva àvia va etzibar, asseguda en el sofà, que ella havia estat allà de petita", referint-se a la Maternitat d'Elna, la maternitat fundada per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz que acollia dones i infants que fugien de la Guerra Civil espanyola, sobre la qual estaven passant un reportatge a la televisió.
Imatges antigues de la Maternitat d'Elna exposades a l'exposició a Elna. FOTO: Nora MO
"Però la meva àvia", continua Solanes, "en aquesta època ja tenia nou anys i les seves germanes sis i dotze. No podia ser, allí només podien entrar les llevadores i companyes d'Elisabeth i les mares embarassades –per desgràcia, només les més afortunades– que aconseguien escapar dels camps de refugiats per a parir en un context digne i amb garanties. Ningú tenia constància que María, la meva besàvia, hagués estat embarassada després de tenir Nuri en 1933. Allò, doncs, semblava impossible".
Retrat d'Elisabeth Eidenbenz a l'exposició de la Maternitat d'Elna. FOTO: Nora MO
Però efectivament allò impossible sí havia succeït perquè un dia, després de remoure entre les caixes de l'armari de la seva habitació, l'àvia de Marc Solanes, Luisa, li va ensenyar una fotografia on sortien les tres germanes i María a Elna.
L'autor: una història pròpia
El llibre, prologat a quatre mans per Miqui Otero i David Vidal, és fruit de la investigació de Marc Solanes sobre la seva pròpia família, un viatge compromès i alhora colpidor. La novel·la trena episodis presents i passats sobre la vida de María Ferrer i Pere Casulleras, i la seva implicació com a militants comunistes en la Guerra Civil, tot situant al mateix autor com a personatge de la història. Segons Solanes, "la recerca és doble: poder explicar què va passar i esbrinar com explicar-ho”.
Marc Solanes va néixer l'any 1993 a Cerdanyola i és graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i té un Postgrau en Periodisme Literari (UAB) i un segon en International Affairs and Diplomacy (UNITAR) per l'institut de les Nacions Unides.
Ha passat per la redacció del Periòdic d'Andorra i ha col·laborat amb EFE Catalunya, Elmon.cat i Expansió. Ha estat professor associat del Màster en Direcció de Comunicació de ESIC Business School i ISDE. Actualment treballa com a col·laborador de La Vanguardia, la revesteixi Història i Vida, la web Catalunya Econòmica, el suplement Negocis d'El País i coordina la revista de medi ambient Sostenible.cat. Ha dirigit el documental Els Orrit, nominat en la secció Latitud del DocsBarcelona 2023 i candidat als XVI Premis Gaudí 2024.
Un llibre ecoeditat
Las niñas de Elna compta amb el 'Segell d'ecoedició' que ofereix el Institut de l'ecoedició de Catalunya i verifica que es tracti d'una producció local (al territori de distribució), amb paper certificat FSC 100% Reciclat i que tingui en compte el càlcul i comunicació de la petjada de carboni, que ajuda a minimitzar l'impacte ambiental de les publicacions.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.