Jordi Rodríguez: "Volem tornar a ser els castellers d'abans"

Entrevista a l'actual president de Castellers de Cerdanyola, Jordi Rodríguez

La colla de Castellers de Cerdanyola les ha passat magres durant l'aturada per la Covid, arribant a replantejar-se la seva continuïtat. Després de l'aturada de Nadal, encara no ha reprès els assajos pel recent repunt de contagis, ara ja amb la previsió d'engegar motors a mitjans de febrer. Al capdavant hi serà Jordi Rodríguez, el nou president de la Junta castellera, que ha explicat al Tot per què confia que aquesta serà la temporada de la tornada a la normalitat.

Com va ser el teu inici a Castellers de Cerdanyola?

Fa 10 anys que soc a la colla. Vaig començar sense conèixer res d'aquest món, impulsat per la meva filla petita que aleshores tenia 7 anys; va provar un parell d'assajos i li va agradar molt. Per la meva part em vaig interessar per veure en què consistien els castells, i m'hi vaig iniciar a la colla fent fotografies. De mica en mica em vaig introduir més en la pinya i vaig passar de no conèixer res dels castells a implicar-m'hi totalment. La primera actuació a la colla fa molta il·lusió; fer el primer castell i trobar-te al límit quan és un castell complicat, és alhora la sensació d'emoció que t'enganxa.

Finalment he arribat a ser president, no pas perquè fos una meta meva, sinó per la necessitat de tirar endavant la colla després de la pandèmia.

Què ha significat per a tu compartir afició durant tants anys amb la teva filla?

Tota aquesta etapa ha sigut molt emotiva, sobretot el fet de compartir una activitat. I realment ho vius més intensament perquè ens comuniquem sobre quan tenim actuació aquí, quan tenim actuació allà, avui farem assaig... és compartir una il·lusió, i per a mi fer-ho amb l'entorn familiar és molt important. De fet, estar amb la meva filla va ser el que em va motivar a continuar fent castells.

De no conèixer res dels castellers a ser president. Com ha estat aquest procés?

Des del primer any em van proposar exercir de vocal, i des de llavors sempre he estat present. Finalment he arribat a ser president, no pas perquè fos una meta meva, sinó per la necessitat de tirar endavant la colla després de la pandèmia. M0hi va engrescar el fet de veure un inici complicat de temporada; temiem que la colla desaparegués perquè després de dos anys consecutius sense activitat, molts han buscat alternatives. La prova de foc que ens va fer seguir endavant amb aquesta lluita va ser Sant Martí; era vital una bona resposta de la colla, i així va ser.

 

Diada Castellera de Sant Martí amb els Castellers de Cerdanyola. FOTO: Ale Gómez

Diada Castellera de Sant Martí amb els Castellers de Cerdanyola. FOTO: Ale Gómez

Quin projecte encara la nova Junta?

Un propòsit primordial per a tota la colla és tornar a recuperar l'agrupació que érem abans, és a dir una colla que se senti còmoda, com una família. Volem també fer créixer la canalla, perquè ens hem trobat amb què els petits ja no eren tan petits, i ara tota la canalla és nova i s'ha de formar. Tenim també preparat un calendari d'actuacions amb la finalitat d'estar més presents a la ciutat de Cerdanyola; és curiós perquè hi ha gent que encara no sap que existeix la colla castellera. Volem ser-hi a les festes majors dels barris, fer tallers i activitats per engrescar els infants al carrer.

Què ha passat, en concret, en els últims dos anys perquè ara la prioritat sigui recuperar la família?  

Normalment, la majoria de castellers són persones molt actives, i l'aturada de l'activitat a la colla els ha fet provar noves activitats. Per a ells, tornar a fer castells ara és complicat perquè comporta un gran sacrifici. A més, la canalla ha crescut i també ha buscat alternatives, i cal tornar a motivar les famílies perquè tornin. Amb tot, hem d'oferir una miqueta més i enfortir la part social amb activitats, com quan vam portar als nens a la piscina a l'estiu. També al novembre vam fer una trobada amb la canalla castellera de Barcelona i van jugar plegats.

Començarem en una dinàmica de menys a més, i creiem aquesta pot ser la temporada de la recuperació de l'activitat normal.

En aquests moments, com us continua afectant la Covid?

Ens està afectant perquè hem hagut d'ajornar un mes el començament dels assajos per l'allau de contagis. I no som els únics, gairebé totes les colles dels voltants han ajornat l'inici. Però a les colles petites com a nosaltres afecta encara més, perquè si falten tres o quatre persones al tronc ja és inviable perquè som menys gent. Ara que les dades sanitàries comencen a ser més benignes, segurament a mitjans de febrer podrem començar. Creiem que començarem en una dinàmica de menys a més, i que aquesta pot ser la temporada de la recuperació de l'activitat normal.

Tècnicament parlant, heu anunciat que un dels vostres objectius és recuperar el nivell d'abans i fer castells de 7.

És primordial la formació de les persones que entren en la colla; ensenyar-los com s'ha de col·locar en la pinya, com ha de col·locar les mans, quina ha de ser la força, com han de caure... Altres dels propòsits a nivell tècnic és consolidar els castells de 6 i fer-los tan segurs com sigui possible per poder fer el pas a fer castells de 7, que ja els fèiem abans de la pandèmia. Volem fer-ho amb seguretat i per això anem pas a pas, tanmateix la idea és aconseguir-ho en acabar la temporada.

Ara que les dades sanitàries comencen a ser més benignes, segurament a mitjans de febrer podrem començar a assajar.

Com feu per preparar, psicològica i físicament, els enxanetes per a fer un paper tan complicant sent els integrants amb menys experiència?

El fonamental és que gaudeixin, per això fem jocs perquè estiguin còmodes. A més, cada nen és diferent; hi ha que no tenen por de cap manera i som nosaltres qui hem de posar els límits perquè no es facin mal, i d'altres que els costa més i els animem a fer castells petits i veure com evolucionen. Però per a ells sempre ha de ser un joc, no un patiment. Ho han de fer de mica en mica i a mesura que ho fan millor i veiem que gaudeixen, els anem pujant més. Si arribem a fer castells de 7 perfecte, si no no passa res. La nostra meta no és ser la millor colla sinó fer una activitat el més lúdica possible.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.