Les III Jornades Smith se centraran en la vigència de la seva obra

El 4 i 5 de novembre se celebrarà la tercera edició d’unes jornades Smith, coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva mort

Coincidint amb el 50 aniversari de la mort d'Ismael Smith, el Museu d'Art de Cerdanyola tornarà a protagonitzar unes jornades dedicades a l'artista català, en aquesta ocasió sota el títol ‘Miratges contemporanis’. Les III Jornades Smith se celebraran el 4 i 5 de novembre entre el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Enguany, les jornades es volen centrar en la vigència de l’obra d’Smith des d’una perspectiva contemporània i actual i en el seu transcurs es remarcaran els aspectes que precisament el converteixen en un ‘outsider’ de la seva generació i actualment un mirall i referent de la mirada social de l’art.

Pilar Adell, regidora de Museus, es va mostrar satisfeta de poder celebrar la tercera edició d’aquestes jornades “sobre l’artista més emblemàtic, conjuntament amb Togores, del MAC”. Adell va destacar la importància de la col·laboració d’institucions com la UAB, el MNAC o la XMAC i també de personalitats del món de la cultura i l’art. Per a la regidora de Museus, el treball fet des del MAC “ha permès reivindicar la figura d’Smith i recuperar part de la seva obra” i va afegeir que “Smith va ser un incomprès en el seu temps, però molts dels temes de les seves obres són ara més actuals que mai”.

Txema Romero, director del Museu d’Arts de Cerdanyola, coincideix amb Adell i parla de la figura d’Smith com “un artista maleït a la seva època”. Romero també va explicar que “hem fet coincidir els 50 anys de la seva mort amb unes jornades que ens aproximaran a la seva trajectòria vital” i convida la ciutadania a assistir-hi perquè seran “converses, taules de debat i xerrades molt atractives”

Les jornades comptaran amb conegudes personalitats com ara Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat, Pere Parramon, doctor en Història de l’Art i màster en Comunicació Crítica, o l’escriptor Sebastià Porcell. Començaran el 4 de novembre al MAC amb un ampli programa de taules rodones que tractaran temes tan diversos de les obres d’Smith com la llibertat i perspectiva queer, el còmic català, la salut i el trastorn o la visió literària. Eduard Vallès, conservador d’Art Modern del MNAC, inaugurarà les jornades amb la ponència ‘una tercera vida per a Ismael Smith: un artista “beneït”’.

El mateix dissabte s’inaugurarà l’exposició Smith i els monuments fantasmes. En ella, l’artista visual Anna Llimós oferirà una aproximació molt poètica i artística a aquells monuments que Smith va projectar, però que mai van existir com ara el Sagrat Cor del Tibidabo, la rambla de Vilafranca, la plaça d’Enric Granados de Cerdanyola o la Sala de la Cúpula del MNAC.

El dissabte acabarà amb la representació d’un fragment de l’obra teatral ‘La núvia del Rom’ de David Barba, una producció d’Amargura Cultura i la participació de l’actor Albert Muntané.

 

Smith al MNAC

Les jornades continuaran el diumenge 5 de novembre al Museu Nacional d’Art de Catalunya amb la ‘Visita d’autor: Ismael Smith a la col·lecció del MNAC’ a càrrec de Txema Romero i Francesc Quilez, cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC. Aquesta activitat serà gratuïta, però caldrà inscriure’s prèviament al web del MNAC.

El colofó serà obra de Jayce, performer, l’Spanish Mother de l’Elite Kiki House of Bodega i un dels membres de la internacional Gorgeous House of Gucci. Jayce oferirà, a la sala de la Cúpula del MNAC, la performance ‘El ball dels monstres (Allò que no es veu)’. A través d’aquesta actuació, Jayce vol mostrar, mitjançant el voguing, la bellesa a través de la monstruositat, inspirant-se en l’excés i la imatgeria al voltant de la figura d’Ismael Smith. El mateix ballarí destaca que “Smith narra molt bé la tortura que vivim el col·lectiu i m’identifico amb ell”. Jayce treballa per crear espais segurs per a persones queer i racialitzades.

Paral·lelament, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, ha previst una senyalització especial a les obres d’Smith que es poden visitar a set museus catalans. En aquesta senyalització s’inclou un codi QR amb la informació de les jornades Smith. Els museus que hi participen són: Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art de Cerdanyola, Museu Abelló, Museu de la Garrotxa, Museus de Sitges, Fundació Palau i Museu del Disseny de Barcelona.

 

Programa

Dissabte 4 de novembre (Museu d’Art de Cerdanyola)
10 h Benvinguda de les autoritats

10:15 h Una tercera vida per a Ismael Smith: un artista “beneït”. Eduard Vallès, conservador d’Art Modern del MNAC

10:30 h Smith, llibertat i perspectiva queer

  • Pere Parramon, doctor en Història de l’Art i màster en Comunicació Crítica
  • Txema Romero, doctor en Història de l’Art i museòleg
  • Eduard García, historiador de l’art i coordinador d’exposicions

12:00 h Smith, un precursor del còmic català

  • Àlex Mitrani, conservador d’Art Modern i Contemporani del MNAC
  • Jaume Vidal, professor del Departament d’Art de la UAB
  • Nazario Luque, artista i dibuixant
  • Sebas Martín, artista i dibuixant
  • Marta Cartu, artista i dibuixant
  • Laia Bové i Aina Canals, màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB

13:30 h Inauguració i visita a l’exposició ‘Smith i els monuments fanstasma’. Anna Llimós, artista visual

16:00 h L’art, entre la salut i el trastorn

  • Dra Sol Enjuanes, docent de la UAB i responsable del Catàleg raonat de Joan Ponç
  • Guillem d’Efak Fullana-Ferré, cap d’Acció Comunitària, Programes Públics i Comunicació del MNAC i coodirctor del Programa Assistencial d’Expertesa Arts en Salut, Institut Català de la Salut
  • Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
  • Paula Navarro, Centre d’Atenció Primària Canaletes

17:15 h Una vida de novel·la. La visió literària

  • Sebastià Portell, escriptor
  • Montserrat Sala, historiadora de l’art i llibretera
  • Fragment de l’obra teatral ‘La núvia del Rom’, de David Barba, una producció d’Amargura Cultura i la participació de l’actor Albert Mutané

18:30 h Cloenda

Diumenge 5 de novembre (Museu Nacional d’Art de Catalunya)
10:15 i 12 h ‘Visita d’autor: Ismael Smith a la col·lecció del MNAC’. Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola, i Francesc Quílez, cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC
Aforament limitat. Inscripció obligatòria al web del MNAC
Sales d’Art Modern i Gabinet de Dibuixos i Gravats

11:45, 13:30 i 14 h Performance ‘El ball dels monstres (Allò que no es veu)’. Jayce
Sala de la Cúpula del MNAC

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.