Cerdanyola es tornarà a transformar una vegada més, i ja en van trenta-tres, en la Louisiana del Vallès. A partir del 4 d'octubre i durant deu dies, un total de 45 grups i artistes passaran pels escenaris del Festival Internacional de Blues. Un festival, que enguany homenatjara a Xavier Gordò, referent de la cultura a Cerdanyola, i a 'La Tía Felipa', un dels locals amb més història musical de la ciutat.
Com a novetats, s'estrena l'espai del Parc Xarau com a escenari, on es posarà una gran carpa de circ per a 1.500 persones, i el blues i el flamenc es fusionaran a la Casa de Andalucía, que també debuta al festival.
En l'acte de presentació del Festival, el regidor de Cultura, David González, va assegurar que "sempre és un plaer donar la benvinguda al Blues, per la satisfacció que dona com a Ajuntament promoure aquest festival, que és tan característic de la nostra ciutat". A més, va posar èmfasi en què "qualsevol inversió que es faci en cultura, té una repercussió positiva per a tota la ciutat".
L'alcalde, Carlos Cordón, també present a l'acte, va agrair la feina tothom qui fa possible el Festival Internacional de Blues.
Doble homenatge: Xavier Gordo i 'La Tia Felipa'
El blues a Cerdanyola és el que és, per gent com Xavier Gordo i per locals com 'La Tía Felipa'. El primer va traspassar el juliol d'aquest any i el segon va tancar les seves portes el 2015. Per això, des de l'organització, enguany es farà un homenatge a Xavier Gordo, "un dels impulsors del Festival de Blues i gran responsable del seu creixement i consolidació", va assenyalar Toni Álvaro, un dels organitzadors del festival.
També, per part dels bars que participen al festival, es farà un homenatge a 'La Tía Felipa', "considerat per molts com el temple del blues", va dir la representant dels estabiments adherits al festival, Susanna Hurtado, qui també va enorgullir-se de "poder viure concerts memorables al costat de casa". Durant gairebé una dècada, 'La Tia Felipa' va fer al voltant de 1.000 concerts.
Xavier Gordo va ser un dels impulsors del Festival Internacional de Blues i 'La Tía Felipa', va ser considerat per molts el temple del blues a Cerdanyola
Precisament, els bars i els establiments són un any més "una part molt important d'aquest festival", va afirmar la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla.
Enguany, es repetirà una vegada més les activitats del comerç, que tindran lloc el dissabte 5 d'octubre, amb dues rutes de comerços: la "Ruta blues riu", que aplega els comerços que estan més a prop del riu, i la "Ruta blues plaça", pels que estan més a prop del centre.
A més a més, el mateix dissabte 5 d'octubre no faltarà el Blues&Tapes al Mercat de Les Fontetes, que combinarà la música amb la gastronomia i que ja va sent una tradició del festival.
Nou escenari al Parc Xarau
L'escenari del Parc Xarau serà la gran novetat d'enguany. La gran carpa de circ, que servirà com a escenari central del festival. L'espai és una carpa de 50 metres de diàmetre i tindrà una capacitat per a 1.500 persones. Tot i això, "la carpa serà oberta i als voltants d'aquesta s'hi podrà situar més gent, en cas que s'ompli l'interior", va explicar el tècnic de cultura, José Antonio Guillem.
Aquest nou espai s'estrena en substitució del Bosc Tancat, que en les darreres edicions havia estat l'escenari principal del festival i que enguany ja no participarà dels concerts.
L'espai del Parc Xarau serà una gran carpa de circ amb capacitat per 1.500 persones i que substituirà al Bosc Tancat com a escenari central del festival
En referència a l'espai del Parc Xarau, Guillem aclaria que "és ideal perquè és molt cèntric i està molt a prop de l'estació de Renfe". A més a més, d'aquesta manera "el festival disposarà d'un gran espai cobert per si les condicions meteorològiques no acompanyen, es puguin realitzar els concerts amb normalitat", afegia Álvaro.
L'alcalde Cordón, també va celebrar la capacitat de reinventar-se que té el festival. Precisament, l'altre dels escenaris que també debutarà serà la Casa de Andalucía, que oferirà un espectacle de flamenc, jazz i cançó tradicional catalana, a càrrec de Libérica. D'aquesta manera, blues i flamenc tornen a unir-se a Cerdanyola, com ja havia passat als anys 90.
Un cartell molt internacional
Sense oblidar el talent local, la 33a edició del Festival Internacional de Blues creix en artistes internacionals, i alguns d'ells arribaran a Cerdanyola com a caps de cartell.
Josh Hoyer and Soul Colossal, vinguts des de Nebraska, poden presumir de sis discos en estudi i dos en directe i anys de directes incandescents, barrejant el blues amb el soul i el funk. Michelle David, nascuda a Nova York, va començar a cantar sent una nena en el cor de l'església. Ara, establerta a Holanda, recorre clubs i festivals recolzats per Paul Willemsen (guitarra i baix), Onno Smit (guitarra i baix) i Bas Bouma (bateria).
Pel que fa al panorama nacional, Carlos Tarque és una de les veus del Blues de Cerdanyola des dels seus memorables concerts al capdavant de M Clan. Ara torna en companyia amb La Asociación del Riff, formada per Carlos Raya (guitarra), Coki Giménez (bateria) i Iván Chapo González (baix). I Travellin' Brothers celebren els seus vint anys d'existència "com a propagadors de l'alegria".
A més a més, Toni Álvaro no va voler deixar de mencionar el visionament del documental de Sergi Estella i el seu posterior concert, que tindrà lloc a l'Ateneu, "com un dels referents del Festival de Blues de Cerdanyola".
Ignasi Blanch és el creador del cartell de la 33a edició del Festival de Blues. FOTO: Guillem Barrera
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.